Documenta 14

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το λογότυπο της documenta 14

Η Documenta 14 είναι η δέκατη τέταρτη διοργάνωση της καλλιτεχνικής έκθεσης Documenta που οργανώνεται κάθε 5 χρονιά στο Κάσσελ της Γερμανίας. Διεξήχθη το 2017, για πρώτη φορά σε δύο πόλεις, το Κάσελ και την Αθήνα.

H έκθεση εγκαινιάστηκε στις 8 Απριλίου 2017 στην Αθήνα και στις 10 Ιουνίου 2017 στο Κάσελ. Εκτέθηκαν έργα 160 εν ζωή καλλιτεχνών και στις δύο πόλεις στη διάρκεια 163 ημερών (100 ήμερες σε κάθε πόλη). Διευθύνουσα σύμβουλος της documenta und Museum Fridericianum gGmbH είναι η Ανέτ Κούλενκαμπφ (Annette Kulenkampff), ενώ η ιδέα για δυο τόπους ήταν του καλλιτεχνικού διευθυντή Άνταμ Σίμτσικ.

Η έκθεση δημιούργησε μία μεγάλη συζήτηση στα ΜΜΕ αλλά και την ακαδημία και την καλλιτεχνική έρευνα γύρω από την απόφαση του θεσμού να αναδειχθεί η Αθήνα ως ένα μέτωπο αντίστασης στις πολιτικές λιτότητας. Ένα κομμάτι της αντίδρασης στο παραπάνω περιλάμβανε σύνθετες κριτικές εκφορές και τοποθετήσεις γύρω από την ανισότητα στη σχέση κέντρου-περιφέρειας, τον εξοτισμό και την χρησιμότητας της έννοιας "αποικιοκρατία" στη σύγχρονη τέχνη.[1]

Καλλιτέχνες εν ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορικοί καλλιτέχνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]