Ωδείο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ομοσπονδιακό Κονσερβατόριο «Ν.Α. Ρίμσκι-Κορσάκοφ» στην Αγία Πετρούπολη

Ωδείο, (παλαιότερα κονσερβατόριον), εκ της ιταλικής conservatorio, ή (από το γαλλικό) conservatoire χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε ανώτερη σχολή, κολλεγιακή ή πανεπιστημιακή, στην οποία διδάσκονται όλοι οι κλάδοι της μουσικής. Παρότι στις περισσότερες χώρες ο όρος χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει κάθε μουσική σχολή αδιακρίτως, υφίστανται εντούτοις διαφορές ανάμεσα στο ωδείο, τη μουσική σχολή, την ωδική σχολή, την ακαδημία μουσικής, το μουσικό κολλέγιο και την πανεπιστημιακή μουσική σχολή. Χονδρικά, η διαφορά εστιάζεται στο ότι τα ωδεία και οι ακαδημίες προσανατολίζονται στην εκτελεστική πρακτική της μουσικής (μουσικά όργανα, ωδική), ενώ τα πανεπιστήμια και τα κολλέγια στην θεωρητική της κατεύθυνση.

Αρχικά όμως, πριν ακόμα δημιουργηθούν τέτοιες σχολές, κονσερβατόρια λέγονταν διάφορα ορφανοτροφεία ή άσυλα απροστάτευτων παιδιών. Όσοι οικότροφοι αυτών των ιδρυμάτων έδειχναν δείγματα εξαιρετικών επιδόσεων στη μουσική τελειοποιούνταν σε ειδικά τμήματα, μέσα σ΄ αυτά τα άσυλα. Τελικά με το χρόνο στα ιδρύματα αυτά γίνονταν ευπρόσδεκτα μόνο παιδιά που έδειχναν παραπάνω προσόντα με συνέπεια ν΄ αναδειχθούν αυτά σε σχολές υψηλών απαιτήσεων με τελική εξειδίκευση του όρου μόνο για τέτοιες σχολές.

Ορισμένα περίφημα ωδεία ανά τον κόσμο περιλαμβάνουν αυτά του Παρισιού, της Αγίας Πετρούπολης καθώς και το αρχαίοτερο του κόσμου, την Ακαδημία Μουσικής της Αγίας Καικιλίας στη Ρώμη. Στην Ελλάδα τα γνωστότερα τέτοια ιδρύματα περιλαμβάνουν το Ωδείο Αθηνών, το Εθνικό Ωδείο και το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου, τόμ. 11ος, σελ. 175