Anadolu Efes

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Anadolu Efes
Νομική μορφήAnonim şirket
ΚλάδοςΠοτοποιία
Ίδρυση1969
ΈδραΚωνσταντινούπολη, Τουρκία, Τουρκία
Υπάλληλοι8.000 (2014)
Ιστότοποςanadoluefes.com
Commons page Πολυμέσα

Η Anadolu Efes (επίσημα: Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayii A.Ş.)[1] είναι εταιρεία παραγωγής και εμπορίας μπύρας, βύνης και μη αλκοολούχων ποτών σε μια ευρεία γεωγραφική περιοχή που περιλαμβάνει την Τουρκία, τη Ρωσία, την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή. Η Anadolu Efes είναι μέλος του ομίλου Anadolu που ιδρύθηκε στις αρχές του 1950 από τις οικογένειες Εζιλχάν και Γιαζιτζί. Παρουσιάζοντας ταχεία και βιώσιμη ανάπτυξη από την ίδρυσή της, ο όμιλος Anadolu μετατράπηκε σε εταιρεία συμμετοχών το 1969.

Τη δεκαετία του 1970 αύξησε τις δραστηριότητές της στην Τουρκία, με κύριο προϊόν τη μπύρα Efes Pilsen.[2] Από τη δεκαετία του 1990 και μετά, η εταιρεία επέκτεινε τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό. Αυτό από μόνο του μπορεί να θεωρηθεί ως ένα σημείο καμπής. Η Anadolu Efes συνεχίζοντας τις δραστηριότητές της, προκειμένου να διασφαλίσει την εμπορική βιωσιμότητα στην παγκόσμια αγορά, αύξησε την αντοχή της στις αγορές του εξωτερικού με τη σύναψη μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τη SABMiller το 2012. Με βάση τη συμφωνία που προηγήθηκε, ανέλαβε την παραγωγή μπύρας στις περιοχές της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Η Anadolu Efes συνεχίζει σήμερα τις εργασίες της ως παγκόσμια εταιρεία, η οποία εξάγει τα τρία τέταρτα της παραγωγής της. Όσον αφορά τον όγκο των πωλήσεων, είναι η 5η μεγαλύτερη ζυθοποιία στην Ευρώπη[3] και η 11η μεγαλύτερη στον κόσμο. Εξάγοντας τα προϊόντα της σε πάνω από 70 χώρες, η Anadolu Efes είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες στην περιοχή, με συνολικά 15 ζυθοποιεία, έξι εγκαταστάσεις παραγωγής βύνης και λυκίσκου με μονάδες επεξεργασίας σε Τουρκία, Καζακστάν, Ρωσία, Μολδαβία, Γεωργία και Ουκρανία.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]