Coraline: Το Σπίτι στην Ομίχλη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Coraline: Το Σπίτι στην Ομίχλη
Η αφίσα της ταινίας
ΣκηνοθεσίαΧένρι Σέλικ
ΠαραγωγήΧένρι Σέλικ
Κλερ Τζένινγκς
Βασισμένο σεCoraline του Νιλ Γκάιμαν
ΠρωταγωνιστέςΝτακότα Φάνινγκ
Τέρι Χάτσερ
Τζένιφερ Σόντερς
Ντον Φρεντς
Τζον Χόντγκμαν
Ίαν Μακ Σέιν
Ηθοποιοί φωνήςΚιθ Ντέιβιντ, Dawn French, Τζένιφερ Σόντερς, Τέρι Χάτσερ, Ντακότα Φάνινγκ, Ίαν Μακ Σέιν, John Hodgman, Dominika Kluzniak, Izabela Dąbrowska και Jacek Bończyk
ΜουσικήΜπρούνο Κουλάις
ΦωτογραφίαPete Kozachik
Εταιρεία παραγωγήςLaika
ΔιανομήFocus Features (US)
Universal Pictures (Διεθνώς)
ΚυκλοφορίαCountry flag 6 Φεβρουαρίου 2009
Country flag 28 Μαΐου 2009
Διάρκεια100 λεπτά[1]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες
ΓλώσσαΑγγλική
Προϋπολογισμός60 εκατομμύρια δολαρια[2]
Ακαθάριστα έσοδα124.596.398[2]

Coraline: Το Σπίτι στην Ομίχλη (αγγλικά: Coraline) είναι αμερικανική stop-motion τρισδιάστατη ταινία σκοτεινής φαντασίας, παραγωγής 2009. Βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του Νιλ Γκάιμαν που κυκλοφόρησε το 2002. Την παραγωγή της ταινίας ανέλαβε η εταιρία Laika και τη διανομή η εταιρία Focus Features. Σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας ήταν ο Χένρι Σέλικ. Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Πόρτλαντ. Κυκλοφόρησε ευρέως στους κινηματογράφους των Ηνωμένων Πολιτειών στις 6 Φεβρουαρίου 2009 και στους ελληνικούς κινηματογράφους στις 28 Μαΐου 2009. Η ταινία δημιουργήθηκε έχοντας τη συγκατάθεση και τη συνεργασία του Γκάιμαν.[3]

Η ταινία έκανε εισπράξεις 16.85 εκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια του πρώτου Σαββατοκύριακου προβολής της, κατατάσσοντάς την τρίτη στο box office.[4] Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2009, η ταινία είχε έσοδα άνω των 120 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως. Η ταινία κέρδισε το Βραβείο Annie Καλύτερης Μουσικής, Σχεδίου Χαρακτήρων και Σχεδιασμού Παραγωγής και ήταν υποψήφια για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κόραλαϊν Τζόουνς μετακομίζει με τη μητέρα και τον πατέρα της από την άνετη ζωή της στην πόλη Πόντιακ του Μίσιγκαν στο Ροζ Παλάτι, ένα ερειπωμένο διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων ενός κτιρίου στην πόλη Άσλαντ του Όρεγκον. Στο κτίριο κατοικούν επίσης οι συνταξιούχες ηθοποιοί Δεσποινίδες Σπινκ Και Φόρσιμπολ και ο εκκεντρικός Ρώσος ακροβάτης Κύριος Μπομπίνσκι. Με τους γονείς της να εργάζονται συνεχώς πάνω σε έναν κατάλογο κηπουρικής και της δίνουν λίγη προσοχή, η Κόραλαϊν αισθάνεται παραμελημένη και αποφασίζει να εξερευνήσει το νέο τους σπίτι. Γίνεται φίλη με τον Γουάιμπι Λόβατ, εγγονό της ιδιοκτήτριας του διαμερίσματος. Ενώ εξερευνεί η Κόραλαϊν βρίσκει μία μικρή πόρτα σφραγισμένη από έναν τοίχο με τούβλα. Εκείνη τη νύχτα, η Κόραλαϊν ξυπνά από ένα ποντίκι και το ακολουθεί μέχρι τη μικρή πόρτα όπου ανακαλύπτει ένα μακρύ, σκοτεινό διάδρομο στη θέση του τοίχου. Η Κόραλαϊν ακολουθεί το διάδρομο και φτάνει στον Άλλο Κόσμο, μια φανταστική παράλληλη εκδοχή του Ροζ Παλατιού στο οποίο κατοικούν δύο άλλοι όμοιοι γονείς της ονόματι Άλλη Μητέρα και Άλλος Πατέρας, οι οποίοι έχουν μαύρα κουμπιά για μάτια. Αυτά τα όντα είναι πιο ζεστά προς την Κόραλαϊν και της δίνουν μεγαλύτερη προσοχή, ιδιαίτερα η Άλλη Μητέρα, η οποία κάνει ό,τι μπορεί για να εντυπωσιάσει την Κόραλαϊν. Η Κόραλαϊν αποφασίζει να περάσει τη νύχτα στον Άλλο Κόσμο, αλλά όταν ξυπνά το επόμενο πρωί, βρίσκεται πάλι πίσω στον παλιό της κόσμο.

