Bilitis

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Bilitis
ΣκηνοθεσίαΝτέηβιντ Χάμιλτον
ΠαραγωγήΝτέηβιντ Χάμιλτον,
Σίλβιο Ταμπέ
ΣενάριοΚατρίν Μπρεγιά,
Ρομπέρ Μπουσινό
ΠρωταγωνιστέςΠάτι Ντ'Αρμπανβίλ,
Μόνα Κρίστενσεν
ΜουσικήΦράνσις Λάι
ΦωτογραφίαΜπερνάρ Νταλενκουρ
ΜοντάζΧένρι Κόλπι
Πρώτη προβολήCountry flag 16/03/1977
Country flag 11/08/1977
Διάρκεια95 λεπτά
ΠροέλευσηΓαλλία[1][2][3] και Ιταλία
ΓλώσσαΓαλλικά

Το Bilitis είναι μια δραματική-ερωτική ταινία γαλλικής παραγωγής, γυρισμένη το 1977 από τον Ντέηβιντ Χάμιλτον. Είναι βασισμένη στα ποιήματα του Γάλλου ποιητή Πιέρ Λουί (1870-1925) που κυκλοφόρησαν με τον τίτλο Les Chansons de Bilitis.

Περίληψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η 17χρονη, εσώκλειστη σε οικοτροφείο, μαθήτρια Μπιλιτί ερωτεύεται λίγο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές μια συμμαθήτρια της. Το ειδύλλιο θα διακοπεί όταν θα φύγει για διακοπές μαζί με την παντρεμένη φίλη της Μελίσσα και τον άντρα της Πιέρ. Θα περάσουν τις διακοπές στο σπίτι του φωτογράφου Λούκας. Θα γίνει μάρτυρας της βίαιης συμπεριφοράς του Πιέρ στη Μελίσσα και θα συνάψει μια σύντομη ρομαντική σχέση μαζί της. Η Μελίσσα όμως θα δώσει τέλος στη σχέση γιατί στην πραγματικότητα θέλει τον Λούκας και έτσι η Μπιλιτί θα επιστρέψει πληγωμένη και χωρίς να έχει βρει την πραγματική αγάπη πίσω στο οικοτροφείο.

Σχόλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Bilitis είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του φωτογράφου και μετέπειτα σκηνοθέτη Ντέηβιντ Χάμιλτον. Είναι η ταινία που παρουσιάζει για πρώτη φορά το ιδιαίτερο κινηματογραφικό του στυλ που τον συνόδευσε έκτοτε σε όλες του τις κινηματογραφικές προσπάθειες. Το αντικείμενο όπως και σε όλες τις επόμενες ταινίες του αλλά και τα φωτογραφικά του λευκώματα έχει να κάνει με την ερωτική -εντούτοις όμως αθώα- απεικόνιση νεαρών κοριτσιών. Ο κεντρικός ήρωας της ταινίας είναι -σε μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση- φωτογράφος όπως ακριβώς και ο ίδιος ο Χάμιλτον.

Σε αντίθεση με τις επόμενες όμως ταινίες του που η εμφάνιση υπερτερεί τις ουσίας, η συγκεκριμένη ταινία είναι και μια πετυχημένη σπουδή στην εφηβεία και την ενηλικίωση. Η πρωτοεμφανιζόμενη Πάτι Ντ'Αρμπανβίλ απέσπασε εξαιρετικές κριτικές για την ερμηνεία της. Στη διαμόρφωση του σεναρίου της ταινίας που βασίστηκε στα ποιήματα του Πιέρ Λουί, ποιητή που το έργο του χαρακτήρισαν οι ομοιότητες με αυτό της Σαπφούς και τα λεσβιακά θέματα, συμμετείχε και η μετέπειτα γνωστή σκηνοθέτιδα Κατρίν Μπρεγιά. Το πρωτότυπο έργο είχε δημοσιευτεί για πρώτη φορά το 1894 και η Μπρεγιά το προσάρμοσε στη σύγχρονη πραγματικότητα της εποχής της.

Η εξαιρετική μουσική που έγραψε ο γνωστός Γάλλος συνθέτης Φράνσις Λάι για την ταινία έγινε μεγάλη επιτυχία στη Γερμανία.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Soundtrack[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το soundtrack της ταινίας που κυκλοφόρησε επίσης το 1977 έχει γράψει ο συνθέτης Φράνσις Λάι και περιλαμβάνει τα ακόλουθα κομμάτια:

  1. Bilitis (Générique)
  2. Promenade
  3. Les deux nudités
  4. Spring time ballet
  5. L'arbre
  6. I need a man
  7. Mélissa
  8. La campagne
  9. Scène d'amour
  10. Rainbow
  11. Bilitis (Générique de fin)

Διάβασε[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]