CSS Alabama

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 49°45′09″N 1°41′42″W / 49.75250°N 1.69500°W / 49.75250; -1.69500

CSS Alabama

Το καταδρομικό CSS Alabama υπήρξε θρυλικό πολεμικό πλοίο των Νοτίων κατά τον Αμερικανικό Εμφύλιο πόλεμο.

Το CSS Alabama ήταν ατμοκορβέτα με μηχανές 300 ίππων και έφερε εξαρτυση μυοδρόμωνα. Μπορούσε έτσι να πλέει και ως ιστιοφόρο. Είχε εκτόπισμα 687 τόνους και ναυπηγήθηκε στα αγγλικά ναυπηγεία Μίλλαρ του Λίβερπουλ το 1862.

Οι Βόρειοι, όταν πληροφορήθηκαν τη ναυπήγησή του, διαμαρτυρήθηκαν στην αγγλική κυβέρνηση,γιατί η οποία και αναγκάσθηκε στο τέλος να απαγορεύσει τον απόπλου του Αλαμπάμα κοινοποιώντας τη σχετική απόφαση στους Νοτίους, τους οποίους και βοηθούσε ποικιλότροπα, μέχρι που δόθηκε αργότερα η άδεια του απόπλου του από τα ναυπηγεία δήθεν για εκτέλεση δοκιμών, οπότε και δεν επανήλθε. Φθάνοντας το Αλαμπάμα στη νήσο Τερθέιρα των Αζορών, στον όρμο Πράγκα, ταχύτατα επανδρώθηκε και εξοπλίσθηκε και άρχισε τις κατά των Βορείων επιδρομές του, στις οποίες και επέδειξε καταπληκτική δράση που το κατέστησε περίφημο σκάφος.

Από τις 24 Αυγούστου 1862 μέχρι τις 11 Ιουνίου 1864 κατέστρεψε 57 εμπορικά πλοία των Βορείων, ενώ αιχμαλώτισε τριπλάσια σε αριθμό, τα οποία και στη συνέχεια ελευθέρωσε έναντι λύτρων. Στις 11 Ιουνίου του 1864 κατέπλευσε στο Σερμπούρ προς ανθράκευση και επισκευή, αλλά ο εκεί πρόξενος των Βορείων ειδοποίησε την κορβέττα Κήσερτζ, που έφερε βαρύτερο οπλισμό από το Αλαμπάμα. Κατέπλευσε εκεί και άρχισε περιπολίες έξω από τα γαλλικά ύδατα, αναμένοντας την έξοδο του Αλαμπάμα. Η Γαλλία, πράγματι τότε ουδέτερη χώρα, υπέδειξε στον κυβερνήτη του Αλαμπάμα πλοίαρχο Σέμες να επισπεύσει τον απόπλου, διαφορετικά θα αναγκαζόταν να το κρατήσει μέχρι τη λήξη του πολέμου. Έτσι, ο κυβερνήτης εκ του τελεσίγραφου αυτού αναγκάσθηκε να αποπλεύσει και να δεχθεί την πρόκληση του αναμένοντος εκτός λιμένος Κήσερτζ.

Πράγματι στα ανοικτά του λιμένα του Σερμπούρ τις απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας ακολούθησε μια λυσσαλέα αναμέτρηση των δύο πλοίων, που κατέληξε στη βύθιση του Αλαμπάμα. Το πλοίο Κήσερτζ έφερε αλυσιδωτή θωράκιση, που αποτελούσε, για τα τότε δεδομένα, πρωτοποριακή αμυντική εφαρμογή στους κατά θάλασσα αγώνες.

Η συμπεριφορά της Γαλλίας, του Προξένου των Βορείων, και η βύθιση του πλοίου ανέδειξαν στη συνέχεια το λεγόμενο «διεθνές Ζήτημα της Αλαμπάμα».

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου, τόμ. 3ος, σσ. 165-6