Corpus vasorum antiquorum

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Corpus Vasorum AntiquorumCVA) είναι διεθνές πρόγραμμα για την έρευνα και δημοσίευση μελετών περί αρχαίας κεραμικής.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πατέρας του προγράμματος ήταν ο Γάλλος αρχαιολόγος Εντμόν Ποττιέ, ο οποίος διοργάνωσε το πρώτο προκαταρκτικό συνέδριο το 1919 στο Παρίσι. Στο συνέδριο αυτό αποφασίστηκε η καταγραφή και δημοσίευση των έργων κεραμικής καθώς και την θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων ταξινόμησης. Ο πρώτος τόμος δημοσιεύτηκε από τον Ποττιέ το 1922 υπό τον τίτλο Louvre, fasc. 1. Το πρόγραμμα άρχισε με την συμμετοχή έξι χωρών και διευρύνθηκε με την πάροδο του χρόνου, ώστε σήμερα συμμετέχουν 26 χώρες στο πρόγραμμα αυτό. Η κάθε χώρα αναλαμβάνει την δημοσίευση των ευρημάτων στον δικό της τομέα, ενώ η Union Académique Internationale στις Βρυξέλλες επιβλέπει γενικά. Η αρχική ιδέα μιας ενιαίας δημοσίευσης όλων των κεραμικών των μεσογειακών πολιτισμών εγκαταλείφθηκε το 1956 λόγω ανυπέρβλητων δυσχερειών πραγματοποίησης.

Εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το CVA δημοσιεύει αρχαία αγγεία ελληνικής, ιταλικής και κυπριακής προέλευσης, που χρονολογούνται από τον 7ο αι. π.Χ. ως τα μέσα της Βυζαντινής περιόδου. Οι δημοσιεύσεις στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά γίνονται ξεχωριστά ανά μουσείο. Προϋπόθεση είναι, το αγγείο να είναι αναγνωρίσιμο. Μέχρι σήμερα δημοσιεύτηκαν 380 τόμοι με 100.000 ευρήματα από 24 χώρες που φυλάσσονται σε περισσότερες από 150 συλλογές. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες διατίθενται από το 2004 και στο διαδίκτυο ελεύθερα σε σχήμα βάσης δεδομένων. Για κάθε αγγείο περιγράφεται η μορφή του, η γενική του κατάσταση, ακολουθεί η περιγραφή της αγγειογραφίας και η ερμηνεία της. Ανάλογα με την περίπτωση αναφέρονται επίσης ο κεραμέας, ο αγγειογράφος και το εργαστήριο, και παρατίθενται φωτογραφίες ή σχέδια αναπαράστασης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • (Γαλλικά) Colloque International sur le Corpus Vasorum Antiquorum (Lyon, 3–5 juillet 1956), compte rendu réd. par Charles Dugas. Paris 1957.
  • (Αγγλικά) Summary guide to "Corpus Vasorum Antiquorum", compiled by Thomas H. Carpenter and updated by Thomas Mannack. 2. ed. Oxford 2000, ISBN 0-19-726203-1.
  • (Αγγλικά) Donna C. Kurtz: A corpus of ancient vases. Hommage a Edmond Pottier. In: Revue Archéologique 2004, S. 259–286.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]