Animals (άλμπουμ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Animals
Στούντιο άλμπουμ από Pink Floyd
Κυκλοφόρησε23 Ιανουαρίου 1977
ΗχογραφήθηκεΑπρίλιος - Δεκέμβριος 1976 στο Λονδίνο
Διάρκεια41:41
ΠαραγωγόςPink Floyd
ΔισκογραφικήHarvest Records, ΕΜΙ
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Pink Floyd)
Wish You Were Here
(1975)
Animals
(1977)
The Wall
(1979)

To Animals είναι το δέκατο στούντιο άλμπουμ του βρετανικού ροκ συγκροτήματος Pink Floyd, το οποίο κυκλοφόρησε στις 23 Ιανουαρίου 1977 μέσω της "Harvest Records". Οι αλληγορικοί στίχοι του παρουσιάζουν ένα κοινό περιεχόμενο το οποίο κριτικάρει την κοινωνικοπολιτική κατάσταση στην Μεγάλη Βρετανία κατά την εποχή που ηχογραφήθηκε.

Ιστορία του δίσκου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η στιχουργική του "Animals" βασίστηκε ως ένα σημείο στο βιβλίο "Η Φάρμα των Ζώων" του Τζωρτζ Όργουελ, με το άλμπουμ να κατακρίνει τον καπιταλισμό σε αντίθεση με την εναντίωση του Όργουελ στον σταλινισμό. Η μουσική κατεύθυνση του δίσκου προς progressive rock μονοπάτια, ήταν η αντίδραση των Pink Floyd στο ολοένα και πιο δυνατό κίνημα της πανκ μουσικής.

Το εργοστάσιο ηλεκτρισμού του Μπάτερσι στο Λονδίνο, το οποίο αποτέλεσε το εξώφυλλο του άλμπουμ

To "Animals" ηχογραφήθηκε στο στούντιο του συγκροτήματος, "Britannia Row", από τον Απρίλιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 1976. Αυτός ήταν ο πρώτος δίσκος των Pink Floyd στον οποίο δεν συνέγραψε κανένα από τα κομμάτια ο κιμπορντίστας Ρίτσαρντ Ράιτ, ενώ βασικός συνθέτης ήταν ο Ρότζερ Γουώτερς, με εξαίρεση το 17λεπτο "Dogs" όπου στη σύνθεση συμμετείχε και ο Ντέιβιντ Γκίλμορ.
Το εξώφυλλο του δίσκου ήταν, για άλλη μια φορά, δουλειά της εταιρείας "Hipgnosis", η οποία πρότεινε τρεις διαφορετικές ιδέες στους Pink Floyd. Η μία εξ αυτών, παρουσίαζε ένα παιδί το οποίο έμπαινε στο υπνοδωμάτιο των γονιών του και τους έβλεπε να κάνουν σεξ. Η τελική απόφαση πάρθηκε μετά από πρόταση του Γουώτερς, να φωτογραφίσουν το εργοστάσιο ηλεκτροδότησης του Μπάτερσι. Η γερμανική εταιρεία "Ballon Fabrik" και ο Αυστραλός σχεδιαστής Τζέφρι Σο δημιούργησαν το μπαλόνι ενός γουρουνιού εννέα μέτρων, γνωστό ως "Algie". Οι φωτογραφίες για το εξώφυλλο τραβήχτηκαν από τις 2 μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου, αφού λόγω προβλημάτων καιρού δεν κατάφεραν να βάλουν το μπαλόνι στην θέση που ήθελαν.
Το "Animals" κυκλοφόρησε στις 23 Ιανουαρίου 1977 στην Ευρώπη και είκοσι ημέρες αργότερα στην Βόρεια Αμερική. Σκαρφάλωσε στο # 2 στην Μεγάλη Βρετανία και το # 3 στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ έφθασε στην κορυφή των ολλανδικών, γερμανικών, γαλλικών και νεοζηλανδικών τσαρτ. Οι κριτικές για τον δίσκο ήταν ανάμεικτες με το "Allmusic" να του δίνει 4 / 5 αστέρια, το "Pitchfork Media" 10 / 10,[1] το "PopMatters" 9 / 10,[2] αλλά το "Rolling Stone" του έδωσε μόλις 2 / 5, χαρακτηρίζοντας το συγκρότημα "πικρόχολο και μελαγχολικό".[3]
Η περιοδεία για την προώθηση του άλμπουμ ονομάστηκε "In the Flesh Tour" και ξεκίνησε την ημέρα της ευρωπαϊκής κυκλοφορίας του άλμπουμ από το "Westfalenhallen" του Ντόρτμουντ. Μετά από δύο μήνες εμφανίσεων στην Ευρώπη, οι Pink Floyd μετέβησαν στην Βόρεια Αμερική όπου έδωσαν 26 συναυλίες από τις 22 Απριλίου μέχρι τις 6 Ιουλίου 1977. Κατά την διάρκεια των εμφανίσεων τους, έπαιζαν ολόκληρο το "Animals" και στην συνέχεια ολόκληρο το "Wish You Were Here", πριν ολοκληρώσουν με δύο encore όπου έπαιζαν κομμάτια από παλιότερους δίσκους τους.

