Χρήστος Χηρόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χρήστος Χηρόπουλος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1914
Θάνατος1999
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααξιωματικός του ναυτικού
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςΕλληνικό Πολεμικό Ναυτικό

Ο Χρήστος Χηρόπουλος (1914 - 1999) ήταν Έλληνας αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.

Γεννήθηκε στη Δεσφίνα Φωκίδος. Το 1931 κατετάγη στη Σχολή Δοκίμων Υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού. Υπηρέτησε σε διάφορα πλοία του στόλου και ήταν ένας από το πλήρωμα του καταδρομικού «Έλλη» που διασώθηκε τραυματισμένος κατά τον τορπιλισμό του την 15η Αυγούστου 1940 στην Τήνο.

Έλαβε μέρος στις ναυμαχίες του Ελληνοϊταλικού πολέμου και διέφυγε στη Μέση Ανατολή, λαμβάνοντας μέρος σε αεροναυμαχίες μέχρι το 1944 υπηρετώντας στα πλοία Κανάρης, Αετός, Σαχτούρης και στο Θωρηκτό Αβέρωφ. Προήχθη μέχρι του βαθμού του Υποπλοιάρχου και αποστατεύθηκε το 1960.

Για τις υπηρεσίες του προς την πατρίδα, τιμήθηκε με μετάλλια Α' και Β' τάξεως, μετάλλια πολέμου χρυσούν και αργυρούν, ευδοκίμου υπηρεσίας με αντίστοιχα παράσημα και πολλές ευαρέσκειες και επαίνους του Γ.Ε.Ν.

Ο θάνατος το 1979 της αγαπημένης του συζύγου Στέλλας τον συγκλόνισε και, έκτοτε, αφιέρωσε όλες τις προσπάθείες του στα παιδιά της Δεσφίνας, ενισχύοντας τα σχολεία και βραβεύοντας τους αριστεύοντες μαθητές. Αποκορύφωμα της προσφοράς του στα παιδιά ήταν η ανέγερση και λειτουργία του Χηροπούλειου Νηπιαγωγείου Δεσφίνας. Διετέλεσε, επίσης, επί δύο συνεχείς τετραετίες Πρόεδρος της Κοινότητας, έχοντας στο ενεργητικό του μια μεγάλη σειρά μεγάλων και μικρών έργων των οποίων την κατασκευή επιστατούσε προσωπικά. Υπήρξε μέλος του Συλλόγου των Απανταχού Δεσφινιωτών «Ο Ησαΐας» από της ίδρυσής του ενώ ήταν παρών σε όλες τις εκδηλώσεις του και τον ενίσχυε οικονομικά.

Απεβίωσε το 1999 στην Δεσφίνα.