Bally

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Bally
Νομική μορφήΑνώνυμη εταιρία
Κλάδοςμόδα, Manufacture of footwear και manufacture of leather and related products
Ίδρυση1851
ΙδρυτήςCarl Franz Bally
ΈδραCaslano, Ελβετία
Προϊόνταυπόδηση, ένδυση και Αξεσουάρ μόδας
ΜητρικήJAB Holding Company
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook
Commons page Πολυμέσα
Κατάστημα υποδημάτων Bally

Η Bally είναι μία από τις ιστορικότερες και πιο διάσημες εταιρείες παραγωγής υποδημάτων πολυτελείας στον κόσμο.

Έχει την έδρα της και την παραγωγή της στην Ελβετία ενώ διαθέτει τα προϊόντα της μέσω 730 καταστημάτων σε 70 χώρες με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια ευρώ και στις 5 ηπείρους. Ανάμεσά τους βρίσκονται καταστήματα στους πιο εμπορικούς δρόμους του κόσμου, όπως στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, στη λεωφόρο Μάντισον της Νέας Υόρκης, στη Οδό Νιου Μποντ[1] του Λονδίνου, στο Μπέβερλι Χιλς[2], στη Βία Μοντεναπολεόνε του Μιλάνο, στη Λεωφόρο Νιέφσκι στην Αγία Πετρούπολη αλλά και σε αεροδρόμια όπως το Χίθροου του Λονδίνου. Επίσης δραστηριοποιείται στο Χονγκ Κονγκ[3], την Κίνα[4], την Ιαπωνία[5]και άλλες χώρες.

Στην Ελλάδα η Bally διαθέτει 3 καταστήματα εκ των οποίων τα δύο στην Αθήνα (στο Citylink στην Οδό Σταδίου και στο Golden Hall στο Μαρούσι) και ένα στη Θεσσαλονίκη στην Οδό Μακένζι.

Τον Φεβρουάριο του 2018 η μητρική εταιρεία JAB Holding Company συμφώνησε να πωλήσει πλειοψηφικό πακέτο στην κινεζική κοινοπραξία Shandong Ruyi.[6]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η υποδηματοποιία Bally ιδρύθηκε ως "Bally&Co" το 1851 από τον Καρλ Φραντς Μπάλι (1821-1889) και τον αδελφό του Φριτς, στο υπόγειο της οικογενειακής τους κατοικίας στο Σένενβερντ της Ελβετίας. Το 1854 δημιούργησαν ένα μικρό εργοστάσιο υποδημάτων στο Σένενβερντ αλλά ο Φριτς Μπάλι εγκατέλειψε την επιχείρηση ενώ ακόμη βρισκόταν στα σπάργανα και ως εκ τούτου ο Καρλ Φραντς Μπάλι συνέστησε την επιχείρηση υπό την ονομασία "C.F. Bally".

Την περίοδο εκείνη ανοίγουν και τα πρώτα καταστήματα της Bally στη Βέρνη, τη Βασιλεία και τη Ζυρίχη. Μέσα σε περίπου μία δεκαετία η επιχείρηση έφθασε να απασχολεί 500 εργάτες ενώ εκτός από μία σειρά καινοτομιών η επιχείρηση με δαπάνη της δημιουργεί ένα μεγάλο πάρκο στην καρδιά του Σένενβερντ. Τη δεκαετία του 1870 η επιχείρηση βρίσκεται στην κορυφή της παραγωγής παπουτσιών στην Ευρώπη ενώ ο γιος του Φραντς, Έντβαρντ εισάγει υπερσύγχρονα μηχανήματα για την παραγωγή υποδημάτων από τις ΗΠΑ. Επίσης ανοίγουν ακόμα περισσότερα καταστήματα Bally στο Παρίσι, τη Γενεύη, το Μοντεβιδέο και το Μπουένος Άιρες.

Η εταιρεία τη δεκαετία του 1880 εξάγει τα προϊόντα της σε πολλές χώρες της Ευρώπης δια αντιπροσώπων ενώ ανοίγει το πρώτο της κατάστημα στην Αγγλία και πιο συγκεκριμένα στη Οδό Νιου Μποντ του Λονδίνου, διάσημη για τα καταστήματα ειδών πολυτελείας. Το 1892 η επιχείρηση περνά στα χέρια των παιδιών του Φραντς Μπάλι και μετονομάζεται σε "C.F. Bally and Sons". Η δεκαετία του 1900 χαρακτηρίστηκε από την ταχύτατη επέκταση του διεθνούς εμπορίου και η Bally εκμεταλλευόμενη τη συγκυρία επεκτείνεται συνεχώς στις χώρες της Ευρώπης.

