DJ BoBo

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
DJ BoBo
Ο DJ BoBo στην Κολωνία το 2005
Γέννηση5 Ιανουαρίου 1968 (1968-01-05) (56 ετών)
Κόλλικεν, Ελβετία Country flag
ΕθνικότηταCountry flag Ελβετική
Ιδιότητατραγουδιστής, συνθέτης, χορευτής μπαλέτου, disc jockey, διπλωμάτης και τραγουδοποιός[1]
ΣύζυγοςNancy Baumann[2]
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςΤραγούδι
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ρενέ Μπάουμαν, επίσης γνωστός ως DJ BoBo (5 Ιανουαρίου 1968), είναι Ελβετός τραγουδιστής. Στις 21 Φεβρουαρίου 2007 επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελβετία στην Eurovision του 2007 με το τραγούδι "Vampires are alive", το οποίο όμως δεν προκρίθηκε στον τελικό.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 1968 στο Κόλλικεν της Ελβετίας. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο το 1984, ο Ρενέ Μπάουμαν αποφάσισε να γίνει γευσιγνώστης, όμως εκείνη την εποχή του breakdance και της ηλεκτρονικής ντίσκο, ένιωθε όλο και περισσότερο το κάλεσμα της μουσικής.

Το 1987 βρέθηκε στην πρώτη δεκάδα του γερμανικού διαγωνισμού "Disco Kings'" με το ακροβατικό χορευτικό του στυλ. Στην Ελβετία κέρδισε ακόμα και το διεθνές πρωτάθλημα χορού.

Το 1985 ο DJ Bobo είχε ξεκινήσει την καριέρα του σαν DJ. Ένα χρόνο αργότερα, ήταν φιναλίστ στο Ελβετικό πρωτάθλημα DJing. Δούλεψε σαν DJ στην ντισκοτέκ Don Paco στο Wholen και αργότερα στο Hazyland στη Λουκέρνη κι έτσι είχε τη δυνατότητα να αποκτήσει πολλές εμπειρίες, προτού αποφασίσει να κυκλοφορήσει τον πρώτο του δίσκο.

Το πρώτο single του DJ Bobo, το "I Love You", δημιουργήθηκε στα τέλη του 1989, κάτι που είχε σαν επακόλουθο την πρώτη του περιοδεία σε διάφορες ντισκοτέκ της Ελβετίας. Μετά τα 2 σινγκλς "Ladies In The House" (1991) και "Let's Groove On", υπήρξε δεύτερη και τρίτη περιοδεία αντίστοιχα.

Μετά από αυτή τη μεγάλη επιτυχία στα πάτρια εδάφη, είχε σαν αποκορύφωμα το τεράστιο hit "Somebody Dance With Me". Το τραγούδι κυκλοφόρησε στις αρχές του Νοεμβρίου του 1992 και τον Μάρτιο του 1993 έπιασε την κορυφή των ελβετικών Charts. Ο DJ BoBo ήταν ο πρώτος Ελβετός που πετύχαινε τα τελευταία 16 χρόνια να είναι στο top 10 σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο και του απονεμήθηκε χρυσός δίσκος στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, το Ισραήλ και την Αυστραλία.

Με το δεύτερο του hit "Keep On Dancing" (το καλοκαίρι του 1993), ο DJ BoBo απέδειξε ότι δεν ήταν πρόσκαιρη η επιτυχία του: το τραγούδι έπιασε την κορυφή της Ελβετίας, μπήκε στο top 10 σε πολλές άλλες χώρες και στη Γερμανία έγινε χρυσό το σινγκλ με 250.000 πωλήσεις. Το πολυαναμενόμενο άλμπουμ "Dance With Me" έγινε πλατινένιο στην Ελβετία και παρέμεινε στα charts σε όλη την Ευρώπη για αρκετό καιρό. Το σινγκλ "Take Control" έγινε χρυσό στη Γερμανία και no1 στα charts πολλών χωρών.

