Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1940

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1940, που επρόκειτο να αποτελέσουν τους 5ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ήταν μία διεθνής αθλητική διοργάνωση προγραμματισμένη να διεξαχθεί στο Σαππόρο της Ιαπωνίας το διάστημα 3-12 Φεβρουαρίου του 1940.

Ακολουθία γεγονότων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σαππόρο επιλέχθηκε να διοργανώσει την πέμπτη έκδοση Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στις 9 Ιουνίου του 1937, όμως η Ιαπωνία επέστρεψε το χρίσμα πίσω στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή τον Ιούλιο του 1938, λόγω του ξεσπάσματος του Δεύτερου Σινοϊαπωνικού Πολέμου ένα χρόνο νωρίτερα.

Η ΔΟΕ αποφάσισε στις 18 Ιουλίου του ίδιου έτους να αναθέσει τη διοργάνωση των Αγώνων στο Σανκτ Μόριτς της Ελβετίας, που είχε διοργανώσει και τους Αγώνες του 1928. Όμως και πάλι η διοργάνωση επιστράφηκε, καθώς προέκυψαν αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην Ελβετική Οργανωτική Επιτροπή και τη ΔΟΕ.

Στις 9 Ιουνίου 1939, η ΔΟΕ επέλεξε ως διοργανώτρια τη Γερμανία και συγκεκριμένα την περιοχή Γκάρμις-Παρτενκίρχεν, η οποία είχε ήδη φέρει εις πέρας τη διοργάνωση των Αγώνων του 1936. Έτσι, προγραμματίστηκε να φιλοξενήσει και αυτούς τους Αγώνες το διάστημα 2-11 Φεβρουαρίου 1940. Τρεις μήνες αργότερα, την 1η Σεπτεμβρίου, η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία, γεγονός που σηματοδότησε την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και οι Αγώνες μοιραία ματαιώθηκαν.

Την ίδια τύχη είχαν αργότερα και οι Αγώνες του 1944, που είχαν ανατεθεί στην περιοχή Κορτίνα Ντ' Αμπέτσο της Ιταλίας. Από τότε, το Σανκτ Μορίτς διοργάνωσε τους Αγώνες του 1948, η Κορτίνα Ντ' Αμπέτσο τους Αγώνες του 1956 και το Σαππόρο αυτούς του 1972. Η Γερμανία δεν έχει επιλεγεί ακόμη να διοργανώσει ξανά τους Αγώνες.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]