Ανάλυση τραγουδιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μπαλόνι του εξωφύλλου, σε συναυλία του Ρότζερ Γουώτερς στην Ολλανδία το 2006

Ο δίσκος ξεκινάει και τελειώνει με το "Pigs on the Wing", ένα κομμάτι χωρισμένο σε δύο μέρη. Αυτό είναι παρόμοιο με την δομή του "Wish You Were Here" το οποίο ξεκινούσε και ολοκληρωνόταν με το "Shine On You Crazy Diamond". Μετά την διάλυση του συγκροτήματος, ο Ρότζερ Γουώτερς ένωνε, στις ζωντανές του εμφανίσεις, τα δύο μέρη του κομματιού, με ένα σόλο κιθάρας του Σνόουι Γουάιτ. Το κομμάτι ήταν αφιερωμένο από τον Γουώτερς στην σύζυγο του, Κάρολιν Κρίστι.
Το "Dogs" αποτελεί μεταφορά για τους επιχειρηματίες οι οποίοι χρησιμοποιούν την δύναμη τους για να γίνουν πλουσιότεροι και να αποκτήσουν περισσότερη εξουσία εις βάρος των υπολοίπων. Ο αρχικός τίτλος του συγκεκριμένου τραγουδιού ήταν "You Gotta Be Crazy".
Το ενδεκάλεπτο "Pigs (Three Different Ones)" γράφτηκε για την βρετανίδα Μαίρη Γουάιτχαουζ, η οποία αγωνίστηκε ενάντια στην προβολή σεξουαλικών σκηνών στην τηλεόραση. Σύμφωνα με τον Γουώτερς, άνθρωποι σαν την Γουάιτχαουζ, οι οποίοι πίστευαν ότι είναι προστάτες της ηθικής, αντιπροσωπεύονται στο μυθιστόρημα του Όργουελ με τα γουρούνια.
Οι Pink Floyd ξεκίνησαν να παίζουν το "Sheep" τρία χρόνια πριν την κυκλοφορία του "Animals", όταν έφερε τον τίτλο "Raving And Drooling". Στις ζωντανές εκτελέσεις του τραγουδιού, ο δεύτερος κιθαρίστας που συμμετείχε στις περιοδείες, Σνόουι Γουάιτ, έπαιζε μπάσο με τον Γουώτερς να συνοδεύει τον Γκίλμορ στην κιθάρα. Στα μέσα του κομματιού υπάρχει μία παρωδία του 22ου ψαλμού της Παλαιάς Διαθήκης, διάρκειας 41 δευτερολέπτων.

Κατάλογος κομματιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. Pigs on the Wing 1 (Waters) – 1:25
2. Dogs (Gilmour, Waters) – 17:03
3. Pigs (Three Different Ones) (Waters) – 11:25
4. Sheep (Waters) – 10:25
5. Pigs on the Wing 2 (Waters) – 1:23

Θέσεις τσαρτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Animals (άλμπουμ)

Επίσημη κυκλοφορία: 23 Ιανουαρίου 1977

Χώρα Θέση
Γαλλία [4] 1
Γερμανία [5] 1
Ολλανδία [6] 1
Νέα Ζηλανδία [7] 1
Ηνωμένο Βασίλειο [8] 2
Αυστρία [9] 2
Ηνωμένες Πολιτείες [10] 3
Σουηδία [11] 3
Καναδάς [12] 12

Βραβεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Animals (άλμπουμ)
Ηνωμένες Πολιτείες (RIAA Certification): 4 φορές πλατινένιος[13]
Ηνωμένο Βασίλειο (BPI Certification): Ασημένιος[14]
Γερμανία (BVMI Certification): Πλατινένιος[15]
Αυστρία (IFPI Certification): Χρυσός[16]
Καναδάς (CRIA Certification): 2 φορές πλατινένιος[17]
Γαλλία (SNEP Certification): Πλατινένιος[18]

Μουσικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το "Animals" ηχογραφήθηκε από τους εξής μουσικούς:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Pink Floyd: Animals | Album Reviews | Pitchfork
  2. Pink Floyd: Animals | PopMatters
  3. «Animals | Album Reviews | Rolling Stone». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2014. 
  4. «Γαλλικά τσαρτ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2014. 
  5. Γερμανικά τσαρτ
  6. Ολλανδικά τσαρτ
  7. «Νεοζηλανδικά τσαρτ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2014. 
  8. Βρετανικά τσαρτ
  9. Αυστριακά τσαρτ
  10. Αμερικανικά τσαρτ
  11. Σουηδικά τσαρτ
  12. «Καναδικά τσαρτ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2014. 
  13. Αμερικάνικες βραβεύσεις
  14. «Βρετανικές βραβεύσεις». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2014. 
  15. Γερμανικές βραβεύσεις
  16. Αυστριακές βραβεύσεις
  17. «Καναδικές βραβεύσεις». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2014. 
  18. «Γαλλικές βραβεύσεις». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουνίου 2010. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2014. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]