Το καλοκαίρι του 1994, ο DJ BoBo είχε ακόμα μια μεγάλη επιτυχία με το σινγκλ "Everybody", το οποίο σκαρφάλωσε στο Νo. 2 στα γερμανικά Single Charts και έμεινε εκεί για πολλές βδομάδες, έως ότου έγινε και αυτό πλατινένιο, πουλώντας 500.000 κομμάτια μόνο εκεί. Το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου, κυκλοφόρησε το δεύτερο του άλμπουμ "There Is A Party", το οποίο κυκλοφόρησε περιέχοντας το hit "Let The Dream Come True", το οποίο έγινε και αυτό χρυσό. Τον Ιανουάριο του 1995, κυκλοφόρησε το "Love Is All Around", το οποίο μπήκε στα top 10 πολλών χωρών σε όλο τον κόσμο και στη Γερμανία έγινε ο έκτος χρυσός δίσκος στη σειρά.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Νότια Αμερική, η οποίο έλαβε μέρος τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο, ο DJ BoBo έλαβε πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τους θαυμαστές του. Στις αρχές του Μαΐου του 1995, στα βραβεία World Music Awards στο Μονακό βραβεύτηκε ως ο πρώτος σε πωλήσεις τραγουδιστής της Ελβετίας σε όλο τον πλανήτη.

Το καλοκαιρινό hit "There Is A Party" επίσης έκανε πάταγο στα charts, συνοδευόμενο από το φαντασιακό βίντεο, το οποίο τραβήχτηκε από το συνεργείο του Miami Vice. Το καλοκαίρι του 1995, ο DJ BoBo έκανε περιοδεία στα περισσότερα μέρη της Ασίας. Ανάμεσα στα πολλά μέρη που εμφανίστηκε ήταν και το Ολυμπιακό Στάδιο της Σεούλ. Συνέχεια είχε η περιοδεία στην Αυστραλία. Αργότερα τον ίδιο χρόνο, ο DJ BoBo ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη, διασκεδάζοντας πάνω από 400.000 θεατές με το νέο ζωντανό σχήμα, το οποίο αποτελούνταν από 8 άτομα και χορογραφία.

Στις 14 Ιανουαρίου του 1996, ο DJ BoBo παρουσίασε την πρώτη του μπαλάντα "Love Is The Price" στο σόου του Thomas Gottschalk "Wetten Dass". Τον Μάρτιο του 1996, ξεκίνησε την πρώτη του περιοδεία στην Ελβετία, με πάνω από 40.000 άτομα κοινό να απολαμβάνουν 10 συναυλίες σε 10 μέρες. Ειδικοί προσκεκλημένοι στην περιοδεία του ήταν οι Backstreet Boys.

Το "Freedom" ήταν ένα ακόμα σινγκλ το οποίο έγινε χρυσό στη Γερμανία και έγινε ο πρώτος καλλιτέχνης της Dance με 8 χρυσούς δίσκους στη σειρά.

Το καλοκαίρι του '96 ο DJ BoBo και τα μέλη του γκρουπ του ξεκίνησαν την οργάνωση του τεράστιου 'World In Motion' tour. Αυτό το σόου, το οποίο ήταν ένας συνδυασμός από μιούζικαλ, συναυλία και σόου ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ενώ ο DJ BoBo ακόμα ετοίμαζε τα νέα του τραγούδια στο στούντιο, οι προετοιμασίες για την απόδοσή τους στη σκηνή ακόμα συνεχίζονταν. Για το βίντεο "Pray" φτιάχτηκε ειδική πίστα και πάνω από 1000 οπαδοί παραβρέθηκαν σαν κοινό για τις ανάγκες του βιντεοκλίπ. Στου Μάικλ Τζάκσον το "History tour" ο DJ BoBo ήταν σε θέση να δείξει τη δουλειά που είχε κάνει σε συναυλίες στην Πράγα (160.000 άτομα), Βουκουρέστι (35.000 άτομα), Μόσχα (70.000 άτομα) και Βαρσοβία (70.000 άτομα). Οι 'N SYNC ήταν special guests στις συναυλίες τους. Έτσι μετά τους Backstreet Βoys ανέδειξε άλλο ένα μεγάλο ποπ συγκρότημα.

