Cisgender

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Cisgender (σισ-τζέντερ)[1], σε συντομία cis είναι τα άτομα που νιώθουν οικεία και αυθεντικά στο φύλο με το οποίο γεννήθηκαν.[2] Cisgender είναι επίσης ταυτότητα φύλου ή ένας ρόλος φύλου, για την ακρίβεια ο πιο ενδεδειγμένος από την κοινωνία. Είναι έννοια αντίθετη του transgender και στην ουσία αναφέρεται σε όλα τα άτομα που δεν είναι τρανς. Υπάρχουν διάφορα παράγωγα του όρου στη χρήση, όπως ο cis άνδρας για το άτομο που του δόθηκε ανδρικό φύλο στη γέννηση και ζει και αυτοπροσδιορίζεται ως άνδρας και cis γυναίκα για το άτομο που του δόθηκε γυναικείο φύλο στη γέννηση και ζει και αυτοπροσδιορίζεται ως γυναίκα. Ο όρος cisgender στα ελληνικά έχει χρησιμοποιηθεί ανεπίσημα και ως ταυτοφυλικός.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το cisgender προέρχεται από τη λατινογενή πρόθεση cis-, που σημαίνει "από τη μεριά μας", η οποία είναι αντώνυμη της λατινογενούς πρόθεσης trans-, που σημαίνει "απέναντι" ή "από την απέναντι πλευρά". Αυτή η σχέση συναντάται στη χημεία, συγκεκριμένα στο φαινόμενο της ισομέρειας, όπου συναντώνται οι απεικονίσεις cis-trans, τα τεστ cis-trans της γενετικής και σε άλλες περιπτώσεις. Στην περίπτωση των φύλων, το cis- αναφέρεται στη συμφωνία κοινωνικού φύλου με το βιολογικό.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ψυχολογία σεξουαλικοποίηση και τρανς ακυρώσεις, Τζούλια Σεράνο
  2. Schilt, Kristen; Westbrook, Laurel (August 2009). «Doing Gender, Doing Heteronormativity: 'Gender Normals,' Transgender People, and the Social Maintenance of Heterosexuality». Gender & Society 23 (4): 440–464 [461]. doi:10.1177/0891243209340034.