Air Koryo

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Air Koryo
IATA ICAO Κωδικός κλήσης
JS KOR AIR KORYO
Ίδρυση1950 (σαν Sokao) 1954 (σαν Chosonminhang Korean Airways 조선민항)
ΚόμβοιΔιεθνές αερολιμένας Pyongyang Sunan
Μέγεθος στόλου18
Προορισμοί26
ΠρόσωπαKang Ki Sop An Pyong Chil
Ιστοσελίδαhttp://www.airkoryo.com.kp/

Ο εθνικός αερομεταφορέας της Βόρειας Κορέας είναι η Air Koryo Korean Airways (προηγούμενη ονομασία Τσοσόν Μινχάνγκ, με συντμημένη ονομασία Air Koryo). Ιδιοκτήτης και κάτοχος είναι η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας. Η Air Koryo εκτελεί προγραμματισμένες διεθνείς πτήσεις στην Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη, αλλά και ορισμένες ναυλωμένες (τσάρτερ) πτήσεις. Η έδρα (και βάση της) είναι το Διεθνές Αεροδρόμιο Σουνάν (FNJ) στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, Πιονγκγιάνγκ. Η διοίκηση της Air Koryo είναι στο προάστιο Σουνάν της Πιονγιάνγκ, και έχει γραφεία στο Βερολίνο, το Μακάου, τη Μόσχα, στη Μπανγκόκ, στο Πεκίνο και τη Σενγιάνγκ. Εγκεκριμένοι ταξιδιωτικοί πράκτορες βρίσκονται στη Σιγκαπούρη, το Τόκιο και το Χονγκ Κονγκ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Air Koryo ιδρύθηκε το 1954 και ξεκίνησε το πτητικό έργο στις 21 Σεπτεμβρίου του 1955. Η αρχική της ονομασία ήταν Κορεατικές Αερογραμμές Τσοσονμινχάνγκ (CAAK) και δημιουργήθηκε ως συνεχιστής της SOKAO, που ήταν κοινοπραξία μεταξύ της ΕΣΣΔ και της Βόρειας Κορέας. Η CAAK άρχισε το πτητικό έργο με τα Σοβιετικά αεροσκάφη τύπου Lisunov Li-2, Antonov An-2 και Ilyushin Il-12. Τα turboprop Il-14 και τα Il-18 προστέθηκαν στον στόλο κατά τη δεκαετία του 1960.

Air Koryo Jet at Pyongyang

Τα πρώτα αεροσκάφη τζετ έφτασαν το 1975, με τη μορφή των Tupolev Tu-154. Η πρώτες πτήσεις αυτών των αεροσκαφών, ήταν από την Pyongyang προς Ανατολικό Βερολίνο, Μόσχα και Πράγα. Ο στόλος των Tu-154 αυξήθηκε στη μέσα της δεκαετίας του 1980 και το πρώτο Ilyushin Il-62 παραδόθηκε στην CAAK το 1982, επιτρέποντας στην εταιρεία να πετάσει για Μόσχα χωρίς ενδιάμεσο σταθμό. Αυτή την περίοδο, η CAAK ξεκίνησε και δρομολόγιο προς Σόφια.

Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού στην Ευρώπη ανάγκασε την CAAK να αποσυρθεί από όλους του Ευρωπαϊκούς της προορισμούς. το 1993 η CAAK θα μετονομαστεί σε Air Koryo. Λόγω του εμπάργκο, αλλά και της οικονομικής κατάστασης της Air Koryo, κανένα αεροσκάφος δεν προστέθηκε στον στόλο μετά το 1990, και σήμερα, ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου είναι ιδιαίτερα μεγάλος, με ορισμένα αεροσκάφη να είναι σχεδόν 40 χρονών.

Προορισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προγραμματισμένοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

IL-62M της Air Koryo στο Beijing Capital International Airport.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα τακτικών πτήσεων Μαρτίου 2005 της Air Koryo, η εταιρεία εκτελεί τις ακόλουθες πτήσεις:

^ Η πτήση 271 για Βλαδιβοστόκ ματαιώνεται συχνά, λόγω εξαιρετικά χαμηλής ζήτησης.

Ναυλωμένοι (Charter) ή Εποχιακοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διπλωματικές/Κυβερνητικές Πτήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Air Koryo aircraft at Pyongyang ramp

Σχετικά συχνοί προορισμοί για διπλωματικούς ή κυβερνητικούς λόγους ή για εμπορευματικές πτήσεις, αποτελούν οι ακόλουθες πόλεις:

Οι πρώτες ναυλωμένες πτήσεις από Βόρεια Κορέα για Νότια Κορέα ξεκίνησαν το 2002. Η πρώτη πτήση της Air Koryo που προσγειώθηκε σε Νότιο Κορεάτικο έδαφος, ήταν το 2000, μεταφέροντας Βόρειο-Κορεάτικη διπλωματική αποστολή, για διμερείς συνομιλίες με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας.

Όντας η μοναδική αεροπορική αρχή στη Βόρεια Κορέα, η Air Koryo είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά κυβερνητικών στελεχών στο εξωτερικό. Λόγω του εμπάργο, δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για την εταιρεία. Η εταιρεία ισχυρίζεται πως εκτελεί εσωτερικές πτήσεις. Πιστεύεται πως η μοναδική εσωτερική πτήση είναι αυτή της Πιονγιάνγκ - Χάμχουνγκ - Τσονγκτζίν. Ορισμένες φορές, λόγω ανεπάρκειας καυσίμων, ο στόλος των αεροσκαφών γαι τα εσωτερικά δρομολόγια παραμένει καθηλωμένος. Οι περισσότερες εσωτερικές πτήσεις είναι ναυλωμένες, και υπάρχει ένα δρομολόγιο που μεταφέρει τουρίστες από το εξωτερικό από την Πιονγιάνγκ στο Σαμτζιγιεόν, και συνεχίζουν το ταξίδι τους στην περιοχή του Μπαεκτουσάν.

Στις 29 Αυγούστου 2005, απαγορεύτηκε στην Air Koryo, μαζί με άλλες πέντε αεροπορικές εταιρείες η είσοδος στον Γαλλικό εναέριο χώρο για λόγους ασφαλείας, από τη Γαλλική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, την DGAC (1 Πηγή της είδησης).

Στόλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον Αύγουστο του 2017 ο στόλος της Air Koryo αποτελείται από τα ακόλουθα αεροσκάφη:

Air Koryo Tu-204 tail
Ο στόλος της Air Koryo
Αεροσκάφη Σε υπηρεσία Σε παραγγελία αριθμός επιβατών Σημειώσεις
C Y Συνολικά
Antonov An-24R/RV 3 52 52
Antonov An-148-100B 2 1 8 62 70
Ilyushin Il-18D 1
TBA
Ilyushin Il-62M 2 12 178 190
2
VIP
Tupolev Tu-134B-3 2 76 76
Tupolev Tu-154B 2 16 136 152
Tupolev Tu-204-100B 1 12 210 222
Tupolev Tu-204-300 1 16 150 166
Ο Στόλος της Air Koryo Cargo
Ilyushin Il-76TD [1] 3
Cargo
Συνολικά 19


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Facebook». Ανακτήθηκε στις 24 Απριλίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]