Ace of Base

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ace of Base
Οι Ace of Base το 2007.
Πληροφορίες
ΠροέλευσηΓκέτεμποργκ, Σουηδία
Μουσικά είδηDance-pop
Παρουσία1990–2012
Δισκογραφική εταιρείαMega, Barclay, Metronome, Arista, BMG, Polydor, Universal, Playground
Πρώην μέληΤζένι Μπέργκρεν
Γιόνας Μπέργκρεν
Λιν Μπέργκρεν
Ουλφ Έκμπεργκ
Κλάρα Χάγκμαν
Τζούλια Ουίλιαμσον
Ιστότοπος
aceofbase.com

Οι Ace of Base ήταν pop συγκρότημα που σχηματίστηκε το 1990 στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Αποτελείται από τα αδέρφια Μαλίν, Τζένι και Γιόνας Μπέργκρεν και τον Ουλφ Έκμπεργκ. Το συγκρότημα γνώρισε μεγάλη επιτυχία ως κουαρτέτο τη δεκαετία του 1990 και σημείωσε πάνω από 50 εκατομμύρια πωλήσεις σε άλμπουμ και singles παγκοσμίως. Είναι το τρίτο πιο επιτυχημένο σουηδικό μουσικό καλλιτεχνικό σχήμα μετά τους ABBA και τους Roxette. Μετά την αποχώρηση της Μαλίν Μπέργκρεν το 2007 περιόδευσαν στην Ευρώπη και το 2009 διαλύθηκαν.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχηματισμός και τα πρώτα χρόνια (1990-1992)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Ace of Base δημιουργήθηκαν το 1990. Προηγουμένως το συγκρότημα ονομαζόταν TechNoir και είχε διαφορετική σύνθεση, όμως μετά από αποχωρήσεις μελών και διαφωνίες κατέληξε στην τωρινή του ονομασία ως τετραμελής μπάντα που αποτελούνταν από τα τρία αδέρφια Γιόνας, Μαλίν και Τζένι Μπέργκρεν και τον φίλο τους Ουλφ Έκμπεργκ. Το συγκρότημα συνέθετε τη μουσική του σε ένα γκαράζ και ο εξοπλισμός του είχε προέλθει από ένα κρατικό διαγωνισμό για νέους μουσικούς. Η μουσική τους ήταν κυρίως techno και ηλεκτρονική ποπ με κάποιες επιρροές από punk, ενώ ο χαρακτηριστικός pop-reggae ήχος τους προήλθε από την επαφή τους με τη μουσική των μεταναστών στη χώρα τους. Και ενώ οι εμφανίσεις του γκρουπ σε club ανά τη Σουηδία είχαν αρχίσει να τους κάνουν δημοφιλείς, οι δισκογραφικές εταιρείες φαίνονταν να διαφωνούν. Οι απορρίψεις έρχονταν η μία μετά την άλλη, όμως οι ίδιοι συνέχισαν τις προσπάθειες και στράφηκαν στη γειτονική Δανία. Το 1992 κατάφεραν να υπογράψουν συμβόλαιο με τη δανική Mega Records για να κυκλοφορήσουν το πρώτο τους signle, το Wheel of Fortune. Αρχικά το τραγούδι δεν τα πήγε καλά, όμως μετά την κυκλοφορία του ομότιτλου video-clip κατάφερε να μπει στα charts και να γίνει hit.

Πρώτο album και διεθνής αναγνώριση (1993-1994)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τραγούδι όμως που έκανε τους Ace of Base διάσημους ήταν άλλο. Μετά την πρώτη τους επιτυχία, αποφάσισαν να στείλουν ένα demo τους στον γνωστό Σουηδό παραγωγό Denniz Pop που είχε τον τίτλο Mr. Ace. Η κασέτα με το demo κόλλησε στο στέρεο του αυτοκινήτου του παραγωγού κι εκείνος ήταν αναγκασμένος να το ακούει καθημερινά, άρχισε όμως να βρίσκει ενδιαφέρον στο τραγούδι και αποφάσισε να βοηθήσει το συγκρότημα.[1] Το τραγούδι αυτό μετονομάστηκε σε All That She Wants και από τις αρχές του 1993 έγινε η πρώτη νούμερο ένα πανευρωπαϊκή επιτυχία του συγκροτήματος, καθώς έφτασε νούμερο 1 σε 13 χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Οι Ace of Base ηχογράφησαν το πρώτο τους album με τίτλο Happy Nation και επανακυκλοφόρησε το Wheel Of Fortune στην Ευρώπη, το οποίο και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Το τρίτο ευρωπαϊκό single ήταν το Happy Nation, το οποίο ακολούθησε και αυτό την επιτυχημένη πορεία των προηγουμένων. Την περίοδο εκείνη ο Αμερικανός παραγωγός Clive Davis ήρθε σε επαφή με τη μουσική των Ace of Base και τους έδωσε το εισιτήριο για την επιτυχία στις ΗΠΑ. Το All That She Wants και το The Sign, που έγινε και το επόμενο single του συγκροτήματος, σκαρφάλωσαν στην κορυφή των αμερικανικών charts. Το album κυκλοφόρησε στην Αμερική με τον τίτλο The Sign και με νέα κομμάτια και αργότερα και στην Ευρώπη με την ονομασία Happy Nation (U.S. version). Ακολούθησαν τα singles Don't Turn Around και Living In Danger που έγιναν και αυτά τεράστιες επιτυχίες. Οι Ace of Base κατάφεραν να γίνουν γνωστοί και στις πέντε ηπείρους και η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά πούλησε πάνω από 23 εκατομμύρια αντίτυπα. Μάλιστα γράφτηκαν στα ρεκόρ Γκίνες ως το πιο εμπορικό πρωτοεμφανιζόμενο γκρουπ στην ιστορία της μουσικής και ακόμα κατέχουν αυτό το ρεκόρ.

