Baker Gurvitz Army

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Baker Gurvitz Army
ΠροέλευσηΜεγάλη Βρετανία
Μουσικά είδηΧαρντ Ροκ
Παρουσία1974 - 1976
Δισκογραφική εταιρείαRepertoire, Janus, Major League
Πρώην μέληΆντριαν Γκάρβιτζ
Πωλ Γκάρβιτζ
Τζίντζερ Μπέηκερ

Οι Baker Gurvitz Army ήταν βρετανικό hard rock συγκρότημα το οποίο υπήρξε από το 1974 μέχρι το 1976, με βασικά μέλη τους αδελφούς Άντριαν και Πωλ Γκάρβιτζ και το ντράμερ Τζίντζερ Μπέηκερ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πρώην στελέχη των Three Man Army, Άντριαν και Πωλ Γκάρβιτζ, μετά την ηχογράφηση του δίσκου "Three Man Army 3" στα τέλη του 1973 ο οποίος κυκλοφόρησε τριάντα χρόνια αργότερα, αποχώρησαν από το συγκρότημα τους και ένωσαν τις δυνάμεις τους με τον πρώην ντράμερ των Cream, Τζίντζερ Μπέηκερ, ο οποίος προερχόταν από τη διάλυση του συγκροτήματος του, Ginger Baker's Air Force.
Το 1974 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους, ομώνυμο, άλμπουμ μέσω της "Repertoire" στην Αμερική και της "Vertigo" στην Ευρώπη, ανεβαίνοντας στο # 22 των βρετανικών τσαρτ και το # 140 των αντίστοιχων αμερικανικών. Στο δίσκο συμμετείχαν οι τραγουδίστριες Μάντελαϊν Μπελ, Λίζα Στράικ και Ροζέτα Χαϊτάουερ, όπως και ο Μπάρι Σεντ Τζον. Στις αρχές του 1975 περιόδευσαν για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ στις 21 Μαρτίου του 1975 έπαιξαν στη Νέα Υόρκη.
Την επόμενη χρονιά ακολούθησε το "Elysian Encounter" το οποίο κυκλοφόρησε μέσω της "Atco" στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον Mr Snips στα φωνητικά. Το συγκρότημα ξεκίνησε να περιοδεύει τον Οκτώβριο του 1975 στη Μεγάλη Βρετανία, με τη συναυλία στο Ντέρμπι στις 21 Οκτωβρίου να ηχογραφείται και να κυκλοφορεί μέσα στη χρονιά με τον τίτλο "Live In Derby '75".
Το τρίτο και τελευταίο άλμπουμ του συγκροτήματος κυκλοφόρησε το 1976, με τίτλο "Hearts On Fire" χωρίς να καταφέρει να μπει είτε στα βρετανικά ή τα αμερικανικά τσαρτ.
Το συγκρότημα διαλύθηκε εκείνη τη χρονιά λόγω του θανάτου του μάνατζερ τους.
Μετά τη διάλυση τους, κυκλοφόρησαν δύο ζωντανά ηχογραφημένα άλμπουμ, το "Live Live Live" το 2005 και το "Still Alive" το 2008.

Στούντιο Δίσκοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ημερομηνία Δίσκος Η.Β.
Η.Π.Α.
1974 Baker Gurvitz Army 22 140
1975 Elysian Encounter - 165
1976 Hearts On Fire - -

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]