Beirut (συγκρότημα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Beirut
Ο Ζαχ Κόντον των Beirut
Πληροφορίες
ΠροέλευσηΣάντα Φε, Νέο Μεξικό, ΗΠΑ
Μουσικά είδηΝεοβαλκανική φολκ, Ηλεκτρονική μουσική, Ίντι φολκ, World, Μπαρόκ ποπ
Παρουσία2006 - σήμερα
Δισκογραφική εταιρείαBa Da Bing
ΜέληZach Condon, Perrin Cloutier, Nick Petree, Paul Collins, Kyle Resnick, Ben Lanz
Πρώην μέληJeremy Barnes, Heather Trost, Jason Poranski, Kristin Ferebee, Jon Natchez, Tracy Pratt, Greg Paulus, Jared van Fleet, Kelly Pratt
Ιστότοπος
www.beirutband.com

Οι Beirut (που στα αγγλικά σημαίνει Βηρυττός) είναι μουσικό συγκρότημα που ξεκίνησε ο Ζαχ Κόντον από τη Σάντα Φε των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι πρώτες εμφανίσεις του συγκροτήματος έγιναν στη Νέα Υόρκη το Μάιο του 2006 για να προωθήσουν το πρώτο τους άλμπουμ, το Gulag Orkestar. Παρά το όνομά τους, οι Beirut δεν είχαν παίξει ποτέ στον Λίβανο μέχρι που εμφανίστηκαν στο Byblos International Festival τον Αύγουστο του 2014. Η μουσική των Beirut συνδυάζει στοιχεία ίντι ροκ και world music.

Ζαχ Κόντον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κόντον είναι το βασικό μέλος των Beirut. Γεννήθηκε στην Αλμπουκέρκη του Νέου Μεξικού στις 13 Φεβρουαρίου του 1986. Μεγάλωσε στο Newport News της Βιτζίνια και στη Σάντα Φε. Όταν ήταν έφηβος ο Κόντον έπαιξε τρομπέτα σε ένα συγκρότημα τζαζ και η μουσική αυτή τον επηρέασε.

Ο Κόντον παρακολούθησε το γυμνάσιο στη Σάντα Φε, αλλά το παράτησε στην ηλικία των 17 ετών. Εκεί ήλθε σε επαφή με τη μεξικάνικη μουσική, όπως το Mariachi. Επίσης εργάστηκε σε κινηματογράφο που πρόβαλε ταινίες από όλο τον κόσμο και αυτό του κέντρισε το ενδιαφέρον για τις άριες του Φελίνι και στη μουσική με χάλκινα για κηδείες της Σικελίας, ενώ είχε τα πρώτα ακούσματα βαλκανικής μουσικής.

Αργότερα γράφτηκε σε κολέγιο, αλλά το παρακολουθησε για λίγο για να ταξιδέψει στην Ευρώπη στα 17 του μαζί με τον αδελφό του Ryan. Η ανακάλυψη και η εξερεύνηση της παγκόσμιας μουσικής επέδρασε ουσιαστικά στη διαμόρφωση του μελωδικού ήχου των Beirut. Ο μικρότερος αδελφός του Zach, ο Ross Condon, επίσης παίζει μουσική με ττο συγκρότημα Total Slacker από το Brooklyn

Το βασικό όργανο που παίζει είναι το ουκουλέλε (είδος κιθάρας μικρού μεγέθους), καθώς δεν μπορεί να παίξει κιθάρα εξαιτίας ενός τραυματισμού του στον καρπό, που εμποδίζει το χέρι του να αγκαλιάσει πλήρως το λαιμό της κιθάρας.

Αν και νέος, ο Ζαχ Κόντον έχει προλάβει να κυκλοφορήσει ήδη μερικά προσωπικά άλμπουμ. Ηχογράφησε το μουσικό κομμάτι ηλεκτρονικής μουσικής, The Joys of Losing Weight με το όνομα "The Real People" όταν ήταν 15 ετών (το στυλ του κομματιού έμοιαζε με το Scenic World από το Gulag Orkestar). Στα 16 του, ηχογράφησε ένα ολόκληρο άλμπουμ. Ακόμα κυκλοφόρησε ένα EP άλμπουμ με τίτλο Small Time American Bats κάτω από το όνομα 1971. Το άλμπουμ καταγράφηκε το 2001-2002 και ποτέ δεν κυκλοφόρησε επίσημα.

Το συγκρότημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2006, οι Beirut κυκλοφόρησαν δύο ηχογραφήσεις (Gulag Orkestar και Lon Gisland) εμπνευσμένες από την βαλκανική μουσική μέσω της δισκογραφικής εταιρίας BA DA Bing. Και οι δύο είναι διαθέσιμες στην δεύτερη έκδοση του Gulag Orkestar LP μέσω της Βρετανικής εταιρίας 4AD. Επίσης έχουν κυκλοφορήσει διάφορα μεμονωμένα τραγούδια, από τα οποία τα τρία είναι διαθέσιμα στο EP Pompei, και μια συλλογή για το περιοδικό The Believer. Το πρώτο τους βιντεοκλιπ ήταν στο τραγούδι The Elephant Gun και αργότερα έκαναν άλλο ένα για το Postcards from Italy Οι Beirut κυκλοφόρησαν ένα δεύτερο άλμπουμ, το The Flying Club Cup, στις 9 Οκτωβρίου 2007.

Η σύνθεση των Beirut στις συναυλίες, εκτός του Ζαχ Κόντον, περιλαμβάνει τους Perrin Cloutier (τσέλο/ακορντεόν), Jason Poranski (κιθάρα/μαντολίνο/ουκουλέλε), Nick Petree (ντραμς), Kristin Ferebee (βιολί), Paul Collins (πλήκτρα/τύμπανα/ουκουλέλε), Jon Natchez (σαξόφωνο/μαντολίνο/), και Kelly Pratt (τρομπέτα).

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλμπουμς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Άλμπουμ Θέση στα τσαρτς
Ηνωμένο Βασίλειο Ηνωμένες Πολιτείες
2006 Gulag Orkestar - -
2007 The Flying Club Cup 69 -
2011 The Rip Tide 49 80
2015 No No No 37 46

EP[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

DVD[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Cheap Magic Inside (2007)
  • Beirut: Live at the Music Hall of Williamsburg (2009)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]