Χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Με τον όρο Χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου ορίζουμε την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Τις τέσσερις χώρες από τις οποίες αποτελείται το Ηνωμένο Βασίλειο και σχηματίζουν ένα κυρίαρχο κράτος[1].

Ο όρος «χώρες» είναι ο συνηθέστερος, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στη διεθνή κοινότητα παρ'όλο που δεν είναι ανεξάρτητα κράτη. Οι 4 χώρες αναφέρονται στον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης ως χώρες για αθλητικούς κυρίως σκοπούς που οι προαναφερόμενες συμμετέχουν ξεχωριστά. Ενώ η Βόρεια Ιρλανδία σε πολλές διοργανώσεις συμμετέχει ως μέρος της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας[2].

Το Ηνωμένο Βασίλειο ως κυρίαρχο κράτος εκπροσωπεί τις 4 χώρες στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, τύπου ΟΗΕ του οποίου είναι μέλος. To Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου και η κυβέρνηση του κράτους ασχολείται με θέματα που αφορούν τις τέσσερις χώρες αλλά δεν παρεμβαίνει στις αρμοδιότητες του κοινοβουλίου κάθε μίας χώρας ξεχωριστά. Η Αγγλία ωστόσο, έχει την ευθύνη του Βρετανικού Κοινοβουλίου που τοποθετείται στο Λονδίνο.

Τα Νησιά της Μάγχης και ο Νήσος του Μαν είναι εξαρτήσεις του στέμματος και δεν ανήκουν στις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου. Παρομοίως τα Βρετανικά Υπερπόντια Εδάφη δεν αποτελούν χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην Ελλάδα για να αναφερθούμε στο κράτος χρησιμοποιείται πολύ συχνά λανθασμένα ο όρος "Αγγλία", όνομα το οποίο δεν είναι αποδεκτό από τους Σκώτους, τους Ουαλούς και τους κατοίκους της Βόρειας Ιρλανδίας. Ο όρος "Μεγάλη Βρετανία" ή "Βρετανία" είναι αποδεκτός από τους Σκώτους, τους Ουαλούς και τους Άγγλους αφού παραπέμπει στο νησί αλλά όχι από τους κατοίκους της Βόρειας Ιρλανδίας διότι ανήκουν στο νησί της Ιρλανδίας και όχι της Βρετανίας. Επομένως ο όρος Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο σωστότερος από τη στιγμή που είναι το επίσημο όνομα του κράτους, αποδεκτό από τις 4 χώρες αλλά και από τα υπερπόντια εδάφη.

Βασικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνιστώσες Χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου

Όνομα
Σημαία Έκταση
(km²)
Πληθυσμός

Πρωτεύουσα
Ξεχωριστό
κοινοβούλιο
Νομικό
σύστημα
Αγγλία 130.395 56.521.000 (εκτίμηση 2022) Λονδίνο Όχι Αγγλικό δίκαιο
Σκωτία 78.772 5.538.000 (εκτίμηση 2022) Εδιμβούργο Ναι Δίκαιο της Σκωτίας
Ουαλία 20.779 3.267.501 (εκτίμηση 2022) Κάρντιφ Ναι Αγγλικό δίκαιο με ορισμένες ανεξάρτητες εξουσίες, Δίκαιο της Ουαλίας
Βόρεια Ιρλανδία 13.843 1.924.873 (εκτίμηση 2022) Μπέλφαστ Ναι Δίκαιο της Βόρειας Ιρλανδίας
Ηνωμένο Βασίλειο  243.789  67.251.374 (εκτίμηση 2022) Λονδίνο Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου Διοικητικό Δίκαιο του Ηνωμένου Βασιλείου

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]