Χρήστος Θηβαίος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Χρήστος Θηβαίος (πολιτικός).
Χρήστος Θηβαίος
Ο Χρήστος Θηβαίος
Γέννηση7 Ιανουαρίου 1963 (1963-01-07) (61 ετών)
Αθήνα, Ελλάδα
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Μπολόνια
Ιδιότητατραγουδιστής και συνθέτης
Εν ενεργεία1994–σήμερα
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςτραγουδιστής και μουσικοσυνθέτης
Καλλιτεχνικά ρεύματαΈντεχνο, ροκ
Ιστοσελίδαhttp://www.thivaioschristos.com/
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Χρήστος Θηβαίος (Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 1963) είναι Έλληνας τραγουδιστής και συνθέτης, καθώς και ανιψιός του ηθοποιού Αντώνη Παπαδόπουλου.[1] Ο Χρήστος Θηβαίος σπούδασε φιλοσοφική στη Μπολόνια με καθηγητή τον Ουμπέρτο Έκο και δούλεψε σαν μουσικός με παραδοσιακά Ιταλικά σχήματα και παραδοσιακά σχήματα Εβραϊκής μουσικής (σεφαραδίτικα, ασκεναζίτικα).

Καλλιτεχνική πορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1994 σχηματίζει τους Συνήθεις Ύποπτους μαζί με τον Αλέκο Βασιλάτο και τον Τάσο Λώλη. Ο Χρήστος Θηβαίος είναι ο τραγουδοποιός και ο τραγουδιστής του σχήματος. Η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά κυκλοφορεί το 1996 από τη Λύρα με τίτλο «Μέρες αδέσποτες». Τον χειμώνα του 1997-1998 εμφανίζεται στη σκηνή της «Ιεράς Οδού» με τον Γιώργο Νταλάρα, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τον Γιώργο Ανδρέου και τον Μάριο Φραγκούλη. Από αυτή τη συνεργασία προκύπτει το CD single «Ζωντανή ηχογράφηση στην Ιερά Οδό» που κυκλοφορεί την άνοιξη του 1998.

Την ίδια χρονιά τραγουδά μελοποιημένη ποίηση στον δίσκο του Βασίλη Δημητρίου «Ο μεγάλος θυμός» από την ομότιτλη τηλεοπτική σειρά και συμμετέχει με το τραγούδι «Σε θέλω» στον δίσκο του Βαγγέλη Γερμανού με τίτλο «Στον Βαγγέλη με αγάπη». Τον Απρίλιο του 2000 κυκλοφορεί με τους Συνήθεις Ύποπτους το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο «Είμαι αυτό που κυνηγάω». Στο άλμπουμ συμμετέχει επίσης η Emilia Ottaviano από το Ελληνόφωνο συγκρότημα Ghetonia της Κάτω Ιταλίας σε δύο τραγούδια του. Την ίδια περίοδο γράφει μουσική και τρία τραγούδια για το θεατρικό της Βίλλυς Σωτηροπούλου «Γυναίκα loser» σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόρτζου. Συμμετέχει επίσης στο δίσκο των Apurimac «Hasta Siempre», αφιερωμένος στον Τσε Γκεβάρα, τα έσοδα του οποίου πηγαίνουν στους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα». Τον Νοέμβριο του 2000 εμφανίζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις δύο συναυλίες του Θάνου Μικρούτσικου (26, 27/11) μαζί με τη Χαρούλα Αλεξίου.

Μέσα στο 2001 έχει συμμετάσχει στους δίσκους: «Kramahorerrata II» των Active Member με το τραγούδι «Άσε με εμένα», «Περιστασιακό Όνειρο» των Occasional Dream με τα τραγούδια «Αν ακούς», «Αναμμένα τσιγάρα» και «Ερωτομαγεμένος» σε ντουέτο με τον Βασίλη Τζαβάρα, «Εκπομπή» της Ελευθερίας Αρβανιτάκη με το τραγούδι «Ιστορία παλιά» σε ντουέτο με την Αρβανιτάκη και «Τα μυστικά του κήπου» του Νίκου Κυπουργού με το τραγούδι «Το μυστικό». Επίσης τον Μάρτιο του 2001 εμφανίστηκε σε συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Μαύρης Θάλασσας στην Κωστάντσα της Ρουμανίας. Ο Χρήστος Θηβαίος εμφανίζεται με ένα σταθερό σχήμα που αποτελείται από τους μουσικούς: Βαγγέλη Κοντόπουλο - μπάσο, Μιχάλη Ορφανίδη - ντραμς, Αποστόλη Λαμπούρη - πνευστά, Βάσω Δημητρίου - κιθάρα, μπουζούκι, τζουρά, Γιάννη Τσόλκα - ηλεκτρική κιθάρα. Το καλοκαίρι του 2001 συνεργάζεται με τον Γιώργο Νταλάρα και μαζί περιοδεύουν σε όλη την Ελλάδα δίνοντας συναυλίες.