Με την κυκλοφορία του άλμπουμ "World In Motion" στα τέλη του Σεπτεμβρίου του '96 έσπασε όλα τα προηγούμενα ρεκόρ. Τις πρώτες 3 εβδομάδες βρέθηκε στο Νο.3 στη Γερμανία και έγινε πλατινένιος για την πώληση 500.000 δίσκων. Στην Ελβετία έγινε 2 φορές πλατινένιος πουλώντας 100,000 δίσκους. Τότε ξεκίνησε την 20ήμερη περιοδεία του στην Ασία. Αυτό που αξίζει να μνημονευθεί από αυτή είναι η εμφάνιση του στην πόλη Γκουανγκζού, (Κίνα) καθώς ήταν ο πρώτος τραγουδιστής της Δύσης που τραγούδησε εκεί.

Τον Μάρτιο του '97 ο DJ BoBo ξεκίνησε περιοδεία ενός μήνα στη Νότια Αμερική (Βραζιλία, Χιλή, Κολομβία). Την εμφάνιση του στο μεγαλύτερο TV σόου της Βραζιλίας πάνω από 25 εκατομμύρια άτομα την παρακολούθησαν. Αμέσως μετά γύρισε το βίντεο για το σινγκλ "It's My Life" σε ένα από τα νησιά της Βενεζουέλας. Τον Απρίλιο του '97 ο DJ BoBo πήρε στο Μονακό το τρίτο του βραβείο σαν Νο.1 Ελβετός τραγουδιστής στον κόσμο. Λόγω της τεράστιας απήχησης του ο DJ Bobo διοργάνωσε μία extra "World In Motion" περιοδεία. Για άλλη μια φορά εμφανίστηκε σε 20 στάδια σε όλη την Ευρώπη.

Τον Ιούλιο του '97 κυκλοφόρησε το 4ο σινγκλ "Shadows Of The Night" το οποίο συνοδευόταν από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης. Τον Σεπτέμβριο του '97 μία σπέσιαλ έκδοση του "World In Motion" κυκλοφόρησε, η οποία περιείχε τα ακυκλοφόρητα "Can You Hear Me" και τη διασκευή στο τραγούδι των Queen "Radio Gaga". Στα τέλη του Μαρτίου του '98, κυκλοφόρησε το πολυαναμενόμενο σινγκλ "Where Is Your Love". Για πρώτη φορά έδειξε τις φωνητικές του ικανότητες. Ως τώρα τραγουδούσαν οι κοπέλες του γκρουπ, αυτός έγραφε μουσική και στίχους και έκανε και το ραπάρισμα στα τραγούδια. Το βίντεο, το οποίο είχε τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα γυρίστηκε σε ένα παλιό κάστρο της Γερμανίας. Στα τέλη του Απριλίου το CD MAGIC κυκλοφόρησε και το οποίο έσπασε όλα τα προηγούμενα ρεκόρ και για άλλη μια φορά βραβεύτηκε ως Νο.1 τραγουδιστής της Ελβετίας στη υφήλιο κατακτώντας πάλι την κορυφή των charts.

Ενώ συνεχιζόταν το 'World In Motion' tour, ο DJ BoBo και μέλη του συγκροτήματος ξεκίνησαν να σχεδιάζουν το νέο τους σόου με το όνομα Magic show. Αφού η πρεμιέρα του νέου τουρ είχε τόσο μεγάλη επιτυχία τον Αύγουστο του '98, συνεχίστηκε με 35 συναυλίες σε όλη την Ευρώπη. Το τεράστιο αυτό σόου ήταν ένας συνδυασμός συναυλίας και μαγικών τρικ. Την ίδια στιγμή ο DJ BoBo κυκλοφόρησε το 3ο του σινγκλ από το άλμπουμ "Celebrate" τον Οκτώβριο του '98.

