Χούτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Χούτου είναι μία από τις εθνικές ομάδες Μπαντού που κατοικούν στο Μπουρούντι και στη Ρουάντα, σε ποσοστό 85%. Οι Χούτου υπήρξαν πρωταγωνιστές της γενοκτονίας που πραγματοποιήθηκε το 1994, όπου σε 2-3 μέρες σφαγιάστηκαν με μασέτες περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι στη Ρουάντα και στο Μπουρούντι.

Η γενοκτονία των Τούτσι κατέστη δυνατή καθώς οι Χούτου είχαν επιβάλει μια πολιτική διακρίσεων με την αναγραφή της φυλής στην ταυτότητα του κάθε πολίτη της Ρουάντα.[1]

Με τη σειρά της, έκθεση του Ο.Η.Ε. χαρακτηρίζει στο πόρισμά της γενοκτονία τις σφαγές εκατοντάδων χιλιάδων Χούτου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό τη δεκαετία του 1990 που διέπραξαν δυνάμεις ενόπλων από τη Ρουάντα και την Ουγκάντα.[2] Η κυβέρνηση της Ρουάντα χαρακτήρισε την έκθεση «κακή, επικίνδυνη και προσβλητική για την Ιστορία».[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ελευθεροτυπία, άρθρο της 20ης Δεκεμβρίου 1999.
  2. ««Γενοκτονία χαρακτηρίζει ο ΟΗΕ τις σφαγές εκατοντάδων χιλιάδων Χούτου στο Κονγκό»». Ιστότοπος In.gr. Newsroom ΔΟΛ. 1 Οκτωβρίου 2010. 
  3. ««Προς δημοσίευση το πόρισμα-κόλαφος του ΟΗΕ για τις συγκρούσεις στη ΛΔ του Κονγκό»». Ιστότοπος In.gr. Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό. 1 Οκτωβρίου 2010.