Παρά τις προειδοποιήσεις κινδύνου των γειτόνων της, η Κόραλαϊν συνεχίζει να πηγαίνει στον Άλλο Κόσμο τη νύχτα για να αποδράσει από τη στασιμότητα της αληθινής της ζωής και ψυχαγωγείται από τις "Άλλες" εκδοχές των γειτόνων της, συμπεριλαμβανομένου έναν μουγκό Άλλο Γουάιμπι, ο οποίος την καθοδηγεί στον Άλλο Κόσμο. Κατά τη διάρκεια της τρίτης επίσκεψής της, η Κόραλαϊν συναντά μία μαύρη γάτα από το δικό της κόσμο που έχει την ικανότητα να μιλά στον Άλλο Κόσμο. Η γάτα επίσης προειδοποιεί την Κόραλαϊν για τον κίνδυνο που διατρέχει. Αυτή αγνοεί τις προειδοποιήσεις μέχρι που η Άλλη Μητέρα την προσκαλεί να ζήσει στον Άλλο Κόσμο για πάντα αν ράψει κουμπιά πάνω από τα μάτια της. Όταν η Κόραλαϊν απαιτεί να επιστρέψει σπίτι της, η Άλλη Μητέρα αποκαλύπτει θυμωμένα την αληθινή της μορφή ως μια τερατώδη μάγισσα και παγιδεύει την Κόραλαϊν σε ένα μικρό δωμάτιο πίσω από έναν καθρέφτη, όπου συναντά τα φαντάσματα τριών παιδιών που είχαν χάσει τα μάτια και τις ψυχές τους από την Άλλη Μητέρα. Με τη βοήθεια του Άλλου Γουάιμπι, η Κόραλαϊν δραπετεύει στον δικό της κόσμο, αλλά διαπιστώνει ότι η Άλλη Μητέρα έχει απαγάγει τους γονείς της.

Οπλισμένη με ένα βλέπων πετράδι που της παρείχαν οι αληθινές Σπινκ και Φόρσιμπολ, η Κόραλαϊν επιστρέφει στον Άλλο Κόσμο και προκαλεί την Άλλη Μητέρα σε ένα παιχνίδι για να βρει τους χαμένους γονείς της και τα μάτια των παιδιών φαντασμάτων στον Άλλο Κόσμο, συμφωνώντας να μείνει στον Άλλο Κόσμο αν χάσει. Η Κόραλαϊν χρησιμοποιεί το βλέπων πετράδι για να βρει τα μάτια των παιδιών και νικά με όπλο την εξυπνάδα της τους κατοίκους του Άλλου Κόσμου που φύλαγαν τα παιδιά. Αργότερα βρίσκει τους γονείς της παγιδευμένους σε μια χιονόμπαλα. Γνωρίζοντας ότι η Άλλη Μητέρα δεν θα την αφήσει ποτέ να φύγει ακόμα και αν κερδίσει, η Κόραλαϊν την ξεγελά να ανοίξει την πόρτα που ενώνει τους δύο κόσμους και δραπετεύει από αυτήν, κλείνοντας την πόρτα πίσω της τραυματίζοντας άσχημα το χέρι της Άλλης Μητέρας. Η Κόραλαϊν βρίσκει τους γονείς της ασφαλείς χωρίς να θυμούνται τι έχει γίνει και τα παιδιά φαντάσματα βρίσκουν επιτέλους γαλήνη. Για να αποτρέψει την Άλλη Μητέρα από το να επιστρέψει, η Κόραλαϊν σκοπεύει να ρίξει το κλείδι της πόρτας ανάμεσα στον κόσμο της και στον Άλλο Κόσμο σε ένα πηγάδι κοντά στο σπίτι της, αλλά το κομμένο χέρι της Άλλης Μητέρας μπαίνει στον κόσμο της Κόραλαϊν και προσπαθεί να την τραβήξει πίσω στον Άλλο Κόσμο. Ο Γουάιμπι καταφτάνει και καταστρέφει το χέρι και αυτός και η Κόραλαϊν ρίχνουν το χέρι και το κλειδί στο πηγάδι. Με τους γονείς την να έχουν τελειώσει τη δουλειά τους και να έχουν τη δυνατότητα να περνούν περισσότερο χρόνο με την κόρη τους, η Κόραλαϊν διοργανώνει ένα πάρτι κήπου με την οικογένεια και τους γείτονές της, ικανοποιημένη με τη νέα της ζωή.

