Aral AG

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Aral AG
Νομική μορφήAktiengesellschaft
ΚλάδοςΠετρελαιοειδή
Ίδρυση1898
ΈδραΜπόχουμ, Γερμανία, Γερμανία
ΠροϊόνταΚαύσιμα, λιπαντικά
ΜητρικήBP
Ιστότοποςaral.de
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram
Commons page Πολυμέσα

Η Aral είναι εταιρεία καυσίμων αυτοκινήτων και πρατήρια βενζίνης, με έδρα το Μπόχουμ της Γερμανίας. Είναι παρούσα στη Γερμανία και το Λουξεμβούργο, αλλά στο παρελθόν διέθετε πρατήρια στις περισσότερες χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης. Ιδρύθηκε το 1898 ως «Westdeutsche Benzol-Verkaufs-Vereinigung GmbH». Η εταιρεία μετονομάστηκε σε Aral το 1924, μία επωνυμία που προέρχεται από τις γερμανικές λέξεις «ARomaten» και «ALiphaten», αναφερόμενες στα αρωματικά και αλειφατικά συστατικά που βρίσκονται στη βενζίνη, αντίστοιχα.[1] Το σύνθημα της εταιρείας είναι alles super.

Στις 15 Ιουλίου του 2001, συμφωνήθηκε ότι το 51% των μεριδίων στη Veba ΟΙ AG θα αποκτούσε η Deutsche BP AG. Την 1η Φεβρουαρίου του 2002, η εξαγορά ολοκληρώθηκε. Η επωνυμία Aral διατηρήθηκε, ενώ 650 σταθμοί BP στη Γερμανία μετονομάστηκαν σε Aral.[2] 6 επώνυμα πρατήρια BP παρέμεναν σε λειτουργία στη Γερμανία για την προστασία των δικαιωμάτων της εταιρείας όσον αφορά την επωνυμία, ενώ αλλού, όπως σε Πολωνία και Αυστρία, τα πρατήρια Aral μετονομάστηκεν σε BP. Σε ορισμένες χώρες τα πρατήρια Aral πωλήθηκαν σε εθνικές εταιρείες.

Προϊόντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Aral προσφέρει διάφορα προϊόντα πετρελαίου. Εκτός από την κλασική βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης και τα λιπαντικά, διαθέτει φυσικό αέριο, υγραέριο όπως προπάνιο ή βουτάνιο, υγρό και αέριο υδρογόνο και πετρέλαιο θέρμανσης.

Πολλά πρατήρια της Aral προσφέρουν ένα ευρύτερο φάσμα αντικειμένων, συχνά επίσης PetitBistro. Επιπλέον, εμπεριέχουν πλυντήριο αυτοκινήτων για τον καθαρισμό του εξωτερικού και του εσωτερικού αυτοκινήτων και οχημάτων.

Για τις επιχειρήσεις, η Aral προσφέρει διαφορετικούς τύπους καρτών καυσίμων. Υπάρχει η Aral CardKomfort για τις μικρές επιχειρήσεις, η Aral CardPlus για τις μεγαλύτερες εταιρείες και η Aral CardTruck με πρόσθετες υπηρεσίες που σχετίζονται με φορτηγά.[3]

Σε μία μελέτη αποτύπωσης της ποιότητας των προσφορών και των υπηρεσιών προς τους πελάτες, στους σταθμούς φυσικού αερίου, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Deutsche Gesellschaft für Verbraucherstudien (DtGV, Γερμανική Ένωση Μελέτης για τον Πελάτη) σε συνεργασία με τη N24, η Aral τερμάτισε 3η πίσω από την Q1 και την OIL.

Λογότυπο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λογότυπο της εταιρείας όπως έχει εξελιχθεί με το πέρασμα του χρόνου.[4] Κύριο στοιχείο του λογότυπου είναι το σχήμα ρόμβου, στο οποίο εμπεριέχεται η εκαστοτε επωνυμία της εταιρείας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Der Name Aral Αρχειοθετήθηκε 2016-10-09 στο Wayback Machine. aral.de
  2. «Neues vom Auto». Auto, Motor und Sport: Seite 9. 21 July 2001. 
  3. Aral Fuel Cards Αρχειοθετήθηκε 2015-05-02 στο Wayback Machine. aralcard.de
  4. Aral History Αρχειοθετήθηκε 2016-12-26 στο Wayback Machine. aral.de

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]