Αβρόρα (καταδρομικό)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Aurora (καταδρομικό))

Συντεταγμένες: 59°57′19″N 30°20′16″E / 59.95528°N 30.33778°E / 59.95528; 30.33778

Το καταδρομικό "Aurora" στην Αγία Πετρούπολη

Το καταδρομικό Αβρόρα (ρωσικά: Аврора‎‎, «αυγή») είναι παροπλισμένο παλιό πολεμικό πλοίο του ρωσικού στόλου της Βαλτικής, που βρίσκεται σήμερα στην Αγία Πετρούπολη, αγκυροβολημένο στον ποταμό Νέβα (Neva), απέναντι από το νεομπαρόκ κτήριο της Ναυτικής Ακαδημίας Ναχίμοφ. Κατασκευάστηκε το 1900 και έδρασε κατά τις επιχειρήσεις στον Ειρηνικό Ωκεανό σε ναυμαχίες με τον ιαπωνικό στόλο (1905) κατά τη διάρκεια του Ρωσο-Ιαπωνικού Πολέμου.

Τη νύχτα της 25ης Οκτωβρίου του 1917, το πλήρωμα του "Aurora" έριξε ένα κανονιοβολισμό από το μπροστινό κανόνι του, δίνοντας το σήμα για την επιδρομή στα Χειμερινά Ανάκτορα του Πετρογκράντ (όπως λεγόταν τότε η Αγία Πετρούπολη) και σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία.

Η Κόκκινη Φρουρά, που είχε εκπαιδεύσει ο Λέον Τρότσκι στο Ινστιτούτο Σμόλνι (ρωσ. Σμόλνι Ίνστιτουτ), εισέβαλε στα Χειμερινά Ανάκτορα. Οι Κοζάκοι με τους ευέλπιδες που υπερασπίζονταν το ανάκτορο δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τους επαναστάτες. Η κατάληψη των Χειμερινών Ανακτόρων και η δολοφονία αργότερα του τσάρου Νικολάου Β' και ολόκληρης της οικογένειάς του (1918) σηματοδότησε την κατάληψη της εξουσίας από τους κομμουνιστές ηγέτες Λένιν και Τρότσκι και το κόμμα των μπολσεβίκων.

Κατά την πολιορκία του Λένινγκραντ στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ρώσοι βύθισαν το "Aurora" για να μην πέσει στα χέρια των Γερμανών. Ανασύρθηκε το 1944 και από το 1956, αναπαλαιωμένο, λειτουργεί πλέον ως επισκέψιμο μουσείο και σύμβολο της κομμουνιστικής Επανάστασης. Μπορεί να δει κανείς το φημισμένο κανόνι του, τα διαμερίσματα του πληρώματος, καθώς και μια έκθεση για την ιστορία του πλοίου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Claudia Sugliano: "Saint Petersburg", White Star Publishers, Vercelli - Italy, 2002.
  • "ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ" (Οδηγοί του Κόσμου), Εκδόσεις: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ/DORLING KINDERSLEY, Ελληνική 'Εκδοση, Αθήνα, 1998.
  • "Russia & Belarus" (St Petersburg), Lonely Planet Publications Pty Ltd, 2003. Προσαρμογή για την ελληνική γλώσσα, Εκδόσεις Οξύ Α.Ε., Αθήνα, 2003.