Aichi Kokuki

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Aichi Kokuki KK (ιαπωνικά: 愛知航空機株式会社) ήταν ιαπωνική εταιρεία σχεδίασης και κατασκευής αεροσκαφών. Παρήγαγε πολλά αεροσκάφη για το Ιαπωνικό Αυτοκρατορικό Ναυτικό.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1898 στην Ναγκόγια με την ονομασία Aichi Tokei Denki Seizo Co., Ltd. (Εταιρεία Κατασκευής Ωρολογίων και Ηλεκτρικών Aichi). Ξεκίνησε να κατασκευάζει αεροσκάφη το 1920,[1] αρχικά βασισμένη στην τεχνογνωσία που παρείχε η γερμανική Heinkel.,[1] Αρκετά από τα πρώιμα σχέδια της Aichi ήταν επηρεασμένα από τις σχεδιάσεις τις γερμανικής εταιρείας. Αργότερα, με την αρωγή και την υποστήριξη του Ναυτικού, η εταιρεία άρχισε να κατασκευάζει υδροπλάνα σε συνεργασία με την βρετανική Short Brothers.[2]

Η εταιρεία παρήγαγε αρκετούς τύπους αεροσκαφών πριν και κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, συμπεριλαμβανομένου και του βομβαρδιστικού κάθετης εφόρμησης D3A, του βασικού αεροσκάφους της κλάσης του στα αεροπλανοφόρα του Αυτοκρατορικού Ναυτικού στο πρώτο μισό του πολέμου. Το 1943 η πτέρυγα κατασκευής αεροσκαφών της εταιρείας έγινε ανεξάρτητη εταιρεία με την επωνυμία Aichi Kokuki Co., Ltd.[3]

Μετά τον πόλεμο διακόπηκαν οι εργασίες κατασκευής αεροσκαφών. Σήμερα, η Aichi Tokei Denki είναι κατασκευαστής οργάνων ακριβείας και μέτρησης. Η διάδοχος της Aichi Kokuki, η εταιρεία Aichi Kikai ΚΚ Kogyo, ασχολείται κυρίως με την παραγωγή εξαρτημάτων αυτοκινήτων της Nissan.

Αεροσκάφη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βομβαρδιστικό κάθετης εφόρμησης των αεροπλανοφόρων D3A
Το τορπιλοπλάνο-βομβαρδιστικό των αεροπλανοφόρων B7A
Η αεράκατος H9A

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Mikesh and Abe 1990, p. 61.
  2. Odagiri 1996, p. 216.
  3. Mikesh and Abe 1990, p. 79.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Mikesh, Robert C. and Shorzoe Abe. Japanese Aircraft, 1910-1941. London: Putnam Aeronautical, 1990. ISBN 0-85177-840-2.
  • Odagiri, Hiroyuki. Technology and Industrial Development in Japan. Oxford, UK: Clarendon Press, 1996. ISBN 0-19-828802-6.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]