D-Day

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σχέδιο μάχης για την Απόβαση της Νορμανδίας
Επίσημες θέσεις της Αμερικανικής 12ης Στρατιάς για την 6η Ιουνίου 1944, ώρα 24:00

Η ονομασία «D-Day» (προφέρεται ντι νταίη) αποτελεί σήμερα νατοϊκό χαρακτηρισμό της επί χάρτου άσκησης της ημέρας εφαρμογής πλήρους γενικής προσβολής των εχθρικών στόχων από ξηρά, θάλασσα και αέρα και που ακολουθείται και σε πραγματικές επιχειρήσεις[1]. Η πιο διάσημη «D-Day» είναι η 6η Ιουνίου 1944, η μέρα της Απόβασης στη Νορμανδία, που αποτελεί την εκκίνηση της προσπάθειας των Συμμάχων να απελευθερώσουν την ηπειρωτική Ευρώπη από την Γερμανική κατοχή κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συγχρονισμός και χρονολόγηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο χαρακτηρισμός αυτός αποτελεί μια συμβατότητα της παρακολούθησης του συνολικού (πλασματικού) χρόνου διεξαγωγής της ή των ασκήσεων με εκείνο του πραγματικού χρόνου ή και σε εφαρμογή πολεμικών επιχειρήσεων αδιαφορώντας για την τοπική ώρα του πεδίου επιχειρήσεων ή των περιοχών που βρίσκονται οι εμπλεκόμενες στρατιωτικές δυνάμεις.

Όταν ορισθεί η τελική ημερομηνία (μέρα, ώρα, λεπτά) της γενικής προσβολής, αυτή λαμβάνει το συνθηματικό όνομα «D-Day». Έτσι, αφού συγχρονιστούν όλα τα ρολόγια των εμπλεκομένων, όλα τα προ της «D-Day» 24-ωρα λαμβάνουν αρνητικά πρόσημα και όλα τα μετά της «D-Day», θετικά πρόσημα. Παρατηρείται ο χρόνος διεξαγωγής σε μορφή D-7 (7 μέρες πριν την ημερομηνία), D-6 (6 μέρες πριν την ημερομηνία) κ.ο.κ για τις ημέρες πριν την ημερομηνία γενικής προσβολής, ενώ D+1 (1 ημέρα μετά την ημερομηνία), D+2 (2 ημέρες μετά την ημερομηνία) κ.ο.κ. για τις ημέρες μετά την ημερομηνία γενικής προσβολής. Οι χαρακτήρες τίθενται προ της ώρας αποστολής των σημάτων[2].

Το αρχικό «D» στον όρο «D-Day» είχε αποκτήσει ποικίλα νοήματα στο παρελθόν[2], ενώ πρόσφατα απέκτησε την υποδήλωση της λέξης «Day» (ημέρα), δημιουργώντας τη φράση «Day-Day» («Ημέρα-Ημέρα») ή «Day of Days» («Ημέρα των Ημερών»)[3].

H-Hour[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αντίστοιχα με τη χρήση του όρου «D-Day» για την ημέρα της ημερομηνίας γενικής προσβολής, χρησιμοποιείται ο όρος «H-Hour»[4] για την ακριβή ώρα. Κατ' επέκταση, ο κανόνας των προσήμων για τις ώρες πριν και μετά της «H-Hour» είναι ο αντίστοιχος με της «D-Day», αλλά το χαρακτηριστικό «D», αντικαθιστάται με το «H» που αντιπροσωπεύει τη λέξη «ώρα» στα Αγγλικά, «hour».

Ιδιαίτερες ημερομηνίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για τον στρατό κάποιων χωρών έχουν, επίσης, ιστορική σημασία οι χαρακτηρισμοί «A-Day», «L-Day», «V-E Day» και «V-J Day», οι οποίοι σχετίζονται με το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η «A-Day» αναφέρεται στη Μάχη του Λέυτε[5], η «L-Day» στη Μάχη της Οκινάουα[6], η «V-E Day» (σημαίνει «Victory in Europe Day»)[7] σηματοδοτεί την ημέρα της νίκης των Συμμάχων επί του Άξονα 8 Μαΐου 1945 και η «V-J Day» (σημαίνει «Victory in Japan Day»)[8] σηματοδοτεί την τελική παράδοση των Ιαπώνων που σήμανε και την λήξη του πολέμου.

Ιστορικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Α' Παγκόσμιος Πόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη εμφάνιση χρήσης αυτών των όρων στον Αμερικανικό στρατό που μπόρεσε να βρει το «Κέντρο Στρατιωτικής Ιστορίας του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών» ήταν κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ημερισία Διαταγή Νο.9, της Πρώτης Στρατιάς της «Αμερικανικής Εκστρατευτικής Δύναμης» της 7ης Σεπτεμβρίου 1918[9] περιλαμβάνει τη φράση «Η Πρώτη Στρατιά θα επιτεθεί την Η ώρα την D ημέρα με σκοπό την επιβολή εκκένωσης του Σέντ Μιχιέλ Σαλιέντ» (Πρωτότυπο: «The First Army will attack at Η hour on D Day with the object of forcing the evacuation of the St. Mihiel Salient»)[10][11].

Β' Παγκόσμιος Πόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Στρατηγός Ντουάιτ Αϊζενχάουερ.

Η αρχική «D-Day» για την Απόβαση της Νορμανδίας είχε ορισθεί η 5η Ιουνίου 1944, αλλά λόγω κακών καιρικών συνθηκών ο Στρατηγός Ντουάιτ Αϊζενχάουερ αποφάσισε την αναβολή της μέχρι τις 6 Ιουνίου και η 6η καθιερώθηκε ως η «D-Day» ιστορικά[12]. Λόγω της σημασίας της εισβολής της Νορμανδίας, οι σχεδιαστές των μετέπειτα στρατιωτικών επιχειρήσεων δεν χρησιμοποιούσαν τον όρο για την αποφυγή σύγχυσης. Για παράδειγμα, ο Στρατάρχης Ντάγκλας Μακάρθουρ χρησιμοποίσε τους όρους «A-Day» για τη Μάχη του Λέυτε[5] και «L-Day» για τη Μάχη της Οκινάουα [5]. Οι Σύμμαχοι είχαν επίσης προτείνει τη χρήση των όρων «X-Day» για την απόβαση στο Κιούσου, προγραμματισμένη για το Νοέμβριο του 1945 και «Y-Day» για την απόβαση στο Χονσού, προγραμματισμένη για τον Μάρτιο του 1946. Οι δύο αυτές αποβάσεις αποτελλούσαν μέρος της Επιχείρησης «Καταιγίδα» (Αγγλικά: Operation: Downfall), η οποία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ λόγω της παράδοσης της Ιαπωνίας στις 2 Σεπτεμβρίου 1945[13].

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Joy Hakim (2007). A History of US: War, Peace, and All That Jazz: 1918-1945 (στα Αγγλικά). Oxford University Press. ISBN 978-0195327236. 
  2. 2,0 2,1 «D-Day and the Battle of Normandy». D-Day Museum & Overlord Embroidery (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 14 Μαΐου 2014. 
  3. I. C. B. Dear (2002). The Oxford Companion to World War II (στα Αγγλικά). Oxford University Press. ISBN 978-0198604464. 
  4. Kennedy Hickman. «H-Hour». About.com Military History (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 14 Μαΐου 2014. 
  5. 5,0 5,1 5,2 «The Assault Landings on Leyte Island». The Navy Department Library (στα Αγγλικά). σελ. 2,8,10,11,12,13. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Μαΐου 2014. 
  6. «L-Day and Movement to Contact». Marines in World War II Commemorative Series (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 14 Μαΐου 2014. 
  7. «VE Day». HistoryLearningSite.co.uk (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 14 Μαΐου 2014. 
  8. «V-J Day». History Channel (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 14 Μαΐου 2014. 
  9. United States. Army School of the Line, Fort Leavenworth (1922). Combat orders. The General Service Schools (στα Αγγλικά). General Service Schools Press. 
  10. «What does the "D" in D-Day mean?» (PDF). The National WWII Museum (στα Αγγλικά). σελ. 1. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 18 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 14 Μαΐου 2014. 
  11. «D-Day and H-Hour». US Army Center of Military History (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Σεπτεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 14 Μαΐου 2014. 
  12. «Normandy Invasion, June 1944 Crossing the English Channel on "D-Day", 6 June 1944». Naval History and Heritage Command (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 14 Μαΐου 2014. 
  13. «Operation Downfall». History Learning Site (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 14 Μαΐου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]