Το 1907 η εταιρεία εισάγει τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης, εντούτοις η πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου παραμένει στα χέρια της οικογένειας Bally. Λίγο πριν από την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η εταιρεία δημιουργεί γραμμές παραγωγής υποδημάτων στη Γαλλία καθώς και δύο καινούρια εργοστάσια στη Βόρεια Ελβετία. Κατά τη διάρκεια του πολέμου η Bally φθάνει στο απόγειο της παραγωγής της καθώς προμηθεύει με παπούτσια τους στρατούς της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ελβετίας.

Το 1916 αποτελεί έτος-ρεκόρ για την Bally καθώς απασχολούσε 7.159 εργαζομένους και οι πωλήσεις της έφτασαν τα 4 εκατομμύρια ζευγάρια παπουτσιών. Τα επόμενα χρόνια μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, η μειωμένη αγοραστική δύναμη στις βασικές αγορές για τη Bally όπως η Γαλλία και η Γερμανία είχαν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της εταιρείας και την απόλυση εργαζομένων. Η αναδιοργάνωσή της σε συνδυασμό με την οικονομική ανάπτυξη βοηθά την Bally να αντεπεξέλθει. Η εταιρεία κατόρθωσε να επιβιώσει και τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930 αλλά και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και επεκτάθηκε σε πολλές νέες αγορές με πιο σημαντική αυτή της Βόρειας Αμερικής. Κατά τη διάρκεια του πολέμου ιδρύθηκε στο Σένενβερντ μουσείο υποδημάτων στην έδρα της Bally το οποίο λειτουργεί και σήμερα έχοντας μία από τις μεγαλύτερες συλλογές του είδους της στον κόσμο με αναφορές από την αρχαιότητα ως σήμερα.

Το 1951, 100 χρόνια μετά την ίδρυσή της, η Bally δημιουργεί ένα ανδρικό παπούτσι για επίσημες εμφανίσεις ονόματι Scribe το οποίο ακόμα παράγεται από την εταιρεία στην Ελβετία. Το όνομα Scribe προέρχεται από το διάσημο Scribe Hotel του Παρισιού όπου ο εγγονός του ιδρυτή της εταιρείας C.F. Bally διέμενε την περίοδο εκείνη. Παρότι τη δεκαετία του 1960 η εταιρεία αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από την παραγωγή υποδημάτων σε χώρες χαμηλού κόστους η Bally διαφοροποιεί τα προϊόντα της και ανακαινίζει το κεντρικό της κατάστημα στη Ζυρίχη το οποίο καταλαμβάνει 1465 τ.μ. σε 5 ορόφους και αποτελεί το μεγαλύτερο κατάστημα προϊόντων Bally μέχρι και σήμερα.

Το 1976 η Bally πρόσθεσε στη συλλογή της δερμάτινες τσάντες και αξεσουάρ καθώς και ρούχα υψηλής ραπτικής ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά η εταιρεία φεύγει από την ιδιοκτησία της οικογένειας Bally. Το 1990 γίνεται πραγματικά παγκόσμια με το άνοιγμα σε πολλές χώρες του κόσμου[7].

Το 1999 η Bally περνά στα χέρια του αμερικανικού επενδυτικού ταμείου "Texas Pacific Group" με κύριο στόχο να επανέλθει η Bally στην κερδοφορία και να επανακτήσει την αίγλη της. Η εταιρεία γιόρτασε τα 150 χρόνια της το 2001 με μεταφορά της έδρας της στο Κασλάνο στις όχθες της λίμνης Λουγκάνο στην Ελβετία όπου μεταφέρθηκε και η παραγωγή όλων των υποδημάτων της Bally ενώ το κεντρικό σόουρουμ της εταιρείας βρίσκεται στο Μιλάνο βάζοντας την εταιρεία ξανά στο επίκεντρο της διεθνούς μόδας. Το 2007 υπεύθυνος σχεδιασμού της εταιρείας γίνεται ο διάσημος σχεδιαστής Μπράιαν Άτγουντ ενώ το 2008 η εταιρεία πέρασε στα χέρια της γερμανικής εταιρείας ειδών πολυτελείας LABELUX, συμφερόντων της οικογένειας Μπενκίζερ[8].

Η έδρα της εταιρείας, όπου λαμβάνει χώρα και η παραγωγή των υποδημάτων της Bally, βρίσκεται στο Κασλάνο της επαρχίας Τιτσίνο στην Ελβετία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]