Barcode reader

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Barcode reader

Barcode reader ή barcode scanner είναι συσκευή ανάγνωσης γραμμωτού ή ραβδωτού κώδικα ή ραβδοκώδικα (barcode). Συγκεκριμένα, ο ραβδοκώδικας είναι ένα σύνολο παράλληλων ανισόπαχων κάθετων γραμμών και αριθμών, το οποίο περιέχει πληροφορίες για το προϊόν πάνω στο οποίο αναγράφεται. Τέτοιες πληροφορίες μπορεί να είναι η περιγραφή, η ημερομηνία λήξης, η τιμή αλλά και ο κωδικός παρτίδας του προϊόντος. Οι γραμμωτοί αυτοί κώδικες βρίσκονται πάνω σε ετικέτες διαφόρων προϊόντων και εκτυπώνονται από θερμικούς εκτυπωτές (thermal printers) αλλά και κάθε είδους εκτυπωτή. Ο barcode reader διαβάζει τον κώδικα και τον αποκωδικοποιεί, αναγνωρίζοντας σε ποιο γράμμα, αριθμό ή άλλο ψηφίο αντιστοιχεί η κάθε γραμμή του κώδικα. Στη συνέχεια στέλνει την αποκωδικοποίηση αυτή στον υπολογιστή ή την ταμειακή μηχανή, με την οποία είναι συνδεδεμένος, αν και μπορεί να έχει συνδεθεί και με κάποιο άλλο υπολογιστικό σύστημα. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ταχύτατη και ασφαλής κωδικοποίηση και συνακόλουθη αποκωδικοποίηση των προϊόντων, που επιτρέπει την περαιτέρω επεξεργασία των πληροφοριών από το υπολογιστικό σύστημα εύκολα και γρήγορα. Μέσω αυτής της διαδικασίας έχει βελτιωθεί θεαματικά η ταχύτητα και η ακρίβεια στις συναλλαγές. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια η χρήση barcode στη χονδρική και λιανική πώληση είναι πλέον ο μοναδικός τρόπος της κωδικοποίησης των χαρακτηριστικών των προϊόντων, διότι προσφέρει την άμεση και γρήγορη οργάνωση και τοποθέτηση των προϊόντων στα ράφια, χωρίς να απαιτείται μεγάλη ανθρώπινη παρέμβαση, που κοστίζει και μπορεί να οδηγήσει σε λάθη, ή χρονοβόρες και δαπανηρές υπολογιστικές διαδικασίες. Τράπεζες, βιομηχανίες, αποθήκες, αλυσίδες καταστημάτων και γενικά όλες οι επιχειρήσεις που διαχειρίζονται άυλα ή υλικά αγαθά σε μεγάλη πληθώρα χρειάζονται συνεπώς barcode readers και thermal printers για να τα κωδικοποιούν και αποκωδικοποιούν και να μπορούν να τα ταξινομούν με σιγουριά και να έχουν την πλήρη εποπτεία τους.

Είδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι barcode readers/ scanners διακρίνονται με βάση την τεχνολογία αναγνώρισης των κωδικών, τη συνδεσιμότητά τους, την αντοχή τους και το σχήμα τους και το σημείο που θα τοποθετηθούν.

