Decretal

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Decretals (λατινικά: epistolae decretales‎‎) είναι επιστολές του Πάπα που διατυπώνουν αποφάσεις στον εκκλησιαστικό νόμο της Καθολικής Εκκλησίας.

Γενικώς δίνονται ως απάντηση σε διαβουλεύσεις, αλλά μερικές φορές δίνονται με πρωτοβουλία του Πάπα. Αυτές προμηθεύουν, με τους κανόνες του συμβουλίου, την κύρια πηγή της νομοθεσίας της εκκλησίας, και διαμόρφωναν το μεγαλύτερο μέρος του Corpus Iuris Canonici πριν αντικατασταθούν επισήμως από το Codex Iuris Canonici το 1917. Ωστόσο, ο Καρδινάλιος Pietro Gasparri ηγήθηκε την παπική επιτροπή για την ανανέωση του κανονικού δικαίου και αργότερα δημοσίευσε έναν οδηγό για τις γραμματοσειρές που χρησιμοποιούνται στον κώδικα 1917, πολλοί κανόνες σε αυτόν τον κώδικα μπορούν εύκολα να ανιχνευτούν στη σχέση και εξάρτηση τους στις μεσαιωνικές decratals καθώς και στο Ρωμαϊκό Δίκαιο.

Από μόνες τους, οι μεσαιωνικές decretals διαμορφώνουν μία πολύ ιδιαίτερη πηγή, όπου ρίχνει φως στις μεσαιωνικές διαμάχες και τις προσεγγίσεις στις λύσεις τους. Ενδιαφέρονται μερικές φορές με πολύ σημαντικά θέματα που αγγίζουν πολλές πλευρές της μεσαιωνικής ζωής, για παράδειγμα τον γάμο και τη νομική διαδικασία.