ARD

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
ARD
ΚλάδοςΜέσα ενημέρωσης
Ίδρυση5 Ιουνίου 1950
ΈδραΜόναχο, Γερμανία
Προϊόντα/
Υπηρεσίες
Τηλεοπτικό κανάλι,
Ραδιοφωνικά κανάλια
Προϊόνταterrestrial television
ΙδιοκτήτηςΈνωση Δημοσίων Ραδιοτηλεοπτικών Φορέων της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας
ΣλόγκανWir sind deins.
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα

Η ARD (γερμανικά: Arbeitsgemeinschaft der öffentlich-rechtlichen Rundfunkanstalten der Bundesrepublik Deutschland, ελληνικά: Ένωση Δημοσίων Ραδιοτηλεοπτικών Φορέων της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας) είναι μια κοινοπραξία τοπικών σταθμών που εκπέμπει το πρώτο πρόγραμμα της Γερμανικής κρατικής τηλεόρασης. Η κοινοπραξία ARD είναι και ιδιοκτήτρια της DW-TV. Έδρα της κοινοπραξίας είναι η Φραγκφούρτη.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1950 είχε δημιουργηθεί μια μορφή ομοσπονδιακής ένωσης από τους περιφερειακούς οργανισμούς, η οποία ονομάζεται ARD.

Το 1954 η ARD συντόνισε τα προγράμματα των περιφερειακών οργανισμών και δημιούργησε το πρώτο εθνικό τηλεοπτικό κανάλι, την Deutscher Fernsehen (DFS). Το περιφερεικό ARD περιλαμβάνει προγράμματα πολιτιστικού περιεχομένου. Ωστόσο, όταν δημιουργήθηκαν τα ιδιωτικά κανάλια η ARD απέκτησε και ψυχαγωγικό χαρακτήρα.

Δομή και λειτουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1955 η δομή και το σύστημα της λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών αναδιοργανώθηκε. Η Γερμανία αποτελείται από ένα ολιγοπώλιο περιφερειακών οργανισμών, που δραστηριοποιούνται αυτόνομα. Μέσα σε αυτό είναι ένας σταθμός που δημιούργησε με την ονομασία Das Erste. Η ραδιοτηλεόραση ανήκει στη δικαιοδοσία της Γερμανίας, γι’ αυτό βάση του Συντάγματος υπάρχει νομοθεσία που καθορίζει τη λειτουργία της ραδιοτηλεόρασης σε όλα τα κράτη όπου η ραδιοτηλεόραση εκπέμπει.

Έσοδα και χρηματοδότηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ARD απορροφά το 54% του ανταποδοτικού τέλους.Τα διαφημιστικά έσοδα όλων των κρατικών  σταθμών μειώθηκαν μετά την  εμφάνιση της ιδιωτικής τηλεόρασης. Από το 2013 το ανταποδοτικό τέλος είναι 17,98€ τον μήνα.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λογότυπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1984-2003 2003-2019 2019-σήμερα

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]