Το 2002 εμφανίζεται μαζί με τον Θάνο Μικρούτσικο στον Σταυρό του Νότου (άνοιξη - φθινόπωρο) καθώς και σε καλοκαιρινές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

Επίσης το φθινόπωρο του 2002 κυκλοφορεί ο 3ος προσωπικός του δίσκος σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου "Ο Άμλετ της σελήνης", συμμετέχει στο CD αφιέρωμα για το Μάνο Λοΐζο του Μελωδία FM 99.2 "Mάνος Λοΐζος 20 χρόνια μετά" καθώς και στον πρώτο προσωπικό δίσκο της Emilia Ottaviano "La Donna e la Luna". Toν Φλεβάρη 2003 εμφανίζεται στην μουσική σκηνή "Δίπλα στο Ποτάμι" μαζί με την Emilia Ottaviano.

Το 2005 συμμετέχει στο δίσκο «Σταυρός του Νότου – Γραμμές των Οριζόντων», του Θάνου Μικρούτσικου και του Νίκου Καββαδία (ζωντανή ηχογράφηση από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών).

Το 2006 κυκλοφορεί ο 4ος προσωπικός του δίσκος «Μυστήριο Τραίνο» που έγινε σε συνεργασία με τον Γιώργο Ανδρέου, ενώ τo 2007 κυκλοφορεί ο δίσκος "Αφιέρωμα στον Nicola Piovani" στον οποίο ερμηνεύει τραγούδια του Nicola Piovani σε ζωντανή Ηχογράφηση από το Δημοτικό Θέατρο της Πάτρας.

Το Σεπτέμβριο του 2008 κυκλοφορεί ο προσωπικός δίσκος του με τίτλο "Πέτρινοι Κήποι" στον οποίο συμμετέχουν στιχουργικά οι Μάνος Ελευθερίου, Γιώργος Ανδρέου, Κ. Χ. Μύρης και Γιάννης Μαργαρίτης, ενώ ερμηνευτικά συμμετέχει σε δύο τραγούδια και η Ελένη Τσαλιγοπούλου. Το 2010 κυκλοφορεί το νέο διπλό live άλμπουμ του Χρήστου Θηβαίου με τίτλο "Πιο πέρα από τα μάτια" από τις πρόσφατες εμφανίσεις του στο Σταυρό του Νότου καθώς και τρεις σπάνιες ηχογραφήσεις του από τις συναυλίες του Διφώνου " Ανάμεσα σε δύο πιάνα" στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

Στις χειμερινές του εμφανίσεις στο Σταυρό του Νότου, ο Χρήστος Θηβαίος παρουσίασε, με τη συνοδεία τεσσάρων μουσικών, ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα, που επιμελήθηκε από κοινού με τον Άγγελο Σφακιανάκη.

Ένα οδοιπορικό από την εποχή των Υπόπτων, από την συνεργασία του με τον Θάνο Μικρούτσικο, και την συνεργασία του με τον Γιώργο Ανδρέου αλλά και επιλογές από τους προσωπικούς του δίσκους.

Στο άλμπουμ "Πιο πέρα από τα μάτια" -που δανείζεται τον τίτλο του από το τραγούδι του Χρ. Θηβαίου σε στίχους Άλκη Αλκαίου ερμηνευμένο για πρώτη φορά εδώ από τον Χρήστο Θηβαίο- αποτυπώνονται τριάντα από τις καλύτερες στιγμές του πλούσιου ρεπερτορίου του, πάντα με το ξεχωριστό του ύφος αλλά και τον ιδιαίτερο τζαζ ήχο της μπάντας. Συμμετέχουν ο Θάνος Μικρούτσικος (πιάνο), ο Γιώργος Ανδρέου (πιάνο) και η Emilia Ottaviano (τραγούδι, φωνητικά).