Δεύτερο album (1995-1996)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το The Bridge, το δεύτερο album των Ace of Base, κυκλοφόρησε στα τέλη του 1995 και περιέχει 17 τραγούδια. Το ύφος του είναι maistream pop και προέκυψε μετά από πίεση των δισκογραφικών εταιρειών για ένα νέο album. Όλα τα μέλη του συγκροτήματος έχουν συμβάλει συνθετικά και στιχουργικά αλλά το αποτέλεσμα στον ήχο καθορίστηκε κυρίως από τις δισκογραφικές εταιρείες σύμφωνα με τα τότε εμπορικά κριτήριά τους. Το πρώτο signle Lucky Love που ήταν και το πρώτο δείγμα της αλλαγής στον ήχο του συγκροτήματος κατάφερε να γίνει μεγάλη επιτυχία και να βάλει ένα τέλος στις φήμες για διάλυση του group. Ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία έγινε το Beautiful Life ένα από τα all-time-classics τραγούδια τους. Το τρίτο single Never Gonna Say I'm Sorry ήταν μια ατυχής επιλογή των δισκογραφικών εταιρειών. Το συγκρότημα είχε κουραστεί από την συνεχή πίεση, τις μετακινήσεις ανά τον κόσμο και τις μεταλλαγές στο ύφος της μουσικής τους και έτσι αν και νωρίς μπήκε τέλος στην προώθηση του album. Παρόλα αυτά το The Bridge κατάφερε να πουλήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα 6 εκατομμύρια αντίτυπα.

Τρίτο album (1998)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για άλλη μια φορά οι φήμες για διάλυση διαψεύστηκαν από τον ερχομό ενός νέου single. Το Life Is A Flower αποτέλεσε τον προάγγελο του τρίτου album Flowers και έγινε το πιο πολυπαιγμένο τραγούδι για το 1998. Το Flowers βασίστηκε σε απλές ποπ συνθέσεις σε συνδυασμό με motown ήχους και επιρροές από τη μουσική της δεκαετίας του 1970. Η ανάμειξη πολλών παραγωγών έδωσε μια ηχητική ποικιλία στο album, αν και οι δισκογραφικές εταιρείες κατάφεραν για άλλη μια φορά να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα. Μια έκπληξη για τους fans του group ήταν η επιλογή της Μαλίν Μπέργκρεν να περάσει στο παρασκήνιο του συγκροτήματος, είχε λιγότερα φωνητικά στα τραγούδια, στις φωτογραφίες και στα video η εικόνα της ήταν θολή και στις εμφανίσεις συμμετείχε μόνο ως παρουσία και ποτέ ενεργά. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν ήταν πως είχε κουραστεί από τη διασημότητα και πως ήθελε να δώσει στην αδερφή της, Jenny, την ευκαιρία να είναι η frontwoman των Ace of Base και πως στο μέλλον θα επέστρεφε. Στα signles το Cruel Summer μια διασκευή του τραγουδιού των Bananarama έγινε top 10 hit στις Η.Π.Α. και έδωσε το τίτλο στην αμερικανική έκδοση του album. Ακολούθησαν τo Travel To Romantis και το Always Have, Always Will που έγινε μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία. Το Flowers πούλησε συνολικά 3 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Greatest Hits album (1999-2000)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βλέποντας τη φθίνουσα πορεία των πωλήσεων, η αμερικανική Arista records πίεζε το συγκρότημα να κυκλοφορήσει ένα greatest hits. Παρά τις αντιδράσεις των μελών, το album κυκλοφόρησε στα τέλη του 1999 στην Ευρώπη υπό τον τίτλο Singles of The 90s και το 2000 στην Αμερική. Η βεβιασμένη αυτή κυκλοφορία απέφερε μόνο ένα single μειωμένης υποδοχής, το C' est La Vie και πωλήσεις 1,5 εκατομμυρίου αντιτύπων.

