ABB

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Asea Brown Boveri)
ABB Ltd.
ΚλάδοςΤεχνολογίες Ενέργειας και Αυτοματισμού
Ίδρυση1988 μέσω της συγχώνευσης της σουηδικής εταιρείας ASEA (1883) και της ελβετικής Brown, Boveri & Cie (1891)
ΈδραΖυρίχη, Ελβετία, Ελβετία
Σημαντικά πρόσωπαΔιευθύνων σύμβουλος: Ulrich Spiesshofer
Προϊόνταhigh-voltage switch
Κύκλος εργασιών$35,481 δισ. (2015) [1]
Καθαρά έσοδα$1,933 δισ. (2015) [2]
Υπάλληλοι135.000 (Δεκέμβριος 2015)
Ιστότοποςhttp://www.abb.com
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram
Commons page Πολυμέσα

Η ΑΒΒ (επίσημη ονομασία Asea Brown Boveri) είναι ΣουηδικήΕλβετική πολυεθνική εταιρεία, με έδρα τη Ζυρίχη της Ελβετίας και παρέχει τεχνολογίες ενέργειας και αυτοματισμού, με ισχυρή παρουσία σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, όπως η ρομποτική.

Η ΑΒΒ είναι παρούσα σε περισσότερες από 100 χώρες, απασχολεί περίπου 135.000 εργαζομένους (Δεκέμβριος 2015[1]) και τα έσοδά της ανήλθαν στα $35,5 δισ. το 2015[1]. Το Forbes την κατέταξε στην 158η θέση (2013).[2]

Οι μετοχές του Ομίλου είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια της Ζυρίχης (όπου ανήκει στον Ελβετικό Δείκτη Αγορών, που περιλαμβάνει τις 20 μεγαλύτερες εταιρίες της Ελβετίας[3]), της Στοκχόλμης, όπου ανήκει στον ΟΜΧ 30[4] και της Νέας Υόρκης.[5]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΑΒΒ δημιουργήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1988 από τη συγχώνευση της σουηδικής εταιρίας Asea και της ελβετικής εταιρίας BBC (Brown Boveri & Cie). Η Asea ιδρύθηκε το 1883 στο Βεστερός και τη στιγμή της συγχώνευσης είχε 65.000 υπαλλήλους. Η BBC ιδρύθηκε το 1891 στο Μπάντεν και τη στιγμή της συγχώνευσης είχε 85.000 υπαλλήλους. Η συγχώνευση είχε αναγγελθεί από τον Αύγουστο του 1987.[6] Διευθύνων σύμβουλος μετά τη συγχώνευση ήταν ο πρώην Διευθύνων σύμβουλος της ASEA, Percy Barnevik, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής της εταιρείας έως το 1996.

Αμέσως μετά την ίδρυσή της, στη ΑΒΒ ενσωματώθηκαν 55 εταιρίες, συμπεριλαμβανομένης του ομίλου Flakt AB, θυγατρικής εταιρίας της ΑSEA,[6] και των δραστηριοτήτων της μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της Westinghouse Electric Corporation, η οποία δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό στις ΗΠΑ. Οι δύο εταιρίες αρχικά είχαν ξεχωριστά κεφάλαια, η καθεμία το 50% του ομίλου, και ήταν εισηγμένες στα χρηματιστήρια ως διαφορετικές εταιρίες μέχρι το 1999, όταν και ανακοινώθηκε ότι θα ενώσουν τα κεφάλαιά τους. Το βήμα αυτό ήταν απαραίτητο για την είσοδο της εταιρίας στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Από τους κατόχους των μετοχών της ΑSEA, το 95% αντάλλαξε τις μετοχές του με μετοχές της ΑΒΒ και οι υπόλοιποι τις εξαργύρωσαν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους κατόχους μετοχών της BBC ήταν 97%.[6]

