Bristol Buckingham

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Bristol Buckingham
Το Bristol Type 163 Buckingham
Τύποςβομβαρδιστικό / μεταγωγικό
ΚατασκευαστήςBristol Aeroplane Company
Χώρα προέλευσηςΗνωμένο Βασίλειο
Παρθενική πτήση4 Φεβρουαρίου 1943
Κύριος χειριστήςRAF
Παραγωγή1943-1945
Μονάδες που παρήχθησαν119
ΠαραλλαγέςBristol Brigand
Bristol Buckmaster

To Bristol Type 163 Buckingham ήταν βρετανικό δικινητήριο μέσο βομβαρδιστικό του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Παρήχθη σε πολύ μικρούς αριθμούς και αξιοποιήθηκε κυρίως σαν ταχύ μεταφορικό ή σαν εκπαιδευτικό.

Σχεδιασμός και ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1939 η Bristol πρότεινε την ανάπτυξη ενός βομβαρδιστικού με βάση το Beaufighter, που θα προωθούνταν από δύο κινητήρες Hercules. Εκείνη την περίοδο ο σχεδιασμός προέβλεπε την προμήθεια μέσων βομβαρδιστικών από τις ΗΠΑ προκειμένου η βρετανική βιομηχανία να μπορέσει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και την παραγωγή βαρέων τύπων. Παρόλα αυτά είχε ζητηθεί η ανάπτυξη ενός αεροσκάφους αυτής της κλάσης εγχώρια, κατά προτίμηση με βάση κάποιο υπάρχον αεροσκάφος, κάτι που πρακτικά σήμαινε με βάση το Beaufighter ή το Beaufort. Η Bristol ονόμασε αρχικά το νέο αεροσκάφος Bristol Type 161 και αργότερα Type 162 Beaumont.[1] Το Υπουργείο Αεροπορίας ζητούσε βάσει της απαίτησης Β/7/40 την ανάπτυξη ενός μέσου βομβαρδιστικού που θα αντικαθιστούσε το Blenheim. Το Beaumont κάλυπτε τις ανάγκες με αποτέλεσμα να δοθεί στην εταιρεία παραγγελία για την ολοκλήρωση τριών πρωτοτύπων. Η άτρακτος και το ουραίο των αεροσκαφών αυτών προέρχονταν από το Beaufighter ενώ το εμπρόσθιο και το κεντρικό μέρος της ατράκτου ήταν νέας σχεδίασης. Αμυντική προστασία παρείχαν δύο πυργίσκοι πολυβόλων.

Η ανάπτυξη των πρωτοτύπων ξεκίνησε στα τέλη του 1940, όμως λόγω των αλλαγών των απαιτήσεων και της ανάγκης για ανώτερες επιδόσεις κατέστη σύντομα σαφές ότι το Beaumont θα ήταν ανεπαρκές. Προκειμένου να μπορεί το αεροσκάφος να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα η κατασκευάστρια το επανασχεδίασε προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιεί τους κινητήρες Bristol Centaurus.[1] Πλέον το αεροσκάφος, που διέθετε επίσης μεγαλύτερες πτέρυγες, ονομάζονταν Type 163 Buckingham.[1] Διέθετε οπλισμό στο ρύγχος[2] καθώς και σε πυργίσκους στο πάνω και το κάτω μέρος της ατράκτου. Ο πλοηγός/βομβαρδιστής κάθονταν σε κοιλιακή γόνδολα στο μέσο της ατράκτου.[3] Το αεροσκάφος πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση στις 4 Φεβρουαρίου 1944[4] αλλά κατά την διάρκεια των δοκιμών παρουσίασε προβλήματα ευστάθειας με αποτέλεσμα να γίνουν διάφορες αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης μεγαλύτερων κάθετων ουραίων.[3]

Επιχειρησιακή ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν ξεκίνησε η παραγωγή, οι επιχειρησιακές ανάγκες ήταν ήδη διαφορετικές. Τα Buckingham ήταν ακατάλληλα για αποστολές στο θέατρο επιχειρήσεων της Ευρώπης. Τον Ιανουάριο του 1944 αποφασίστηκε να σταλούν σε άλλα μέτωπα προς αντικατάσταση των παλαιότερων Vickers Wellington.[5] Τα αεροσκάφη ήταν προβληματικά ως προς τον χειρισμό με συνέπεια τον Αύγουστο του 1944 να διακοπεί η ανάπτυξή τους.[6] Προκειμένου να μείνουν οι γραμμές παραγωγής ανοικτές, αποφασίστηκε η συνέχιση της κατασκευής τους για ένα διάστημα, αλλά για χρήση σε άλλους ρόλους. Τελικά μόνο 54 ολοκληρώθηκαν ως βομβαρδιστικά, ενώ από τα εναπομείναντα πολλά μετατράπηκαν σε ταχέα μεταφορικά, χωρίς αμυντικό οπλισμό. Η χρήση τους ήταν πολύ περιορισμένη.[3] Άλλα 65 ολοκληρώθηκαν σαν εκπαιδευτικά με την ονομασία Buckmaster[7][8] και παρέμειναν σε υπηρεσία με την RAF σε αυτό τον ρόλο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1950.[3]

Εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Type 163 Buckingham
Τέσσερα πρωτότυπα με κινητήρες Centaurus IV.
Type 163 Buckingham B1
Έκδοση παραγωγής με κινητήρες Centarus VI ή XI. Από τα 400 που παραγγέλθηκαν αρχικά μόνο 54 ολοκληρώθηκαν ως βομβαρδιστικά.
Type 163 Buckingham C1
Buckingham B1 που ολοκληρώθηκαν ως ταχέα μεταφορικά με δυνατότητα μεταφοράς τεσσάρων επιβατών. Κατασκευάστηκαν 64 μονάδες.
Type 164 Brigand
Τορπιλοπλάνο-βομβαρδιστικό που χρησιμοποιούσε τις πτέρυγες και το ουραίο του Buckingham και νέα άτρακτο.
Type 165 Brigand II
Εκπαιδευτικό, δεν υλοποιήθηκε.
Type 166 Buckmaster
Έκδοση εκπαίδευσης του Buckingham.
Type 169
Έκδοση αναγνώρισης, δεν υλοποιήθηκε.

Χρήστες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηνωμένο Βασίλειο

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αεροσκάφη που σχετίζονται με την ανάπτυξη του Buckingham[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρόμοια αεροσκάφη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Buttler 2004, p. 88.
  2. Flight 13 December 1945, p. 625.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Winchester 2005, p. 95.
  4. Mondey 1994, p. 68.
  5. Buttler Air International March 1997, p. 185.
  6. Buttler Air International March 1997, pp. 185–186.
  7. Winchester 2005, p. 94.
  8. Mondey 1994, p. 70.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]