Παίζουν οι μουσικοί: Βαγγέλης Στεφανόπουλος (πιάνο, πλήκτρα, ηλεκτρική κιθάρα, βιολί), Πέτρος Βαρθακούρης (κοντραμπάσο, κιθάρα, φωνητικά), Γιάννης Αγγελόπουλος (τύμπανα, φωνητικά) και Δημήτρης Γιαννόπουλος (φλάουτο, melodica, soprano και tenoro σαξόφωνο, dizi, φωνητικά) που είχε και την επιμέλεια της ορχήστρας.

Σαν bonus tracks περιλαμβάνονται τρία τραγούδια – το Μετάξι των Σ. Μάλαμα- Ά. Αλκαίου, η Σιωπή του Π. Παυλίδη και το Ημερολόγιο του ίδιου του Θηβαίου - ερμηνευμένα μόνο με δύο πιάνα (Σταύρος Λάντσιας και Τάκης Φαραζής), από τη σειρά συναυλιών Ανάμεσα σε δύο πιάνα που οργάνωσε το Δίφωνο στο Ωδείο Φ. Νάκας.

Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χρήστος Θηβαίος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία στη Φιλοσοφική σχολή του πανεπιστημίου της Μπολόνια, με καθηγητή τον διάσημο συγγραφέα και σημειολόγο Ουμπέρτο Έκο[2].

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έγινε γνωστός με το συγκρότημα Συνήθεις Ύποπτοι, το οποίο δημιούργησε το 1994 με τον Αλέκο Βασιλάτο και τον Τάσο Λώλη. Οι Συνήθεις Ύποπτοι διαλύθηκαν το 2000 και ο Θηβαίος συνέχισε σόλο καριέρα. Στη σόλο καριέρα του βρέθηκε στη σκηνή με κορυφαία ονόματα της Ελληνικής μουσικής: Μαρία Φαραντούρη, Χάρις Αλεξίου, Θάνος Μικρούτσικος, Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Αρλέτα, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιάννης Κότσιρας, Γιάννης Κούτρας, Μιλτιάδης Πασχαλίδης, Παναγιώτης Μάργαρης.

Η τελευταία συνεργασία του Χρήστου Θηβαίου ήταν με το συγκρότημα Mr. Highway Βand όπου και έκαναν περιοδείες σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο από το 2011-2013.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τους Συνήθεις Υπόπτους

  • Μέρες αδέσποτες (1995)
  • Είμαι αυτό που κυνηγάω (2000)

Προσωπικοί δίσκοι

  • Μόνο νερό στη ρίζα (2003)
  • Μυστήριο τραίνο (2006) Στίχοι-μουσική: Γιώργος Ανδρέου
  • Πέτρινοι κήποι (2008)
  • Πιο Πέρα Απ'τα Μάτια live (05-2010) Διπλό live άλμπουμ του Χρήστου Θηβαίου από τις πρόσφατες εμφανίσεις του στο Σταυρό του Νότου
  • Σιδερένιο Νησί (2016)
  • Απ' τους κήπους των ψιθύρων (2019)


Συμμετοχές

  1. Του Έρωτα και του Θανάτου (Συναυλία Μαρίας Φαραντούρη με έργα Θεοδωράκη)
  2. Σταυρός του Νότου
  3. Εχουν περάσει χρόνοι δέκα (Μιλτιάδης Πασχαλίδης)
  4. Τραγούδια οθόνης
  5. Μεγάλος Θυμός
  6. Υπέροχα Μονάχοι (μουσική : Θάνου Μικρούτσικου)
  7. Music for films
  8. Μικρή Ελεγεία
  9. Κ.Γ.Καρυωτάκης
  10. Εκπομπή (με την Ελευθερία Αρβανιτάκη)
  11. Τραγουδάκια γάλακτος
  12. Stavento (Δίσκοι Κύτταρο Κομοτηνής 1999, όπου ερμήνευσε το "Αντισταθείτε" σε ποίηση Μιχάλη Κατσαρού και μουσική-α εκτέλεση Θανάση Γκαϊφύλλια)
  13. Ονειρομάγια (Μουσική/Στίχοι : Αργύρης Λούλατζης , Δεκέμβρος 2012)
  14. Στη χώρα των Λωτοφάγων [Ο παππούς] (Μουσική/Στίχοι: Σπύρος Γραμμένος).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μπορδόκας, Κωνσταντίνος (21 Νοεμβρίου 2022). «Tο οικογενειακό «δέντρο» των Ελλήνων καλλιτεχνών». eleftherostypos.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Οκτωβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2023. 
  2. «Βιογραφία από το επίσημο side του Χρήστου Θηβαίου». 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]