Τέταρτο album (2002 - 2003)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Da Capo ήταν προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει το 1999, αλλά η απαίτηση των δισκογραφικών για greatest hits από τη μια και προσωπικές υποχρεώσεις των μελών του συγκροτήματος από την άλλη, ανέβαλαν την κυκλοφορία του μέχρι αργά το 2002. Το concept του ήταν η επιστροφή του συγκροτήματος στον αρχικό του μουσικό ύφος που το έκανε διάσημο, η επιμονή όμως της γερμανικής Universal για ένα αμιγώς europop album ήταν αυτή που επικράτησε και τελικά το Da Capo κυκλοφόρησε μόνο στην Ευρώπη (εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου) και στην Ιαπωνία, όπου κατάφερε να μπει στο top 10 των album. Μόνο δύο signles κυκλοφόρησαν από αυτό το Da Capo, τα Beautiful Morning και Unspeakable, ενώ η Μαλίν παρέμεινε και πάλι στο παρασκήνιο των Ace of Base. Με την ελάχιστη προώθησή του, το album πούλησε 500.000 αντίτυπα.

Επόμενα χρόνια και διάλυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαλίν Μπέργκρεν στην τελευταία της δημόσια εμφάνιση το 2003.

Το φθινόπωρο του 2005 και μετά από από μια εποχή παύσης δύο ετών, οι Ace of Base πραγματοποίησαν εμφανίσεις στο θεσμό του Night of the Proms στο Βέλγιο χωρίς τη Μαλίν και επιστρέφουν στην πατρίδα τους για να γράψουν το νέο τους album.

Τα έτη 2007 έως 2008, η μπάντα ξεκίνησε περιοδεία στην Ευρώπη σε χώρες όπως Ρωσία, Δανία, Νορβηγία, Φινλανδία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Λευκορωσία κ.α. Αλλάζουν management, ανακοινώνουν την κυκλοφορία ενός νέου album, καθώς και την οριστική αποχώρηση της Μαλίν Μπέργκρεν από το συγκρότημα. Κυκλοφορούν το Wheel of Fortune 2009 μόνο ως download single και ένα τριπλό cd/dvd με τίτλο Greatest Hits, Classic Remixes and Music Videos. Στο album περιέχονται ακόμα δύο νέες επανεκτελέσεις παλαιότερων τραγουδιών το Don't Turn Around 2009 και το Lucky Love 2009 (μόνο μέσω του iTunes Store).

Το 2009, η περιοδεία των Ace of Base συνεχίστηκε μέχρι τα μέσα καλοκαιριού. Επιβεβαιώνουν πως θα κυκλοφορήσουν νέο album και συνεργάζονται με τους Peer Åström και Damon Sharpe και δηλώνουν πως έχουν ανακτήσει τη δημιουργικότητα και τον ενθουσιασμό που είχαν τα πρώτα χρόνια. Παρόλα αυτά οι δισκογραφικές εταιρείες αρνούνται να υπογράψουν μαζί τους συμβόλαιο ως τρίο χωρίς τη Μαλίν και υπάρχουν οι σκέψεις να προστεθεί νέο τέταρτο μέλος ή να αλλάξουν το όνομα του group. Τέλη Σεπτεμβρίου η Τζένι Μπέργκρεν δηλώνει πως το συγκρότημα συνεχίζει ως τρίο, το Νοέμβριο όμως ανακοινώνεται η προσωρινή διάλυσή τους.

Το 2010, η Τζένι ξεκίνησε σόλο καριέρα και προώθηση του βιβλίου της Vinna hela världen. Κυκλοφόρησε το album My Story.[2] Ο Ουλφ και ο Γιόνας προχώρησαν στη δημιουργία ενός νέου group, με δύο καινούριες τραγουδίστριες. Το group που δημιουργήθηκε διατήρησε το όνομα της μπάντας, με τη μικρή διαφοροποίηση "Ace.of.Base". Τελικώς, διαλύθηκε το 2012.

Το 2015 κυκλοφόρησε το album Hidden Gems,[3] με demos ακυκλοφόρητων κομματιών και b-sides από το original line-up του συγκροτήματος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The Cheiron Studio (short story) 1/2 - Transcript Vids». transcriptvids.com. Ανακτήθηκε στις 10 Μαρτίου 2018. 
  2. «Unforgettable - Ace of Base | OZON Magazine» (στα αγγλικά). OZON Magazine. 2010-05-14. http://el.ozonweb.com/interview/unforgettable-ace-of-base. Ανακτήθηκε στις 2018-03-10. [νεκρός σύνδεσμος]
  3. «Συνέντευξη - Ace Of Base 2015 | photos - tralala.gr». tralala.gr. 2015-03-06. http://www.tralala.gr/sinentefxi-ace-of-base-zoume-se-mia-chrono-kapsoula-anapolontas-tous-ace-of-base/. Ανακτήθηκε στις 2018-03-10. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]