Arctic Monkeys

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Arctic Monkeys
Πληροφορίες
ΠροέλευσηΣέφιλντ, Αγγλία, Ηνωμένο Βασίλειο
Μουσικά είδηΕναλλακτική ροκ, Ίντι Ροκ, Ποστ Πανκ
Παρουσία2002-σήμερα
Δισκογραφική εταιρείαDomino, EMI, Warner
ΜέληΆλεξ Τέρνερ
Τζέιμι Κουκ
Νικ Ο' Μάλλεϊ
Ματ Χέλντερς
Πρώην μέληΆντι Νίκολσον
Ιστότοπος
http://arcticmonkeys.com/

Οι Arctic Monkeys είναι βρετανικό ροκ συγκρότημα από το Σέφιλντ της Αγγλίας. Αποτελούνται από τους: Άλεξ Τέρνερ (φωνητικά, κιθάρα), Τζέιμι Κουκ (κιθάρα), Νικ Ο' Μάλλεϊ (Ηλεκτρικό μπάσο) και Ματ Χέλντερς (Ντραμς). Ο πρώτος τους δίσκος "Whatever People Say I Am, That's What I' m Not", είναι ο γρηγορότερος σε πωλήσεις πρώτος δίσκος στη Μεγάλη Βρετανία, ξεπερνώντας τον δίσκο των Oasis "Definitely Maybe". Οι Arctic Monkeys ήταν ένα από τα πρώτα συγκροτήματα που εμφανίστηκαν στη δημοσιότητα από το Διαδίκτυο.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Arctic Monkeys (Άρκτικ Μάνκιζ) είναι ένα Βρετανικό συγκρότημα από το Σέφιλντ της Αγγλίας. Ιδρύθηκαν στο Χάι Γκριν, ένα προάστιο του Σέφιλντ και αποτελούνται από τους Άλεξ Τέρνερ (φωνητικά, κιθάρα), Τζέιμι Κουκ (κιθάρα), Νικ Ο' Μάλλεϊ (Ηλεκτρικό μπάσο) και Ματ Χέλντερς (Ντραμς).Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 2002 και πήρε το όνομά του από το συγκρότημα που είχε ο θείος του Τζέιμι Κουκ τη δεκαετία του '70. Αν και ο Άλεξ Τέρνερ είναι σήμερα ο τραγουδιστής του συγκροτήματος, ο τραγουδιστής ήταν αρχικά ο Γκλιν Τζόουνς, που αποχώρησε όμως σύντομα από το συγκρότημα.

Τα πρώτα τους κομμάτια κυκλοφόρησαν μέσω Internet και ήταν διαθέσιμα για download, ενώ είχαν δικό τους section στο site myspace.com, το οποίο φιλοξενεί μπάντες και καλλιτέχνες απ' όλο τον κόσμο.

Το πρώτο EP των Arctic Monkeys ήταν το "Five Minutes with the Arctic Monkeys" και κυκλοφόρησε το Μάιο του 2005 και περιελάμβανε τα "Fake Tales of San Fransisco" και "From The Ritz to the Rubble". Η πρώτη τους συναυλία έγινε στο The Grapes στο Sheffield, ενώ το πρώτο τους live στο Λονδίνο το έδωσαν τον Φεβρουάριο του 2005, στο γνωστό indie club Flook, όπου τα 200 διαθέσιμα εισιτήρια εξαφανίστηκαν μέσα σε 10 λεπτά από τη στιγμή που άνοιξε το ταμείο του club.

Τον Οκτώβριο του 2005 έδωσαν μια sold-out συναυλία στο Λονδίνο, με 2.000 φανατικούς θαυμαστές, παρόλο που είχαν προλάβει να κυκλοφορήσουν μόνο ένα EP.

To NME και το BBC Radio 1 "μυρίστηκαν" το ταλέντο και τη γρήγορη εξέλιξη του group και άρχισαν να ασχολούνται μαζί τους και να τους παρουσιάζουν ως την επόμενη μουσική δύναμη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εμφανιστούν στα φεστιβάλ του Reading και του Leeds. Αυτές οι εμφανίσεις τους ήταν μοναδικές και υπήρχαν αρκετοί fans του συγκροτήματος, οι οποίοι γνώριζαν τα κομμάτια τους μέσα από το Internet και ήξεραν όλους τους στίχους.