  • 1998, Η ΑΒΒ αποκτά την Elsag Bailey Process Automation[7] για 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια[8].
  • 2000, Η ΑΒΒ αποχωρεί από τη δραστηριότητα της πυρηνικής ενέργειας, πουλώντας τον συγκεκριμένο τομέα της επιχείρησης στην Westinghouse Electric Company. Επίσης, την ίδια χρονιά, διέκοψε τις δραστηριότητες της και στον κλάδο των ορυκτών καυσίμων, με την αποχώρηση της από την κοινοπραξία ΑΒΒ-Alstom Power και την πώληση των μετοχών της στη δεύτερη.
  • 2001, Η μετοχή της διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
  • 2002, Η ΑΒΒ επικεντρώνεται στο Industrial IT. Επίσης ήταν χρυσός νικητής στα Βραβεία Τεχνολογικής Καινοτομίας του Dow Jones και νικήτρια στη κατηγορία εξοπλισμού επικοινωνίας και ασυρματισμού.[9]
  • 2005, Η ΑΒΒ εισέρχεται στα χρηματιστήρια Λονδίνου και Φραγκφούρτης.
  • 2010, Η ΑΒΒ αναδιοργανώνει τη δραστηριότητα του αυτοματισμού. Εξαγοράζει την Ventyx, εγκαινιάζοντας την είσοδό της στον κλάδο των λογισμικών διαχείρισης ενέργειας.[8]
  • 2011, Η ΑΒΒ ανακοινώνει την εξαγορά της Αυστραλιανής Mincom Limited, με την οποία επεκτείνει τις δραστηριότητες στον τομέα των επιχειρησιακών λογισμικών, και την ενώνει με την Ventyx. Το 2011, η ΑΒΒ εξαγόρασε επίσης την Baldor Electric USA.
  • 2012, Ο Όμιλος ΑΒΒ εξαγοράζει την Thomas & Betts και ολοκληρώνει την εξαγορά της Topos, εταιρείας εξειδικευμένης στον τομέα της εμπορικής και βιομηχανικής ασύρματης τεχνολογίας.
  • 2013, Η PowerOne, κορυφαία εταιρεία κατασκευής μετατροπέων ηλιακής ενέργειας, εξαγοράζεται από την ΑΒΒ για 1,03 δις δολάρια.[10]

Τομείς δραστηριότητας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΑΒΒ αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο[11] και δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς, κυρίως δε στις τεχνολογίες ενέργειας και αυτοματισμού.

Είναι μία από τις λίγες μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν εφαρμόσει επιτυχώς τη δικτυωτή δομή (matrix structure) στην οργάνωσή τους.[εκκρεμεί παραπομπή] Ο Όμιλος, από την αναδιοργάνωσή του τον Ιανουάριο του 2016, χωρίζεται διοικητικά σε μία επιχειρησιακή διεύθυνση, υπεύθυνη για τη συνολική διαχείριση και λειτουργία, καθώς και τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων και των επενδύσεων της εταιρείας, και στους 4 παρακάτω επιχειρησιακούς τομείς:

Τομέας Ηλεκτρολογικού Εξοπλισμού Διανομής και Εγκαταστάσεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τομέας Ηλεκτρολογικού Εξοπλισμού Διανομής και Εγκαταστάσεων προσφέρει τεχνολογίες με εφαρμογή σε όλη την αλυσίδα της ηλεκτροδότησης, από τον υποσταθμό έως το σημείο της κατανάλωσης. Τα προϊόντα αυτά είναι υποδομές ηλεκτροκίνησης, ηλιακούς μετατροπείς, modular υποσταθμούς, προϊόντα αυτοματισμού διανομής, προστασία ισχύος, ραγοϋλικά και διακόπτες φωτισμού, πίνακες χαμηλής και μέσης τάσης, κουτιά εγκιβωτισμού διακοπτών, συστήματα καλωδίωσης, αισθητήρες και ελεγκτές.

