Episode Six

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Episode Six
ΠροέλευσηΜεγάλη Βρετανία
Μουσικά είδηPop, Rock
Παρουσία19641974
Δισκογραφική εταιρείαPye Records
MGM Records
Πρώην μέληΡότζερ Γκλόβερ
Σίλα Κάρτερ
Γκράχαμ Κάρτερ
Ίαν Γκίλαν
Τόνι Λάντερ
Χάρβεϊ Σιλντς
Άντι Ρος
Τζον Κέρισον
Μικ Άντεργουντ
Τζον Γκούσταβσον
Τόνι Ντέιντζερφιλντ
Ντέηβ Λώσον

Οι Episode Six ήταν βρετανικό ποπ-ροκ συγκρότημα το οποίο δημιουργήθηκε το 1964 και διαλύθηκε το 1969, όταν ο τραγουδιστής Ίαν Γκίλαν και ο μπασίστας Ρότζερ Γκλόβερ αποχώρησαν για να ενταχθούν στους Deep Purple.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Episode Six δημιουργήθηκαν τον Απρίλιο του 1964 από την ένωση των συγκροτημάτων The Lightnings, στους οποίους έπαιζε η τραγουδίστρια και κιμπορντίστας Σίλα Κάρτερ με τον αδελφό της και κιθαρίστας Γκράχαμ Κάρτερ αλλά και ο τραγουδιστής Άντι Ρος, και των The Madisons από τους οποίους μεταπήδησαν στους Episode Six ο μπασίστας Ρότζερ Γκλόβερ, ο κιθαρίστας Τόνι Λάντερ και ο ντράμερ Χάρβεϊ Σιλντκράουτ.
Ξεκίνησαν πρόβες στο σπίτι της οικογένειας Κάρτερ και έπαιζαν τις πρώτες τους ζωντανές εμφανίσεις, αλλά τα σχέδια τους αναβάλλονταν λόγω της επιθυμίας του Γκράχαμ Κάρτερ να τελειώσει το σχολείο. Ξεκίνησαν να ηχογραφούν demo με σκοπό την υπογραφή κάποιου συμβολαίου με δισκογραφική εταιρεία και περιόδευσαν στη Γερμανία στις αρχές του 1965, πριν αποχωρήσει ο Άντι Ρος, τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς.
Στη θέση του ήλθε ο τραγουδιστής Ίαν Γκίλαν από τους Wainwright's Gentlemen και το συγκρότημα υπέγραψε συμβόλαιο με την Pye Records, ενώ τον Ιούλιο του 1965 έγιναν επαγγελματίες σταματώντας από τις δουλειές που έκαναν μέχρι τότε αλλά και τις κολεγιακές σπουδές τους. Από το καλοκαίρι του 1965 και έπειτα επαιζαν κατά μέσο όρο είκοσι συναυλίες κάθε μήνα και κυκλοφόρησαν το σινγκλ "Put Yourself In My Place", στις αρχές του 1966.
Το Μάιο του 1966 εμφανίστηκαν σε μία μεγάλη συναυλία του Radio London στην οποία συμμετείχε και ο Ντέιβιντ Μπόουι και κυκλοφόρησαν διάφορα σινγκλ, χωρίς να γνωρίσουν εμπορική επιτυχία. Το Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς εμφανίστηκαν για μερικές συναυλίες με την Ντάστι Σπρίνγκφηλντ και τον Οκτώβριο έπαιζαν για μία εβδομάδα στο "Marquee Club" του Λονδίνου. Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων μετέβησαν στη Βηρυτό του Λιβάνου για εμφανίσεις μέχρι και τον Ιανουάριο του 1967, με το σινγκλ τους "Here, There & Everywhere" να ανεβαίνει στην κορυφή των τοπικών τσαρτ. Το καλοκαίρι του 1967, έκαναν μία μικρή περιοδεία σε ανοιχτούς χώρους του Λονδίνου παίζοντας σετ των 45 λεπτών, συναυλίες τις οποίες οργάνωσε το GLC και περιόδευσαν για τέσσερις εβδομάδες στη Γερμανία. Μετά την επιστροφή τους στη Μεγάλη Βρετανία, ο Χάρβεϊ Σιλντ αποχώρησε για να αντικατασταθεί από τον Τζον Κέρισον, τον Οκτώβριο του 1967.
Το συγκρότημα έκλεισε νέο συμβόλαιο με την "MGM Records" και συντόμευσαν το όνομα τους σε The Episode κυκλοφορώντας το σινγκλ "Little One", τον Μάιο του 1968. Αφού εμφανίστηκαν σε τρεις τηλεοπτικές εκπομπές για να προωθήσουν το συγκεκριμένο σινγκλ και πραγματοποίησαν πάνω από δέκα ραδιοφωνικές εμφανίσεις, μεταξύ αυτών και για τη νέα έκδοση του Radio 1 Club, απέλυσαν τον Κέρισον λόγω προβληματικής συνεργασίας και τον αντικατέστησαν με τον πρώην ντράμερ των The Outlaws, Μικ Άντεργουντ, το καλοκαίρι του 1968 ενώ ονομάστηκαν ξανά Episode Six.
Το Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς, κυκλοφόρησαν το σινγκλ "Lucky Sunday", ακολουθούμενο λίγους μήνες αργότερα από το "Mozart vs the Rest", χωρίς να γνωρίσουν εμπορική επιτυχία. Το καλοκαίρι του 1969, ξεκίνησαν να ηχογραφούν το πρώτο τους άλμπουμ, αλλά δεν κατάφεραν να το ολοκληρώσουν, αφού σε μία συναυλία τους στο Λονδίνο παραβρέθηκαν ο Τζον Λορντ και ο Ρίτσι Μπλάκμορ προσφέροντας στον Ίαν Γκίλαν τη θέση του τραγουδιστή των Deep Purple. Λίγο μετά, μία θέση στο συγκρότημα τους προσφέρθηκε και στον Ρότζερ Γκλόβερ, με τους δύο μουσικούς να ολοκληρώνουν τις υποχρεώσεις τους με τους Episode Six πραγματοποιώντας τις τελευταίες ζωντανές εμφανίσεις τις οποίες είχαν κλείσει.
Το συγκρότημα συνέχισε για ένα μικρό χρονικό διάστημα με τον Τζον Γκούστβασον να αναλαμβάνει τα φωνητικά και το μπάσο για να μετονομαστούν σε Sheila Carter Band, πραγματοποιώντας κατά καιρούς κάποιες ζωντανές εμφανίσεις, μέχρι την οριστική διάλυση τους το 1974.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλμπουμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Put Yourself In My Place" (1987)
  • "The Complete Episode Six " (1991)
  • "BBC Radio 1 Live 1968/1969" (1997)
  • "Cornflakes and Crazyfoam" (2002)
  • "Love, Hate, Revenge" (2005)

(Όλες οι κυκλοφορίες είναι συλλογές τραγουδιών από την περίοδο 1964-1969)

Σινγκλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Put Yourself in my Place" (21/1/1966)
  • "I Hear Trumpets Blow" (29/4/1966)
  • "Here, There & Everywhere" (19/8/1966)
  • "Lave, Hate, Ravenge" (3/2/1967)
  • "Morning Dew" (9/6/1967)
  • "I Can See Through You" (6/10/1967)
  • "Little One" (3/5/1968)
  • "Lucky Sunday" (25/10/1968)
  • "Mozart vs the Rest" (14/2/1969)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]