Break Dance

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Break Dance

To Break dance ή αλλιώς B-boying είναι ένα είδος του χορού που περιέχεται στο Street Dance και δημιουργήθηκε στη Νέα Υόρκη από νέους Αφροαμερικανούς και Λατίνους τη δεκαετία του 1970. Για να κερδίσει την προσοχή και τη δημοτικότητα στα μέσα ενημέρωσης, ο χορός αυτός εξαπλώθηκε παγκοσμίως στη Νότια Κορέα, στην Αγγλία, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στη Ρωσία και την Ιαπωνία. Το Break dance αποτελείται από τέσσερα βασικά στοιχεία: το toprock, downrock, power moves και freezes. Ο χορός αυτός περιέχει Χιπ χοπ και breakbeats παρ' ότι οι σύγχρονες τάσεις επιτρέπουν μια πιο ευρύτερη ποικιλία μουσικής.

Ένας επαγγελματίας χορευτής ονομάζεται b-boy ή b-girl ή breaker. Ωστόσο, ο όρος «Break dance» χρησιμοποιείται για να δηλώσει τον χορό «B-boying» και το «breaking» όπου αυτοί είναι και οι αρχικοί του όροι. Εξάλλου αυτολυς τους όρους προτίμάν να τους χρησιμοποιούν από την πλειοψηφία των επαγγελματιών.

Ορολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ορολογία του Βreak dance άλλαξε μετά από την προώθηση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αν και ευρέως διαδεδομένος, ο όρος «breakdancing» φαίνεται να είναι πιο πάνω από αυτούς που είναι βυθισμένοι στη hip hop κουλτούρα. Οι καθαρολόγοι θεωρούν ότι το «breakdancing» είναι ένας ανίδεος όρος που επινοήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης και υποδηλώνει την εκμετάλλευση της τέχνης και χρησιμοποιείται για την αισθητοποίηση του breaking. Ο όρος αυτός είναι επίσης και προβληματικός, διότι ο γενικός όρος του έχει αραιωθεί και περιέχει popping, locking, και electric boogaloo που δεν είναι καν στο στυλ του break dance αλλά είναι του στυλ Φανκ που αναπτύχθηκε ξεχωριστά στην Καλιφόρνια. Ο χορός αποκαλείται «breaking» σύμφωνα με ράπερ όπως KRS-One, Talib Kweli, Mos Def, και Darryl McDaniels των Run-DMC.

Οι όροι «b-boy» (break-boy) και «b-girl» (break-girl) ή «breaker», χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τους χορευτές που χόρευαν στο DJ Kool Herc's breakbeats. Ο DJ Kool Herc είναι ένας Τζαμαϊκανός DJ ο οποίος είναι υπεύθυνος των θεμελιωδών πτυχών της hip hop μουσικής. Η προφανής σύνδεση του όρου «breaking» είναι η λέξη «breakbeat», αλλά ο DJ Kool Herc έχει σχολιάσει ότι η ορολογία «breaking» ήταν λαϊκό ιδίωμα. Οι περισσότεροι breaking προτοπόροι και επαγγελματίες προτιμούν τους όρους «b-boy», «b-girl» και «breaker» όταν αναφέρονται σε χορευτές. Για εκείνους που είναι βυθισμένοι στη hip hop κουλτούρα, ο όρος «breakdancer» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δυσφημίσουν όσους μαθαίνουν το χορό για προσωπικό κέρδος και όχι για τη δέσμευση για τον πολιτισμό. B-boy του Λονδίνου της Νέας Υόρκης, breakers και ο σκηνοθέτης Michael Holman αναφέρονται σε αυτούς τους χορευτές ως «breakers». Ο Frosty Freeze του Rock Steady Crew λέει: «ήμασταν γνωστοί ως b-boys» και ο πρωτοπόρος του hip hop Afrika Bambaataa λέει: «b-boys, [είναι] αυτό που εσείς ονομάζετε break-boys...ή break-girls, αυτό που εσείς ονομάζεται break-girls». Επιπλέον, ο συν-ιδρυτής του Rock Steady Crew Santiago "Jo Jo" Torres, Rock Steady Crew member Marc "Mr. Freeze" Lemberger, hip-hop historian Fab 5 Freddy και ο ράπερ Big Daddy Kane και Tech N9ne χρησιμοποιούν τον όρο «b-boy».

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλά στοιχεία του b-boying φαίνονται και σε άλλες κουλτούρες πριν από το 1970. Όσον αφορά τις πολεμικές τέχνες, το b-boying μοιάζει με τις κινήσεις που βρέθηκαν στη Βραζιλιάνικη πολεμική τέχνη Καποέιρα που τέθηκε το 1500. Ωστόσο, ο πρωτοπόρος Richard «Crazy Legs» Colon και ο Kenneth «Ken Swift» Gabbert, που ήταν και οι δύο μέλοι του Rock Steady Crew, είπαν ότι ποτέ δεν είχαν δει την πολεμική τέχνη Καποέιρα όταν ήταν μικροί:επικαλούνται τον James Brown και Kung-Fu ταινίες ως επιρροές αντ' αυτού. Πολλές ακροβατικές κινήσεις του b-boying, όπως η «φωτοβολίδα», δείχνουν να έχουν σχέση με τη γυμναστική. Ένας άραβας χορευτής του street dance που έκανε ακροβατικές κινήσεις headspins καταγράφηκε από τον Thomas Edison το 1898. Ωστόσο, δεν ήταν μέχρι τη δεκαετία του 1970 που το b-boying αναπτύχθηκε ως ένα καθορισμένο στυλ χορού.

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα B-boying της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).