Τομέας Ρομποτικής και Συστημάτων Κίνησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τομέας Ρομποτικής και Συστημάτων Κίνησης παρέχει προϊόντα, λύσεις και σχετικές υπηρεσίες, που αυξάνουν τη βιομηχανική παραγωγικότητα και την εξοικονόμηση ενέργειας. Οι κινητήρες, οι γεννήτριες, οι ρυθμιστές στροφών, τα ηλεκτρονικά ισχύος και τα συστήματα ρομποτικής παρέχουν ενέργεια, έλεγχο και κίνηση σε ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών αυτοματισμού. Η ηγετική θέση στις ανεμογεννήτριες συμπληρώνει τη βιομηχανική προσέγγιση,[εκκρεμεί παραπομπή] αξιοποιώντας παράλληλα πλατφόρμες με συνδυασμό τεχνολογιών, καναλιών και λειτουργιών.

Τομέας Βιομηχανικού Αυτοματισμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κύριος στόχος αυτής της δραστηριότητας της ΑΒΒ είναι να παρέχει στους πελάτες προϊόντα και λύσεις για ενοργάνιση, αυτοματοποίηση και βελτιστοποίηση των βιομηχανικών διεργασιών. Οι βιομηχανίες που εξυπηρετούνται συμπεριλαμβάνουν τους κλάδους πετρελαίου και αερίου, ενέργειας, χημικών και φαρμακευτικών, πολτοποίησης και χάρτου, μετάλλων και ορυκτών, ναυτιλίας και υπερπληρωτών.

Τομέας Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τομέας Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι ο μεγαλύτερος σε παγκόσμιο επίπεδο προμηθευτής προϊόντων,[εκκρεμεί παραπομπή] υπηρεσιών και λύσεων ισχύος και αυτοματισμού για την παραγωγή, τη μεταφορά και τη διανομή ενέργειας. Ο Τομέας εξυπηρετεί πελάτες από τον κλάδο των εταιρειών κοινής ωφέλειας, τη βιομηχανία, τις μεταφορές και τις υποδομές, και επικεντρώνεται σε βασικούς τομείς, όπως η ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αυξανόμενη πολυπλοκότητα και η αυτοματοποίηση των δικτύων, καθώς και τα μικροδίκτυα. Προσφέρει, τέλος, ένα ευρύ φάσμα συμβουλευτικών υπηρεσιών και τεχνικής εξυπηρέτησης, που βασίζονται στον κύκλο ζωής των προϊόντων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «ABB full year 2015 results press release». news.e.abb.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2016. 
  2. ABB on the Forbes Global Ανακτήθηκε την 26 Φεβρουαρίου 2013
  3. «Historical Baskets». SIX Swiss Exchange. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2012. 
  4. Latest index reviews, OMX Group
  5. «ABB Share and listing Information». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Νοεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2016. 
  6. 6,0 6,1 6,2 Kamal Ghosh Ray (2010). Mergers and Acquisitions : Strategy, Valuation and Integration. PHI Learning Pvt. Ltd. σελίδες 737–740. ISBN 9788120339750. 
  7. In Move to Strengthen Process Focus, ABB Buys Elsag Bailey[νεκρός σύνδεσμος] managingautomation.com
  8. 8,0 8,1 Katie Reid (5 Μαΐου 2010) ABB to buy U.S. software company Ventyx for over $1 billion Αρχειοθετήθηκε 2015-03-13 στο Wayback Machine. reuters
  9. 2002 Technology Innovation Winners Αρχειοθετήθηκε 2013-12-20 στο Wayback Machine. Dow Jones & Company, Inc
  10. John Revill (22 Απριλίου 2013) ABB Buys Power-One for $1 Billion Wall Street Journal
  11. Anjili Raval (18 Φεβρουαρίου 2010). "ABB's acquisitive mood leads to big gains". Financial_Times.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]