Choke

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Choke
ΣυγγραφέαςΤσακ Παλάνιουκ
ΤίτλοςChoke
ΓλώσσαΑγγλικά
Ημερομηνία δημοσίευσης22  Μαΐου 2001
Μορφήμυθιστόρημα
LC ClassOL18940W
Πρώτη έκδοσηDoubleday
ΠροηγούμενοInvisible Monsters
ΕπόμενοLullaby

Το Choke είναι μυθιστόρημα γραμμένο το 2001 από τον Αμερικανό συγγραφέα Chuck Palahniuk. Το Choke κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Οξύ με το όνομα Πνιγμός.

Το 2008, το βιβλίο μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο στην ταινία με σκηνοθέτη Clark Gregg.[1]

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Choke περιγράφει μερικούς μήνες από την ζωή του Βίκτορ Μαντσίνι και του φίλου του, Ντένι, με συχνές αναδρομές στην παιδική του ηλικία. Ο Βίκτορ μεγαλώνοντας άλλαξε πολλές ανάδοχες οικογένειες. Η μητέρα του κρίθηκε ανίκανη να τον αναθρέψει. Πολλές φορές η μητέρα του τον απήγαγε από τους ανάδοχους γονείς αλλά πάντα τους έπιαναν για να τον ξαναστείλουν σε κάποια άλλη ανάδοχη οικογένεια.

Στο παρόν, ο Βίκτορ είναι ένας εικοσιπεντάρης που παράτησε τις σπουδές του στην ιατρική για να βρει δουλειά ώστε να μπορέσει να συντηρήσει την μητέρα του η οποία βρίσκεται σε ένα γηροκομείο. Ο Βίκτορ δεν μπορεί να πληρώσει τα έξοδα του γηροκομείου και έτσι σκαρφίζεται μια απάτη: τα βράδια πηγαίνει σε πολυτελή εστιατόρια και στη μέση του γεύματος αναγκάζει τον εαυτό του να πνιγεί με την μπουκιά του. Όταν κάποιος καλός Σαμαρείτης έρθει και του κάνει τον χειρισμό Heimlich, φτύνει την μπουκιά και ευχαριστεί τον άγνωστο που του έσωσε τη ζωή. Κρατάει πάντα μια λεπτομερή λίστα με τους «σωτήρες» του, και τους στέλνει επιστολές στις οποίες τους γράφει ότι δεν μπορεί να πληρώσει διάφορους λογαριασμούς και εκείνοι του στέλνουν χρήματα για να τον βοηθήσουν.

Μεγαλώνοντας, η μητέρα του τον δίδαξε πάμπολλες θεωρίες συνωμοσίας καθώς και παράξενα ιατρικά θέματα, τα οποία τον μπέρδεψαν και συνάμα τον τρόμαξαν. Είναι αυτά τα βιώματα και οι συνεχείς μετακινήσεις από τη μια ανάδοχη οικογένεια στην άλλη που άφησαν τον Βίκτορ ανίκανο να κρατήσει σταθερή σχέση με γυναίκα. Γι' αυτό ο Βίκτορ βρίσκει σεξουαλική ικανοποίηση με γυναίκες που συμμετέχουν σε γκρουπ υποστήριξης νυμφομανών.

Καθώς το μυθιστόρημα έχει μορφή επεισοδίων, υπάρχουν μεμονωμένα κεφάλαια που περιγράφουν διάφορες φάσεις της ζωής του αφηγητή και των φίλων του.

Επιρροή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τίτλος του τραγουδιού Joy.Discovery.Invention των Biffy Clyro προέρχεται από μια φράση του Choke, ενώ ο τίτλος του τραγουδιού Build God, Then We'll Talk, των Panic! At the Disco προέρχεται και πάλι από μια φράση του βιβλίου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]