Αρχικά, το συγκρότημα δεν ήθελε να υπογράψει δισκογραφικό συμβόλαιο και δήλωνε: "Έχουμε φτάσει ως εδώ χωρίς τη βοήθειά τους, γιατί να τους αφήσουμε τώρα να μπουν στη μέση;" Τελικά υπέκυψαν και τον Ιούνιο του 2005 υπέγραψαν με την Domino Records. Αν και τα λεφτά ήταν μια μεγάλη πρόκληση για να υπογράψουν με μεγαλύτερη εταιρία, το συγκρότημα προτίμησε την Domino και τον ιδιοκτήτή της, Laurence Bell, ο οποίος δουλεύει από το σπίτι του και κλείνει συμβόλαια με καλλιτέχνες που αρέσουν πρώτα στον ίδιο.

Το πρώτο τους single, αφότου υπέγραψαν στην Domino, ήταν το "I Bet You Look Good On the Dancefloor", που κυκλοφόρησε στις 17 Οκτωβρίου του 2005 και βρέθηκε αμέσως στην κορυφή του βρετανικού Singles Chart, με πωλήσεις 38.962 αντιτύπων.

Τον Νοέμβριο του 2005, το συγκρότημα ψηφίστηκε ως το «Καλύτερο Νέο Συγκρότημα» στα Βραβείο Muso 2005, στο Λονδίνο, ενώ ο Turner ανακηρύχθηκε ως ο πιο cool άνθρωπος στον πλανήτη από το ΝΜΕ.

Το δεύτερο single τους ήταν το "When The Sun Goes Down" και κυκλοφόρησε στις 16 Ιανουαρίου του 2006, ενώ το αρχικό του όνομα ήταν "Scummy".

Στις 23 Ιανουαρίου 2006, το συγκρότημα βγάζει τον πρώτο του δίσκο με τίτλο "Whatever People Say I Am, That' s What I' m Not", ο οποίος είναι ο ταχύτερος σε πωλήσεις δίσκος, πουλώντας 363.735 αντίτυπα την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του. Την ίδια χρονιά αποχωρεί και ο μπασίστας Άντι Νίκολσον, λόγω κούρασης, ο οποίος αντικαταστάθηκε από το Νικ Ο' Μάλλεϊ.

Αργότερα, στις 23 Απριλίου 2007 κυκλοφορεί ο δίσκος "Favourite Worst Nightmare", ο οποίος σημείωσε επίσης επιτυχία, κερδίζοντας 2 βραβεία στα Brit Awards.

Το 2009, οι Arctic Monkeys ακολουθεί το άλμπουμ "Humbug".

Το 2011, κυκλοφορεί ο τέταρτος δίσκος τους με τίτλο "Suck It and See", ο οποίος έλαβε καλές κριτικές. Το 2012, οι Arctic Monkeys κυκλοφορούν το single "R U Mine?" και στις 6 Σεπτεμβρίου του 2013 κυκλοφορεί ο πέμπτος δίσκος, "AM". Σύμφωνα με τον Alex Turner ο τελευταίος δίσκος τους έχει περισσότερες hip-hop επιρροές και ανέφερε ως καλλιτέχνες που τον επηρέασαν τους Outkast, την Aaliyah, αλλά και τους Black Sabbath.

Τον Αύγουστο του 2014 το συγκρότημα ανακοίνωσε πως θα ακολουθήσει μία παύση μετά το τέλος της περιοδείας προώθησης του "AM". Καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου τα μέλη αφοσιώθηκαν στα side projects τους, ενώ η πρώτη δημόσια εμφάνιση τους μετά από δύο χρόνια έγινε τον Ιούλιο του 2016, σε μία φιλανθρωπική διοργάνωση. Το Δεκέμβριο του νέου έτους ο Άλεξ Τέρνερ μίλησε στο BBC Sheffield και επιβεβαίωσε ότι οι Arctic Monkeys βρίσκονται στο studio για την ηχογράφηση της έκτης δουλειάς τους.

Τελικά ο έκτος δίσκος τους κυκλοφόρησε στις 11 Μαΐου 2018 με το όνομα "Tranquility Base Hotel & Casino". Ο νέος δίσκος διέφερε πολύ από τους προηγούμενους αφού απομακρύνεται από την ροκ μουσική, πλησιάζοντας την ψυχεδελική pop και την glam rock. Ο δίσκος έλαβε ανάμεικτες κριτικές, ενώ προτάθηκε για το Mercury prize 2018.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]