Χρήστης:FocalPoint/Όραμα για τη Βικιπαίδεια/Βιβλιογραφία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το παρόν όραμα για το μέλλον της Βικιπαίδειας αφορά την καταγραφή στα Wikidata (Βικιπαίδεια:Wikidata) όλων των διαθέσιμων πηγών ώστε να αποτελέσουν μια κοινή βάση, για εύκολη χρήση και ορθή τεκμηρίωση.

Αν τα Wikidata περιέχουν κάθε διαθέσιμη πηγή, τότε οι χρήστες (ή bots) θα μπορούν να χρησιμοποιούν την πλήρη αναφορά που θα δίνεται από αυτά.

Ας δούμε λίγο την http://openlibrary.org/ . Ακόμη και σήμερα, χωρίς καμιά απολύτως διασύνδεση με τη Βικιπαίδεια, μπορεί κανείς να πάει σε ένα βιβλίο, για παράδειγμα στο:

να μπει στην έκδοση που χρησιμοποίησε:

και από εκεί να αντιγράψει το «Wikipedia Citation»:

{{Citation |publisher = Diphros |publication-place = Athēna |author = Nikos Kazantzakis |url = http://openlibrary.org/books/OL19644621M/O_Christos_xanastaurōnetai |title = O Christos xanastaurōnetai |publication-date = 1955 }}

που βέβαια παράγει το αποτέλεσμα αυτό:

Αν όλα αυτά γίνουν στο δομημένο περιβάλλον της Βικιπαίδειας, με υποστήριξη των Πολιτικών της Βικιπαίδειας, της υποστήριξης της πολυγλωσσίας και της φυσικής πολυπλοκότητας, μπορεί στο μέλλον:

  • κάθε βιβλίο να βρίσκεται στα Wikidata (με μετάφραση του τίτλου σε όποια γλώσσα είναι επιθυμητό και αναφορά στο συγγραφέα-αντικείμενο των Wikidata, καθώς και αναφορά στον εκδοτικό οίκο, επίσης αντικείμενο των Wikidata)
  • κάθε έκδοσή του επίσης, σε κάθε γλώσσα που έχει εκδοθεί

με αποτέλεσμα, όταν έλθει η ώρα της χρήσης του:

  • στάδιο 1: Να βρίσκεται καταρχήν στο λήμμα του συγγραφέα (δες για παράδειγμα τη δομημένη βιβλιογραφία του καθηγητή Βάλτερ Πούχνερ που έφτιαξα πρόσφατα εδώ)
  • στάδιο 2: Σε οποιαδήποτε αναφορά που χρησιμοποιεί ένα από αυτά τα βιβλία μπορεί να αντιγραφεί ο ίδιος κώδικας, με πλήρη τα στοιχεία της έκδοσης, χωρίς επανάληψη του κόπου, απλά καταγραφή της σελίδας (παράδειγμα εδώ)

Για τα υπάρχοντα λήμματα, μπορεί να δουλειά να γίνει ημιαυτόματα ή αυτόματα με τη βοήθεια bots.

Θα το δούμε ποτέ άραγε αυτό το όραμα;

Καλή συνέχεια. --Focal Point 07:14, 22 Ιουνίου 2014 (UTC)

Πρακτικές λεπτομέρειες και σχόλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φαντάζομαι δε θα ήταν και τόσος κόπος να βάζει κάθε εκδοτική εταιρεία τα βιβλία που εκδίδει στα Wikidata, άσε που και ο κάθε συγγραφέας με χαρά του θα το έκανε μόνος του.

Δε θα είχα πρόβλημα αν αυτή η βάση δεδομένων βρισκόταν σε κάποιον άλλο χώρο όπως η Openliibrary, αλλά σήμερα ο συγκεκριμένος χώρος δε μπορεί να προσφέρει το οργανωμένο περιβάλλον της Βικιπαίδειας και τη σταδιακή εξέλιξη που όπως έχω διαπιστώσει προσφέρει η Βικιπαίδεια. Επιπλέον, αν είχαμε κάτι τέτοιο στα Wikidata ή τέλος πάντων σε ένα χώρο ενσωματωμένο στις Βικιπαίδειες και γενικά το χώρο των εγχειρημάτων Wikimedia, θα είχαμε πλήρη ενσωμάτωσή του.

Ένα πιθανό σενάριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας φιλόξενος χώρος που θα μπορούσε να αρχίσει να προσφέρει τέτοιες υπηρεσίες είναι η Βικιθήκη.

  • Σε πρώτη φάση (που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό), είναι να έχει μια δυνατότητα (όπως τα Commons που έχουν τη δυνατότητα «Use this file on a Wiki».
  • Σε δεύτερη φάση θα μπορούσε να περιέχει όχι μόνο ελεύθερες πρωτογενείς πηγές, αλλά και βιβλιογραφικά δεδομένα και στις ελεύθερες αλλά και στις πηγές που καλύπτονται σήμερα από πνευματικά δικαιώματα.

Και μετά... το μέλλον μας περιμένει... --Focal Point 14:56, 22 Ιουνίου 2014 (UTC)

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτό που ονομάζω πρώτη φάση είναι άμεσα εφικτό, έχει άλλωστε υλοποιηθεί και στα Commons και στην Europeana αλλά και στην OpenLibrary. Θα ψάξω να βρω από ποιόν να το ζητήσω. --Focal Point 15:34, 22 Ιουνίου 2014 (UTC)

Δράση 1: εδώ, στη συζήτηση m:User talk:Tim Starling και βλέπουμε...

Το αστείο είναι ότι κάθε σελίδα περιεχομένου έχει την επιλογή αριστερά «Παραπομπή» με 7 μορφές παραπομπής, όχι όμως μορφή για την ίδια τη Βικιπαίδεια!!!! --Focal Point 09:56, 28 Ιουνίου 2014 (UTC)

Επειδή τα πράγματα είναι πιο απλά, πήρα τα πράγματα στα χέρια μου: Με την τελευταία μου δραστηριοποίηση στη Βικιθήκη, προσέχω ώστε στα σχόλια της κάθε σελίδας να υπάρχει πλήρης βιβλιογραφική αναφορά. Παράδειγμα: s:Παλατινή Ανθολογία/VII/567 Αγαθία, όπου έχω σημειώσει: «Κανδαύλου τόδε σῆμα· Δίκη δ' ἐμὸν οἶτον ἰδοῦσα, Αγαθία του Σχολαστικού, Παλατινή Ανθολογία, βιβλίο 7ο επίγραμμα 567 (AP VII 567)». Αρκεί η συμπλήρωση της διεύθυνσης [[:s:Παλατινή Ανθολογία/VII/567 Αγαθία]] --Focal Point 21:44, 1 Ιανουαρίου 2015 (UTC)