666 (άλμπουμ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
666
Μουσικό άλμπουμ από Aphrodite's Child
ΚυκλοφόρησεΙούνιος 1972
Ηχογραφήθηκε1970–1971
Μουσικό είδοςΨυχεδελικό ροκ
Διάρκεια77:58
ΠαραγωγόςΒαγγέλης Παπαθανασίου
ΔισκογραφικήVertigo (Βρετανία)
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Aphrodite's Child)
It's Five O'Clock
(1969)
666
(1972)

Το 666 (The Apocalypse of John, 13/18) (Η Αποκάλυψη του Ιωάννη, 13/18) είναι διπλό άλμπουμ του συγκροτήματος της ψυχεδελικής και προοδευτικής ροκ, Aphrodite's Child. Είναι ένα από τα πρώτα καλτ άλμπουμ της ροκ. Κυκλοφόρησε το 1972 και ήταν μεγάλο πόνημα του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Το άλμπουμ ήταν φαινομενικά μία προσαρμογή εδαφίων της Αποκάλυψης του Ιωάννη της Καινής Διαθήκης. Ήταν πολύ πειραματικό τόσο στους στίχους όσο και στη μουσική και περιλαμβάνει ένα παράξενο κομμάτι στο οποίο η ηθοποιός Ειρήνη Παππά τραγουδά μία μάντρα σε διάφορα στάδια υστερίας.

Σύλληψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ουσιαστικά, το 666 ήταν σύλληψη του Βαγγέλη Παπαθανασίου ενώ οι στίχοι γράφτηκαν από τον Κώστα Φέρρη. Η μουσική τού Παπαθανασίου ήταν περισσότερο ψυχεδελική και προοδευτική ροκ απ' ό,τι το συγκρότημα είχε ξανατραγουδήσει. Ο Παπαθανασίου έδειξε τις ικανότητές του συνδυάζοντας ροκ μουσική με παραδοσιακά όργανα, ψαλμωδίες, απαγγελίες και προχωρημένη χρήση των πλήκτρων για εκείνη την εποχή. Με τον καιρό, το άλμπουμ αναγνωρίστηκε ως ένα από τα σημαντικότερα έργα πρώιμης προοδευτικής ροκ μουσικής.

Κυκλοφoρία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λίγο πριν την κυκλοφορία του άλμπουμ υπήρξε έντονη διαμάχη μεταξύ του Βαγγέλη Παπαθανασίου και των Mercury Records για το περιεχόμενό του. Η δισκογραφική εταιρεία αντιτίθετο στο τραγούδι "∞" (Infinity ή Άπειρο) το οποίο θεωρούσε άσεμνο. Στο τραγούδι, η Ειρήνη Παππά έλεγε τους στίχους "I was, I am, I am to come" οι οποίοι τυπικά παραπέμπουν μεν στο εδάφιο της Αποκάλυψης του Ιωάννη «Εγώ [...] που είμαι και ήμουν και θα έρθω» (1:8) όμως η αγγλική φράση στην καθομιλουμένη σημαίνει «ήμουν, είμαι, θα τελειώσω». Την Παππά συνόδευε ο Παπαθανασίου με κρουστά. Άλλο σημείο τριβής υπήρξε η σημείωση ότι «το άλμπουμ ηχογραφήθηκε υπό την επήρεια σαλεπιού» το οποίο αρχικά οι ιθύνοντες της δισκογραφικής νόμισαν ότι είναι κάποιο ναρκωτικό.

Συντελεστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέλη συγκροτήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στιχουργός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλοι συντελεστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]