Χοσέ Μιγκέλ Γκόμες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Χοσέ Μιγκέλ Γκόμεζ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση6  Ιουλίου 1858[1][2]
Σάνκτι Σπίριτους
Θάνατος13  Ιουνίου 1921[1][2]
Νέα Υόρκη
Αιτία θανάτουπνευμονία
ΠαρατσούκλιTiburón
Χώρα πολιτογράφησηςΚούβα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
στρατιωτικός[3]
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαLiberal Party of Cuba
Οικογένεια
ΣύζυγοςAmérica Arias
ΤέκναΜιγκέλ Μαριάνο Γκόμεζ
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςυποστράτηγος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠρόεδρος της Κούβας (1909–1913)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Χοσέ Μιγκέλ Γκόμες (Jose Miguel Gómez, 6 Ιουλίου 1858 – 13 Ιουνίου 1921) ήταν Κουβανός στρατηγός στον Πόλεμο για την ανεξαρτησία της Κούβας και μετέπειτα πρόεδρος της χώρας.

Πρώιμα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Σάνκτι Σπίριτους της Σάντα Κλάρα της Κούβας στις 6 Ιουλίου του 1858. Αργότερα έγινε κυβερνήτης της Σάντα Κλάρα και δεν άργησε να γίνει δημοφιλής σε ολόκληρη τη χώρα. Κατά τη δημιουργία του συντάγματος της χώρας ήταν ένας από αυτούς που ψήφισαν υπέρ της υιοθέτησης της Τροποποίησης Πλατ.

To 1905 σχεδίαζε να κατέβει σαν υποψήφιος πρόεδρος τη χώρας με το Φιλελεύθερο Κόμμα, μαζί με τον Αλφρέδο Σάγιας. Βίαια γεγονότα απέτρεψαν τους Φιλελεύθερους από το να αποκομίσουν ισχυρό έρεισμα στις εκλογές, οπότε και ο Γκόμες παραιτήθηκε από την εκλογική διαδικασία.

Οι διαφωνίες του Γκόμες και του Σάγιας δίχασαν το Φιλελεύθερο Κόμμα. Η δύναμη που απέκτησαν όμως οι Συντηρητικοί απέναντι στο διχασμένο Φιλελεύθερο Κόμμα τους έπεισε να συνεργαστούν ξανά.

Θητεία στην Προεδρία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γκόμες και ο Σάγιας νίκησαν τις εκλογές του 1908 σαν υποψήφιοι του Φιλελεύθερου Κόμματος και ο Χοσέ Γκόμες ανέλαβε την προεδρία με αντιπρόεδρο τον Σάγιας. Ο Γκόμες ήταν ιδιαίτερα λαοφιλής και θεωρούνταν ένας καλός πρόεδρος από την πλειοψηφία των πολιτών. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της προεδρίας του η πολιτική διαφθορά άνθισε, ενώ ξέσπασαν και ορισμένα σημαντικά σκάνδαλα.

Την περίοδο της προεδρίας του επίσης η κυβέρνηση ξεκίνησε τη χρηματοδότηση εφημερίδων, στρέφοντας της σε φιλοκυβερνητικές τοποθετήσεις. Αν και πιθανότατα το αποτέλεσμα νοθεύτηκε ο Σάγιας νίκησε τον Γκόμες στις εκλογές του 1920. Ο Γκόμες θα είχε μάλλον νικήσει αν η εκλογική διαδικασία είχε διεξαχθεί δίκαια.

Στη συνέχεια ο Γκόμες κατέφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ουώρεν Χάρντινγκ και επιχείρησε να πείσει το Κογκρέσο να παρέμβει στο αποτέλεσμα των εκλογών, χωρίς όμως επιτυχία.

Μετέπειτα βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γκόμες πέθανε στη Νέα Υόρκη. Η σορός του μεταφέρθηκε στην Κούβα και τάφηκε στο Κοιμητήριο Κολόν της Αβάνας.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν παντρεμένος με την Αμέρικα Αρίας και απέκτησαν ένα γιο, τον Μιγκέλ Μαριάνο Γκόμες, ο οποίος διετέλεσε επίσης πρόεδρος τη Κούβας. Ένας στενός του φίλος, ο Χεράρδο Ματσάδο, έγινε επίσης πρόεδρος της χώρας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 (Αγγλικά) SNAC. w6n8950z. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 2,2 (Γερμανικά) Εγκυκλοπαίδεια Μπρόκχαους. gomez-jose-miguel. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.
  • Otero, Juan Joaquin (1954). Libro De Cuba, Una Enciclopedia Ilustrada Que Abarca Las Ates, Las Letras, Las Ciencias, La Economia, La Politica, La Historia, La Docencia, Y ElProgreso General De La Nacion Cubana - Edicion Conmemorative del Cincuentenario de la Republica de Cuba, 1902-1952.  (ισπανικά)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Cuba, The Pursuit of Freedom (Eyre & Spottiswoode Ltd., 1971)