Hürriyet

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Χουριέτ)
Χουριέτ
Τύποςημερήσια εφημερίδα
εφημερίδα
ΜορφήBerliner
ΙδιοκτήτηςDoğan Media Group
Doğan Holding
Demirören Group
ΙδρυτήςSedat Simavi
ΕκδότηςDoğan Media Group
Ίδρυση1948
Πολιτική τοποθέτησηκοσμικισμός
Γλώσσατουρκικά
ΈδραΚωνσταντινούπολη
Μπάγτζιλαρ
ISSN1304-6632[1]
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram

Η Hürriyet (προφέρεται: [hyɾiˈjɛt] ( ακούστε), Ελευθερία) είναι καθημερινή, λαϊκή εφημερίδα της Τουρκίας. Ιδρύθηκε από τον Σεντάτ Σιμαβί την 1 Μαΐου 1948.

Είναι μία από τις πλέον δημοφιλείς εφημερίδες στην Τουρκία. Εκδίδεται από την Doğan Group (Doğan Yayıncılık A.Ş.), η οποία επίσης έχει τις καθημερινές εφημερίδες Milliyet, Radikal, Posta, Turkish Daily News, Özgür Politika, Referans, Fanatik και Fanatik basket και υποστηρίζει πως είναι φιλελεύθερη εφημερίδα. Έχει ισχυρές εθνικιστικές ροπές, όπως διαφαίνεται από το ανανεωμένο μότο της, Türkiye Türklerindir (η Τουρκία ανήκει στους Τούρκους). Αριστερά του λογότυπού της υπάρχει μια σύνθεση πορτρέτου του Ατατούρκ, μια τουρκική σημαία με το μότο.

Η εφημερίδα είναι μια από τις πλέον σημαίνουσες στην τουρκική δημόσια ζωή και διαθέτει επιφανείς αρθρογράφους όπως τους Οκτάι Εκσί, Ντογάν Ουλούτς και Μπεκίρ Τζοσκούν. Εξαιτίας της προσωπικής σχέσης του ιδιοκτήτη της Hürriyet Αϊντίν Ντογάν (Aydın Doğan) με την εταιρεία Koç Holding, η εφημερίδα δέχεται κριτική για την ευνοϊκή στάση που διατηρεί απέναντι στην Koç. Η εφημερίδα έχει επίσης στενές σχέσεις με τη γερμανική εφημερίδα Bild της μεγάλης ευρωπαϊκής εκδοτικής επιχείρησης Axel Springer AG. Ο Γερμανός δημοσιογράφος Κάι Ντίκμαν είναι μέλος του εκτελεστικού γραφείου της Hürriyet.[2]

Η Hürriyet διαθέτει επίσης εκδόσεις για την Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική. Η διαδικτυακή της έκδοση συμπεριλαμβάνει και μια μικρή έκδοση στα Αγγλικά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 portal.issn.org/resource/ISSN/1304-6632.
  2. «Hürriyet Kurumsal». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιανουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2008. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]