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβεία
Βραβείο Κατηγορία Παραλήπτης/ες Αποτέλεσμα
Όσκαρ Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Χένρι Σέλικ Υποψηφιότητα
Βραβεία Αμερικανικού Ινστιτούτου Καλύτερες 10 Ταινίες της Χρονιάς Νίκη
Βραβεία Annie
Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Υποψηφιότητα
Καλύτερη Σκηνοθεσία Χένρι Σέλικ Υποψηφιότητα
Καλύτερος Δανεισμός Φωνής Ντον Φρεντς Υποψηφιότητα
Καλύτερη Μουσική Μπρούνο Κουλέις Νίκη
Καλύτερο Animation Χαρακτήρων Τράβις Νάιτ Υποψηφιότητα
Καλύτερο Σχέδιο Χαρακτήρων Σέιν Πρίγκμορ, Σάνον Τιντλ Νίκη
Καλύτερος Σχεδιασμός Παραγωγής Κρίστοφερ Άπελχανς, Τανταχίρο Ουεσούγκι Νίκη
Καλύτερος Εικονογράφος Κρις Μπάτλερ Υποψηφιότητα
Βραβεία Annecy International Animated Film Festival Cristal Καλύτερη Ταινία - Ισοπαλία Νίκη
Βραβεία Broadcast Film Critics Association Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Υποψηφιότητα
Βραβεία BAFTA Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Υποψηφιότητα
Βραβεία BAFTA Children Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Νίκη
Βραβεία Chicago Film Critics Association Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Υποψηφιότητα
Βραβεία Cinema Audio Society
Επίτευγμα ζωής Χένρι Σέλικ Νίκη
Επίτευγμα Καριέρας (σχεδιαστής ήχου) Ράντι Θομ Νίκη
Βραβεία EDA [Alliance of Women Film Journalists]
Καλύτερος Θηλυκός Χαρακτήρας Κινουμένων Σχεδίων (Κόραλαϊν) Νίκη
Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Υποψηφιότητα
Χρυσές Σφαίρες Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Υποψηφιότητα
Motion Picture Sound Editors Βραβεία Golden Reel Καλύτερο Μοντάζ Ήχου: Εφέ Ήχου, Foley, Μουσική, Διάλογος και ADR Animation Υποψηφιότητα
Βραβεία Online Film Critics Society Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Υποψηφιότητα
Βραβεία People's Choice Καλύτερη Τρισδιάστατη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Υποψηφιότητα
Βραβεία Producers Guild of America Παραγωγός της Χρονιάς σε Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Υποψηφιότητα
Βραβεία San Francisco Film Critics Circle Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Νίκη
Βραβεία St. Louis Film Critics Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Υποψηφιότητα
Βραβεία Visual Effects Society
Καλύτερο Animation σε Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Κλερ Τζένινγκς, Χένρι Σέλικ Υποψηφιότητα
Καλύτερος Χαρακτήρας σε Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Κόραλαϊν - Τράβις Νάιτ και Τρέι Τόμας Υποψηφιότητα
Kαλύτερο Effects Animation σε Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Τζον Άλαν Άρμστρονγκμ, Ρίτσαρντ Κεντ Μπάρτον, Κρεγκ Ντόσετ Υποψηφιότητα
Καλύτερα Μοντέλα και Μινιατούρες σε Ταινία Ντέμπορα Κουκ, Μάθιου ΝτεΛο, Πολ Μακ, Μάρτιν Μονιέρ Υποψηφιότητα
Βραβεία Washington D.C. Area Film Critics Association Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Υποψηφιότητα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Coraline rated PG by the BBFC». BBFC. 29 Ιανουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2009. Run Time 100m 19s 
  2. 2,0 2,1 «Coraline». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2009. 
  3. Savage, Annaliza (November 14, 2008). «Gaiman Calls Coraline the Strangest Stop-Motion Film Ever». Wired.com (Condé Nast Digital). http://www.wired.com/underwire/2008/11/post-2/. Ανακτήθηκε στις 18 August 2011. 
  4. «Moviegoers into Into You». The Hollywood Reporter. February 8, 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2009-02-11. https://web.archive.org/web/20090211072842/http://www.hollywoodreporter.com/hr/content_display/news/e3ib2336cb7507211a2e4389b8078d6194b. Ανακτήθηκε στις 2009-02-16. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Coraline (film) στο Wikimedia Commons