Avro Avocet

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Avro Avocet
Το Avro Type 584 Avocet
Τύποςναυτικό μαχητικό
ΚατασκευαστήςAvro
Χώρα προέλευσηςΗνωμένο Βασίλειο
ΣχεδιασμόςΡόυ Τσάντγουικ (Roy Chadwick)
Παρθενική πτήσηΔεκέμβριος 1927
Κύριος χειριστήςRAF
Μονάδες που παρήχθησανδύο

Το Avro Type 584 Avocet ήταν βρετανικό μονοκινητήριο ναυτικό μαχητικό που αναπτύχθηκε από την Avro στα τέλη της δεκαετίας του 1920. Παρόλο που το Avocet δεν εντάχθηκε σε παραγωγή, το δεύτερο πρωτότυπο χρησιμοποιήθηκε σαν εκπαιδευτικό από την RAF για τους πιλότους που συμμετείχαν στο Schneider Trophy.[1]

Σχεδιασμός και ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αρχισχεδιαστής της Avro, Ρόυ Τσάντγουικ (Roy Chadwick), δημιούργησε το Avocet για να καλύψει την απαίτηση 17/25 του Υπουργείου Αεροπορίας, που αφορούσε την ανάπτυξη νέου ναυτικού μαχητικού.[2] Ήταν ένα διπλάνο ολομεταλλικής κατασκευής με κινητήρα Armstrong Siddeley Lynx των 230 hp και δυνατότητα χρήσης συμβατικού συστήματος προσγείωσης (με τροχούς) ή πλωτήρων. Παρόλο που οι πτέρυγες του δεν ήταν αναδιπλούμενες, ήταν σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν εύκολα να αποσυναρμολογηθούν ώστε να εξοικονομείται χώρος στα πλοία. Κατασκευάστηκαν δύο πρωτότυπα, το πρώτο εκ των οποίων αππγειώθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 1927, ενώ το δεύτερο βρέθηκε -που ήταν υδροπλάνο- βρέθηκε για πρώτη φορά στον αέρα τον Απρίλιο του επόμενου έτους.[2] Και τα δύο αξιολογήθηκαν για χρήση από την αεροπορία του στόλου (Fleet Air Arm) αλλά οι επιδόσεις τους αποδείχθηκαν ανεπαρκείς εξ αιτίας της μικρής ισχύος του κινητήρα,[1] με συνέπεια να μην ενταχθούν σε παραγωγή.

Χρήστες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηνωμένο Βασίλειο

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρόμοια αεροσκάφη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Jackson, A J (1990). Avro Aircraft since 1908 (2nd edition έκδοση). London: Putnam Aeronautical Books. ISBN 0-85177-834-8. CS1 maint: Extra text (link)
  2. 2,0 2,1 Mason, Francis K (1992). The British Fighter since 1912. Naval Institite Press. ISBN 1-55750-082-7. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Avro Avocet στο Wikimedia Commons