Τον Μάρτιο του '99 εξέπληξε τους οπαδούς του με το CD The Ultimate Megamix. Βραβεύτηκε ως Νο.1 τραγουδιστής της Ελβετίας στην υφήλιο για 5η φορά στη σειρά. Αμέσως μετά έκαναν άλλες 5 τεράστιες συναυλίες του Magic Show tour τον Ιούνιο του '99. Εν τω μεταξύ το άλμπουμ "Level 6" κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του '99 και αμέσως έπιασε κορυφή στην Ελβετία και έγινε πλατινένιο και στη Γερμανία χρυσό. Πριν το άλμπουμ το σινγκλ "Together" πήγε Νο1 σε πολλές χώρες. Μέχρι τότε το Mystasia "The Land Beyond Your Dreams" σόου το παρακολούθησαν πάνω από 110.000 άτομα σε 19 στάδια σε όλη την Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια του κυκλοφόρησε το 2ο σινγκλ "Lies", το οποίο ήταν και το αγαπημένο του τραγούδι από το άλμπουμ "Level 6". Την Άνοιξη του 2000 βραβεύτηκε ως Νο.1 τραγουδιστής της Ελβετίας στην υφήλιο για 6η φορά στη σειρά, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί στο παρελθόν.

Ο DJ BoBo και ο Axel έφτιαξαν το άλμπουμ "Planet Colors" δουλεύοντας 7 μήνες πάνω σε αυτό. Κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2001. Κάθε κομμάτι αντιπροσώπευε και ένα χρώμα και τη σημασία τους σε σχέση με τα συναισθήματα. Μεταξύ αυτών ήταν και το ντουέτο με την Irene Cara "What A Feeling" το οποίο ήταν τεράστια επιτυχία παλιότερα.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων καριέρας κυκλοφορεί το άλμπουμ "Celebration" τον Απρίλιο του 2002. Ηχογράφησε τα ντουέτα με τις No Angels το "Where Is Your Love", με τη Μέλανι Θόρντον το "Love Of My Life", με την Emilia το "Everybody", με την Irene Cara το "What A Feeling", με ATC το "Together", με Τone το "Lonely For You" και με τον Gölä το "Tell Me Why".

Τον Φεβρουάριο του 2003 κυκλοφόρησε το 9ο του άλμπουμ "Visions". Το άλμπουμ αυτό ήθελε να έχει κάτι το διαφορετικό και έτσι τα περισσότερα κομμάτια ήταν μπαλάντες. Τα 10 από τα 14 τα έγραψε μαζί με τον Axel, ο οποίος είχε πάρει το βραβείο "καλύτερου παραγωγού του 2001". Τέλη Μαρτίου του 2003 ξεκίνησε το νέο του σόου the "Visions"- Tour. Αμέσως ακολούθησε η μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του, το "Chihuahua".

Αρχικά η Coca Cola της Ισπανίας έψαχνε καλλιτέχνη να γράψει ένα μάμπο κομμάτι μέσα σε 10 μέρες για τη διαφήμιση, όπερ και εγένετο και μέσα σε λίγες βδομάδες ήταν Νο.1 στα chart της Ισπανίας. Τέλη Μαρτίου κυκλοφόρησε και στη Γαλλία, μπήκε κατευθείαν στο Νο.12 του chart μετά από μερικές βδομάδες έφτασε στο Νο.1 και έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία του καλοκαιριού.

To 2006 έκανε ντουέτο με την ντίβα των 80's Sandra στο κομμάτι "Secrets Of Love". Τα γυρίσματα του βίντεο κλιπ έγιναν στην "Disneyland" του Παρισιού.

Μετά από 14 χρόνια καριέρας ήταν πλέον χρόνος να κυκλοφορήσει το πρώτο official "Greatest Hits" άλμπουμ. Για να ευχαριστήσει τους θαυμαστές του έκανε συναυλία με δωρεάν είσοδο, τα οποία περιέχονταν στο cd. Την 1η Αυγούστου στο Ένγκελμπεργκ της Ελβετίας δημιουργήθηκε ειδική ανοιχτή στέγη σε σχήμα οροσειράς. Ζητήθηκε από το κοινό να φοράνε κόκκινα μπλουζάκια για να σχηματίσουν την Ελβετική σημαία: 10.000 άτομα παραβρέθηκαν και αυτή η συναυλία ήταν η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στο Engelberg.

