Battlestar Galactica (2004)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Battlestar Galactica
ΕίδοςΕπιστημονική φαντασία
ΔημιουργοίRonald D. Moore
ΠρωταγωνιστέςEdward James Olmos
Mary McDonnell
Katee Sackhoff
Jamie Bamber
James Callis
Tricia Helfer
Grace Park
Χώρα Καναδάς, ΗΠΑ
Αριθμός επεισοδίων74 (4 κύκλοι)
Παραγωγή
ΠαραγωγήDavid Eick
Jane Espenson
Toni Graphia
Διάρκεια42΄ (ανά επεισόδιο)
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςSyfy
Sky One
FX
Αναλογία πλευρών4:3
Προβολή08/12/03–
20/03/09
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Ιστοσελίδαhttp://www.syfy.com/battlestar/

Το Battlestar Galactica, συχνά απλώς BSG, είναι μια σειρά επιστημονικής φαντασίας που δημιουργήθηκε από τον David Eick και τον Ronald D. Moore το 2003, βασιζόμενη στην παλαιότερη εκδοχή (1978) του Glen A. Larson. Η σειρά έκανε την πρώτη της προβολή τον Δεκέμβριο του 2003 στο Αμερικανικό κανάλι SciFi (πλέον Syfy) και διήρκεσε για 4 κύκλους, μέχρι τις 20 Μαρτίου 2009. Στη σειρά έπαιζε ο βραβευμένος με Emmy Award και προτεινόμενος για Academy Award (Όσκαρ) Edward James Olmos, και η προτεινόμενη για Academy Award Mary McDonnell. Η σειρά πήρε πολλά βραβεία, μεταξύ άλλων αυτό του Προγράμματος της Χρονιάς (Television Critics Association) και το βραβείο Peaboy Award. Επίσης, η σειρά προτάθηκε για το βραβείο Emmy Award.

Η ιστορία του Battlestar Galactica ξεκινάει σε ένα απόμακρο μέρος του Γαλαξία μας, όπου ένας ανθρώπινος πολιτισμός ζει σε διάφορους πλανήτες γνωστούς ως οι Δώδεκα Αποικίες. Στο παρελθόν, οι Αποικίες είχαν δημιουργήσει ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη, τους Κύλωνες. Εκμεταλλευόμενοι τη θέση και τις αδυναμίες του ανθρώπου ο εκκεντρικός επιστήμονας Γκάιους Μπόλταρ, εν αγνοία του, βοηθά τους Κύλωνες να εγκαταστήσουν έναν ιό ο οποίος τους επιτρέπει να εξαπολύσουν μία αιφνίδια επίθεση κατά των Δώδεκα Αποικιών, καταστρέφοντας τους πλανήτες και σκοτώνοντας τα 50 δισεκατομμύρια ανθρώπους που ζούσαν σε αυτούς. Μόνο 50.000 άτομα καταφέρνουν να ξεφύγουν, και βρίσκουν καταφύγιο στα λιγοστά διαστημόπλοια που κατάφεραν να απομακρυνθούν από τις Δώδεκα Αποικίες πριν καταστραφούν. Από ολόκληρο τον Αποικιακό Στόλο, με τουλάχιστον 120 πολεμικά αστρόπλοια, μόνο τα πολεμικά αστρόπλοια Battlestar Galactica και Battlestar Pegasus σώζονται. Το Battlestar Pegasus εμφανίζεται πιο αργά στη σειρά. Υπό την ηγεσία του πλέον Ναυάρχου (προηγουμένως Πλοιάρχου) Γουίλιαμ "Μπιλ" Αντάμα, το Battlestar Galactica και το πλήρωμά του αναλαμβάνουν να οδηγήσουν τον μικρό στόλο προσφύγων, που πλέον συμπεριλαμβάνει όλα τα Αποικιακά πλοία - κυρίως επιβατικά - που κατάφεραν να ξεφύγουν, σε έναν μυθικό πλανήτη με το όνομα Γη, που εμφανίζεται στα θρησκευτικά κείμενα των Δώδεκα Αποικιών ως τη 13η αποικία η οποία αποσχίστηκε από τις άλλες 12 . Μάλιστα, η Ήρα εμφανίζεται ως κύριος πρόγονος ολόκληρης της σημερινής ανθρωπότητας.

Η σειρά ήταν μεγάλη επιτυχία για το κανάλι Syfy και αποδείχθηκε ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ευρώπη, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα, η τηλεοπτική σειρά Caprica, που λαμβάνει χώρα 60 χρόνια πριν την Πτώση των Δώδεκα Αποικιών όταν δημιουργήθηκαν οι Κύλωνες, σε μία περίοδο που η τεχνολογικές εξελίξεις των Δώδεκα Αποικιών ξεπερνούσαν κατά πολύ τις σημερινές και οι Αποικίες ήταν ακόμα ανεξάρτητα μεταξύ τους κράτη, άρχισε να προβάλλεται το 2010.