Datsun 14

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Datsun 14
Datsun 14 Roadster
Σύνοψη
Κατασκευαστής Datsun
ΠαραγωγήΑπρίλιος 1935 — Απρίλιος 1936
Αμάξωμα και σασί
ΚατηγορίαΑυτοκίνητο πόλης
ΑμάξωμαPhaeton
Sedan
Roadster
Van
Ελαφρύ φορτηγό
ΔιαμόρφωσηΚινητήρας μπροστά, πίσω κίνηση
Σύστημα κίνησης
ΚινητήραςType 7
722 cm³ βενζίνης
15 ίπποι στις 3.600 σ.α.λ.
Μετάδοση3-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο
Διαστάσεις
Μεταξόνιο1.980 χιλιοστά
Μήκος2.800 χιλιοστά
Πλάτος1.200 χιλιοστά
Ύψος1.600 χιλιοστά
Χρονολόγιο
Προηγούμενο μοντέλοDatsun 13
Επόμενο μοντέλοDatsun 15

To Datsun 14 ήταν ένα αυτοκίνητο πόλης, που κατασκεύαζε η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Datsun, από τον Απρίλιο του 1935 έως τον Απρίλιο του 1936. Αντικατέστησε το Datsun 13 και αντικαταστάθηκε από το Datsun 15. Συνολικά κατασκευάστηκαν 3.800 αντίτυπα του Datsun 14, εκ των οποίων τα 53 εξήχθησαν εκτός συνόρων.

Εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Datsun 14, όπως και ο προκάτοχος Datsun 13, κάλυπτε μια μεγάλη παλέτα κατηγοριών. Εκτός από τις κλασικές εκδόσεις Phaeton, Sedan και Roadster, το Datsun 14 ήταν διαθέσιμο και σε Van έκδοση, καθώς επίσης και σε μια έκδοση μικρού φορτηγού, το Datsun 14Τ.

Το χαρακτηριστικό της Phaeton έκδοσης ήταν η ρεζέρβα, η οποία βρισκόταν στο πίσω μέρος του αυτοκίνητου, ενώ η σεντάν εκδοχή χρησιμοποιούνταν ιδιαιτέρως ως ταξί την εποχή εκείνη. Η Roadster έκδοση του Datsun 14, από την άλλη, ήταν για μόλις δυο επιβάτες, με τις επαγγελματικές εκδόσεις Truck (φορτηγό) και Van να ολοκληρώνουν την παλέτα των μοντέλων.

Σχεδίαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έμβλημα-μασκότ στο καπό ενός Datsun 14.

Σχεδιαστικά, το Datsun 14 δεν διέφερε ιδιαίτερα από τον προκάτοχό του. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του, ωστόσο, υπήρξε το έμβλημα του λαγού, το οποίο και το ξεχώριζε από τα υπόλοιπα μοντέλα.

Πριν ακόμα υιοθετηθεί το όνομα Datsun, το αρχικό όνομα της εταιρείας ήταν DAT, ένα όνομα που συντέθηκε από τα αρχικά των επωνύμων των τριών επενδυτών που ξεκίνησαν την εταιρεία. DAT όμως σημαίνει στα ιαπωνικά και λαγός. Έτσι το 1935 η Nissan θέλησε να κάνει αμεσότερη την σύνδεση του ονόματός της με τον λαγό, σχεδιάζοντας και ενσωματώνοντας ένα έμβλημα-μασκότ, το οποίο στόλιζε το καπό του Datsun 14 και ήταν παρόμοιο με το λαγωνικό που χρησιμοποιούσε τότε η Lincoln και τον γνωστό ιαγουάρο της Jaguar. Ωστόσο, το Datsun 14 έμελλε να είναι και το μοναδικό μοντέλο που έφερε το εντυπωσιακό αυτό έμβλημα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον μηχανολογικό τομέα, υπήρξε σημαντική αναβάθμιση για το Datsun 14. Ο παλαιός κινητήρας αντικαταστάθηκε από έναν καινούριο, με την ονομασία Τype 7, ένα τετρακύλινδρο μηχανικό σύνολο χωρητικότητας 722 cm³. Ο νέος αυτός κινητήρας ήταν ελαφρώς μικρότερος σε σύγκριση με αυτόν του Datsun 13 (747 cm³), αλλά με μεγαλύτερη ισχύ (3 επιπλέον ίπποι), αποδίδοντας συνολικά 15 ίππους στις 3.600 στροφές ανά λεπτό.

Με την αλλαγή του κινητήρα, το Datsun 14 έφτανε την τελική ταχύτητα των 80 χλμ./ώρα.

Συλλογή φωτογραφιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]