Στις 21 Φεβρουαρίου 2007 επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελβετία στην Eurovision του 2007 με το τραγούδι "Vampires are alive", το οποίο όμως δεν προκρίθηκε στον τελικό. Στις 11 Απριλίου 2008 κυκλοφόρησε το album "Οle Ole the Party", το οποίο περιέχει 5 καινούργια τραγούδια και τα υπόλοιπα είναι παλιές επιτυχίες. Επίσης πηρε ένα "Walk of fame" βραβείο στη Γερμανία.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 9 Αυγούστου του 2001 ο Μπάουμαν παντρεύτηκε τη Νάνσι Ρεντζ στον κήπο του κάστρου Gütsch ακριβώς μετά τη Λουκέρνη. Τα μέλη του συγκροτήματος τραγούδησαν κατά τη διάρκεια του γάμου.

Στις 8 Οκτωβρίου γεννήθηκε το πρώτο του παιδί, ο Jamiro, οπότε και ο ίδιος δήλωσε ότι η οικογένεια πλέον ήταν το πιο σημαντικό πράγμα για εκείνον. Για τη γυναίκα του και τον γιο του έγραψε το τραγούδι "Do You Remember" κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η οικογένεια του είναι πάντα παρούσα στις συναυλίες του όπου και αν πηγαίνει.

Τον Οκτώβριο του 2006 γεννήθηκε η κόρη του, Kayley. Τον ίδιο μήνα ο DJ BoBo έγινε μέλος της οργάνωσης World Food Program των Ηνωμένων Εθνών ως εκπρόσωπος της Ελβετίας μαζί με τους Ροναλντίνιο, Σεζάρια Έβορα και τον μαραθρονοδρόμο Πολ Τεργκάτ. Η οργάνωση αυτή πετυχαίνει κάθε χρόνο να δίνει τροφή σε 100 εκατομμύρια κόσμο σε 80 χώρες, από τα οποία τα 60 εκατομμύρια είναι παιδιά.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλμπουμς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Dance with Me (1993)
  • There Is a Party (1994)
  • Just for You (1995)
  • World in Motion (1996)
  • Magic (1998)
  • The Ultimate Megamix '99 (1999)
  • Level 6 (1999)
  • Planet Colors (2001)
  • Celebration (2002)
  • Visions (2003)
  • Chihuahua (2003)
  • Live in Concert (2003)
  • Pirates of Dance (2005)
  • Greatest Hits (2006)
  • Vampires (2007)
  • Ole Ole the party (2008)

Σινγκλς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • I Love You (1989)
  • Ladies in the House (1991)
  • Let's Groove On (1991)
  • Somebody Dance with Me (1992)
  • Keep on Dancing (1993)
  • Take Control (1994)
  • Everybody (1994)
  • Let the Dream Come True (1994)
  • Love Is All Around (1995)
  • There Is a Party (1995)
  • Freedom (1995)
  • Love Is the Price (1996)
  • Pray (1996)
  • Respect Yourself (1996)
  • It's My Life (1997)
  • Shadows of the Night (1997)
  • Where Is Your Love (1998)
  • Around the World (1998)
  • Celebrate (1998)
  • Together (1999)
  • Lies (1999)
  • What a Feeling (2001)
  • Hard to Say I'm Sorry (2001)
  • Colors of Life (2001)
  • Celebration (2002)
  • I Believe (2003)
  • Chihuahua (2003)
  • Pirates of Dance (2005)
  • Amazing Life (2005)
  • Pura Pasion (2005)
  • Secrets of Love (2006)
  • Vampires are alive (2007)
  • We gotta hold on (2007)
  • Because of you (2007)
  • Ole Ole (2008)
  • Chihuahua [Beverlly hills version](2008)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Προκάτοχος
six4one
If We All Give a Little
Συμμετοχή της Ελβετίας στη Eurovision
2007
Διάδοχος
Πάολο Μενεγκούτσι
Era stupendo