Τεχνολογία αναγνώρισης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάλογα με την τεχνολογία αναγνώρισης των κωδικών barcode οι barcode scanners/ readers διακρίνονται σε CCD, laser, linear imagers και 2D area imagers barcode scanners. Οι CCD scanners είναι οι πρώτοι που κυκλοφόρησαν στην αγορά και έχουν την παλαιότερη τεχνολογία αναγνώρισης. Με αυτήν είναι απαραίτητη η επαφή του scanner με την ετικέτα του κωδικού και συνεπώς η αναγνώριση δεν είναι τόσο γρήγορη, ακριβής και αποτελεσματική. Οι laser barcode scanners είναι οι πιο δημοφιλείς, επειδή η αναγνώριση επιτυγχάνεται ακόμα και από απόσταση χωρίς λάθη και παρεκκλίσεις. Ωστόσο, αναγνωρίζουν, όπως και οι CCD scanners, μόνο μονοδιάστατους (1D) ραβδοκώδικες. Το αυτό συμβαίνει και με τους linear images scanners, οι οποίοι ουσιαστικά εξέλιξαν τους laser scanners, αλλά επιπλέον διαθέτουν τεχνολογία αναγνώρισης φθαρμένων ετικετών και δεν είναι τόσο ευαίσθητοι, όπως οι laser barcode readers, αλλά αντίθετα έχουν ανθεκτικότητα σε πτώσεις και κακομεταχείριση. Οι 2D imagers μπορούν να αναγνωρίζουν οποιονδήποτε κώδικα κάθε διάστασης σε πολλές διαφορετικές επιφάνειες, όπως για παράδειγμα κινητών τηλεφώνων, χωρίς να χρειάζεται στόχευση και συνεπώς αποτελούν τους πιο εξελιγμένους barcode scanners. Όμως ακριβώς επειδή διαθέτουν εξυπνότερη τεχνολογία είναι αρκετά ακριβότεροι από τις υπόλοιπες συσκευές. Η πρόοδος της τεχνολογίας έχει ως ευεργετικό αποτέλεσμα να αυξάνεται διαρκώς, ανάλογα φυσικά και με τον αισθητήρα από τους προαναφερθέντες που έχει επιλεγεί, η απόσταση, από την οποία είναι δυνατή η αναγνώριση του ραβδοκώδικα και η οποία πλέον μπορεί να φτάσει και τα πενήντα εκατοστά.

Συνδεσιμότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως προς τη σύνδεση με το υπολογιστικό σύστημα οι barcode readers μπορούν να είναι είτε ενσύρματοι είτε ασύρματοι. Οι ενσύρματοι είναι οικονομικότεροι και λειτουργούν απλούστερα. Συνδέονται με τον υπολογιστή μέσω USB, σειριακής θύρας, PS2 ή μέσω πιο εξειδικευμένων συνδέσεων. Στις ασύρματες συσκευές η σύνδεση με τη βάση γίνεται με bluetooth και είναι δυνατή η λειτουργία τους από απόσταση μέχρι και 15 μέτρα από αυτή. Εντούτοις, με τις εξελίξεις της τεχνολογικής προόδου η απόσταση αυτή μεγαλώνει συνεχώς.

Ανθεκτικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάλογα με την ανθεκτικότητά τους υπάρχουν barcode scanners, των οποίων η λειτουργία επιτυγχάνεται μόνο σε συνθήκες καταστήματος και άλλες συσκευές που παρουσιάζουν αντοχή σε πτώσεις, σκόνη και υγρασία και κατά συνέπεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν καταλλήλως σε αποθήκες και εξωτερικούς χώρους, επειδή είναι ενισχυμένες, στεγανές και με σκληρό περίβλημα από καουτσούκ, για να έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν αλώβητες σε δύσκολες συνθήκες χρήσης. Έχουν μεγαλύτερο όγκο, κυκλοφορούν σε κίτρινο ή κόκκινο χρώμα αλλά είναι και πιο ακριβές, επειδή απαιτούν πιο εξελιγμένη τεχνολογία, η οποία εξασφαλίζει την προστασία των ευπαθών σημείων από τους εξωτερικούς παράγοντες.

Σχήμα και σημείο τοποθέτησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με βάση το σχήμα τους και το σημείο τοποθέτησής τους οι barcode scanners διακρίνονται σε χειρός, ταμείου, παρουσίασης, επιτραπέζιους, σταθερού σημείου και φορητά τερματικά. Οι πιο διαδεδομένοι τύποι είναι οι χειρός, ενώ τις περισσότερες δυνατότητες παρέχουν τα φορητά τερματικά.

Σύγχρονες εξελίξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείγμα της ανάπτυξης της τεχνολογίας στον τομέα του barcode γενικότερα και των barcode readers/ scanners ειδικότερα είναι πως πέρα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά που βελτιώνονται συνεχώς, οι τιμές τείνουν να μειώνονται και τα χρόνια της παρεχόμενης εγγύησης να αυξάνονται, καθώς πλέον μπορούν να φτάσουν και τα πέντε έτη. Έτσι, είναι ιδιαίτερα προσιτό σε κάθε επιχειρηματία να αγοράσει έναν barcode reader ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησής του. Στην ελληνική αγορά κυκλοφορεί πληθώρα τέτοιων συσκευών με τα χαρακτηριστικά και τις διαφοροποιήσεις που αναφέρθηκαν σε ένα μεγάλο εύρος τιμών, σχεδίων, μεγεθών και ποιοτικών παραμέτρων.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]