Arcade Fire

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Arcade Fire
Πληροφορίες
Προέλευση Μόντρεαλ, Κεμπέκ, Καναδάς
Μουσικά είδηΕναλλακτική ροκ, Ίντι ροκ, Μπαρόκ ποπ, Αρτ ροκ
Παρουσία2001-σήμερα
Δισκογραφική εταιρείαSonovox, Merge, City Slang, Spunk
ΜέληΟυΐν Μπάτλερ
Ρετζίν Τσασάν
Ρίτσαρντ Ριντ Πάρι
Ουίλιαμ Μπάτλερ
Τζέρεμι Γκάρα
Σάρα Νόιφελντ
Τιμ Κίνγκσμπερι
Μαρίκα Άντονι Σο (μόνο σε περιοδείες)
Πρώην μέληΧάουαρντ Μπίλερμαν
Τζος Ντιού
Μπρένταν Ριντ
Τιμ Κάιλ
Ντέιν Μιλς
Μάιλς Μπρόσκοου
Ιστότοπος
http://www.arcadefire.com/

Οι Arcade Fire είναι ένα Καναδικό συγκρότημα από το Μόντρεαλ. Το συγκρότημα είναι γνωστό για την χρήση μουσικών οργάνων που δεν συνηθίζονται από ροκ συγκροτήματα, όπως βιολί, ξυλόφωνο, ακορντεόν και άρπα. Είναι ιδιαίτερα αναγνωρισμένο, καθώς έχει κερδίσει έξι υποψηφιότητες για Βραβείο Γκράμι και πέντε υποψηφιότητες για Βραβείο Μπριτ. Το 2011 κέρδισαν το βραβείο Γκράμι για τον Δίσκο της Χρονιάς, καθώς και το Μουσικό Βραβείο Πολάρις. [1][2]

Ιστορία του συγκροτήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τραγουδιστής Ουΐν Μπάτλερ δημιούργησε το συγκρότημα μόλις μετακόμισε στο Μόντρεαλ, αφού προηγουμένως έκανε σόλο εμφανίσεις ως Arcade Fire. Αρχικά, το συγκρότημα περιλάμβανε εκείνον, την μελλοντική του σύζυγο Ρετζίν Τσασάν, τον μπασίστα Μάιλς Μπρόσκοου, τον κιθαρίστα-ντράμερ Ντέιν Μιλς και τον πολυοργανίστα Μπρένταν Ριντ.

Το 2002 ηχογράφησαν το πρώτο τους ομώνυμο EP. Κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης, υπήρξε ένταση μεταξύ του Μπάτλερ και του Μπρόσκοου, που είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση του τελευταίου. Το 2003 αποχώρησε και ο Ντέιν Μιλς. Οι Μπρόσκοου και Μιλς αντικαταστάθηκαν από τον αδερφό του Ουΐν Μπάτλερ, Ουίλιαμ, και τον Τιμ Κίνγκσμπερι. Οι Arcade Fire υπέγραψαν συμβόλαιο με την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία Merge Records.

Το 2004, το συγκρότημα κυκλοφορεί τον πρώτο του δίσκο με τίτλο Funeral, ο οποίος ήταν εμπορικά επιτυχημένος, ενώ έλαβε πολύ καλές κριτικές από μουσικοκριτικούς. Οι Arcade Fire άνοιξαν συναυλίες των U2. Ο δίσκος προτάθηκε για Γκράμι στην κατηγορία καλύτερου δίσκου εναλλακτικής ροκ, ενώ το τραγούδι "Cold Wind" προτάθηκε για καλύτερο τραγούδι για ταινία, τηλεοπτική σειρά ή άλλα οπτικά μέσα, για την εμφάνισή του στη σειρά Γραφείο Κηδειών Φίσερ.

Το 2007, κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος τους με τίτλο Neon Bible. Ο δίσκος αυτός περιείχε το πιο χαρακτηριστικό, ίσως, τραγούδι του συγκροτήματος, το "Keep the Car Running". Ο δίσκος ήταν εξίσου επιτυχημένος με τον προηγούμενο δίσκο τους. Το 2010 κυκλοφορούν το The Suburbs, που έλαβε ιδιαίτερα επαινετικές κριτικές ενώ βραβεύτηκε και με βραβείο Grammy ως ο καλύτερο άλμπουμ του 2010. Κέρδισαν επίσης και το Μουσικό Βραβείο Πολάρις για τον καλύτερο καναδικό δίσκο.

Τον Οκτώβριο του 2013 κυκλοφόρησε ο τέταρτος δίσκος της μπάντας Reflektor, με σαφείς επιρροές από την παραδοσιακή μουσική rara της Αϊτής, πατρίδας της Ρετζίν, αλλά και την αρτ ροκ. Στιχουργικά αντλήθηκε έμπνευση από τον αρχαίο ελληνικό μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης και πιο συγκεκριμένα από τη βραζιλιάνικη ταινία "Μαύρος Ορφέας (Orfeu Negro)" αλλά και από τα κείμενα του Σαίρεν Κίρκεγκωρ.

Οι Arcade Fire μαζί με τον Owen Pallett επιμελήθηκαν το soundtrack της ταινίας Δικός της το οποίο μάλιστα ήταν υποψήφιο και για βραβείο Όσκαρ στην αντίστοιχη κατηγορία.

Λίγες μέρες πριν την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, το συγκρότημα προστέθηκε στη μακρά λίστα των μουσικών που καταδίκασαν τις εξαγγελίες μίσους του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ με την κυκλοφορία του "I Give You Power"[3].

Ο πέμπτος δίσκος φημολογείται πως θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2017, ενώ το συγκρότημα πραγματοποιεί ζωντανές εμφανίσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]