6ος αιώνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ο κόσμος στις αρχές του 6ου αιώνα μ.Χ.

Ο 6ος αιώνας είναι η περίοδος 501-600, σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο στην Κοινή Εποχή. Στη Δύση αυτόν τον αιώνα σηματοδοτεί το τέλος της Κλασσικής Αρχαιότητας και την αρχή του Μεσαίωνα.

Μετά την κατάρρευση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, η Ευρώπη έσπασε σε πολλά μικρά γερμανικά βασίλεια, τα οποία ανταγωνίζονταν σκληρά για τη γη και τον πλούτο. Από αυτή την αναταραχή οι Φράγκοι ήρθαν στο προσκήνιο, και χάραξαν μια αρκετά μεγάλη περιοχή που περιελάμβανε ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης Γαλλίας και της Γερμανίας. Εν τω μεταξύ, η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία άρχισε να επεκτείνεται υπό τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, ο οποίος τελικά ανακαταλάβει τη Βόρεια Αφρική από τους βανδάλους, και προσπάθησε να ανακτήσει πλήρως την Ιταλία, καθώς με την ελπίδα της αποκαταστάσεως του ρωμαϊκού έλεγχου των περιοχών που κάποτε κυριαρχούσαν από τη Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Μετά το θάνατο του Ιουστινιανού, τα περισσότερα από τα εδάφη του χάθηκαν.

Κατά τη δεύτερη Χρυσή Εποχή των Σασσανιδών η αυτοκρατορία τους έφτασε στο απόγειο της δύναμής της υπό τον Χοσρόη Α. Η αυτοκρατορία Γκούπτα της βόρειας Ινδίας, σε μεγάλο βαθμό κατακλύστηκε από την Χουνα, στα μέσα του 6ου αι. Στην Ιαπωνία, η περίοδος Κοφούν έδωσε τη θέση της στην περίοδο Ασουκα. Στην Κίνα μετά την διάσπαση για περισσότερα από 150 χρόνια στην Νότια και Βόρεια δυναστεία, η Κίνα επανασυνδέθηκε με τη δυναστεία Σουι προς το τέλος του 6ου αιώνα. Τα τρία βασίλεια της Κορέας παρέμειναν όλον των 6ου αιώνα. Η Γκοκτουρκς έγιναν μια μεγάλη δύναμη στην Κεντρική Ασία μετά την ήττα των Ρουναν.

Στην Αμερική, οι Τεοτιουακάν άρχισαν να παρακμάζουν τον 6ο αιώνα, αφού έφθασε στο αποκορύφωμά τους μεταξύ του 150 και του 450 μ.Χ. Η Κλασική Περίοδο του πολιτισμού των Μάγια στην Κεντρική Αμερική.

Γεγονότα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαντικοί άνθρωποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εφευρέσεις, ανακαλύψεις, εισαγωγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]