ConIFA

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
CONIFA
Ίδρυση2013
ΈδραΛούλεο, Σουηδία
Μέλη33
Ιστότοποςconifa.org

Η CONIFA (αγγλικά: Confederation of Independent Football Associations, Συνομοσπονδία Ανεξάρτητων Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών) είναι μια ομοσπονδία ποδοσφαίρου η οποία ιδρύθηκε το 2013. Αποτελείται από ομάδες που εκπροσωπούν τα έθνη, τις εξαρτήσεις, τα μη αναγνωρισμένα κράτη, τις μειονότητες, τους ανιθαγενείς λαούς, των περιφερειών και των μικροεθνών που δεν ανήκουν στη Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA). Η ConIFA διοργανώνει τo ConIFA World Football Cup,[1] το πρώτο από τα οποία έλαβε χώρα το 2014 στο Έστερσουντ της Σουηδίας. Το πρώτο ConIFA European Football Cup διεξήχθη τον Ιούνιο του 2015 στην περιοχή Ζέκελι. Στο μέλλον η οργάνωση ελπίζει να διοργανώσει παγκόσμιο κύπελλο γυναικών, τσάλεντζ καπ και σούπερ καπ για τους συλλόγους, και ένα παγκόσμιο κύπελλο μπιτς σόκερ.

Μόλις λίγους μήνες αφότου έγινε μέλος της ConIFA, η ομάδα του Κεμπέκ που ανοίκει στην ομοσπονδία ποδοσφαίρου του Κεμπέκ (FSQ), κατέθεσε αίτηση για ένταξή της στην Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής (CONCACAF). Για το σκοπό αυτό, ανακοινώθηκε ότι η ομάδα θα αγωνιζόταν μόνο σε διεθνείς αγώνες ενάντια σε πλήρης εθνικές ομάδες που είναι μέλη CONCACAF ή και της FIFA, και δεν θα συμμετείχε πλέον στο ποδόσφαιρο εκτός FIFA.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Martyn-Hemphill, Richard (2018-06-09). «In Alternative World Cup for Would-be Nations, Karpatalya Beats North Cyprus» (στα αγγλικά). The New York Times. https://www.nytimes.com/2018/06/09/world/europe/conifa-soccer-world-cup.html. 
  2. «Les Québécois s'associeront à la Fédération de soccer du Québec, mais la sélection nationale n'ira pas en Suède». Les Québécois (στα French). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2014. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]