Χουσεΐν Οζγκιουργκούν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Χουσεϊν Οζγκιουργκούν)
Χουσεΐν Οζγκιουργκούν
Hüseyin Özgürgün
Πρωθυπουργός της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
16 Απριλίου 2016
ΠρόεδροςΜουσταφά Ακιντζί
ΠροκάτοχοςΟμέρ Καλιοντσού
Περίοδος
23 Απριλίου 2010 – 10 Μαΐου 2010
ΠρόεδροςΜεχμέτ Αλί Ταλάτ
ΠροκάτοχοςΝτερβίς Έρογλου
ΔιάδοχοςΙρσέν Κιουτσούκ
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση1965, Λευκωσία, Κύπρος
Πολιτικό κόμμαΚόμμα Εθνικής Ενότητας
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Άγκυρας

Ο Χουσεΐν Οζγκιουργκούν (τουρκικά: Hüseyin Özgürgün, γεννηθείς το 1965) είναι Τουρκοκύπριος πολιτικός και σημερινός Πρωθυπουργός της Βόρειας Κύπρου. Είναι ο σημερινός ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP). Παλαιότερα διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.[1] Από τις 23 Απριλίου έως τις 17 Μαΐου 2010 διετέλεσε επίσης Πρωθυπουργός.[2][3] Σήμερα είναι πρωθυπουργός της χώρας από τις 16 Απριλίου του 2016.

Πρώιμος Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Οζγκιουργκούν γεννήθηκε το 1965 στη Λευκωσία, όπου και ολοκλήρωσε την εκπαίδευση μέχρι και το λύκειο. Στη συνέχεια, σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας και αποφοίτησε το 1988. Ήταν αθλητής και αντιπροσώπευσε την Βόρεια Κύπρο στο μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ, πινγκ-πονγκ και αργότερα υπηρέτησε ως διαχειριστής αθλημάτων. Υπηρέτησε ως πρόεδρος της Τσετίνκαγια Τουρκ ΣΚ και την οδήγησε στο πρωτάθλημα. Εργάστηκε ως διαχειριστής σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.[4]

Πολιτική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Οζγκιουργκούν εξελέγη για πρώτη φορά ως μέλος της Εθνοσυνέλευσης στις εκλογές του 1998, αντιπροσωπεύοντας την Επαρχία της Λευκωσίας για το κόμμα εθνικής ενότητας.[4] Αργότερα επανεξελέγη στην ίδια θέση στο 2003, 2005, 2009 και 2013.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]