Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες (γαλλικά: Jeux olympiques d'hiver‎‎)[2] είναι μια σημαντική διεθνής πολυαθλητική διοργάνωση η οποία λαμβάνει χώρα σε διαφορετική πόλη κάθε τέσσερα χρόνια. Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες υπάρχουν αποκλειστικά όσα αγωνίσματα διεξάγονται σε χιονισμένες και παγωμένες επιφάνειες. Οι πρώτοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, αυτοί του 1924, έλαβαν χώρα στο Σαμονί της νότιας Γαλλίας. Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες προέρχονται από τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι έλαβαν χώρα αδιάκοπα στην αρχαία Ολυμπία του σημερινού νομού Ηλείας από το 776 π.Χ. έως το 393 μ.Χ. Ο Γάλλος βαρώνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν υποστήριξε πρώτος την ιδέα της αναβίωσης της διοργάνωσης και τελικώς ίδρυσε τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) το 1894, και το 1896 έλαβαν χώρα οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα. Η ΔΟΕ είναι το διοικητικό όργανο του Ολυμπιακού Κινήματος, με τον Ολυμπιακό Χάρτη να καθορίζει τη δομή και την εξουσία της.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πέντε χειμερινά αθλήματα που συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1924 (σε εννιά κατηγορίες) ήταν το έλκηθρο, το κέρλινγκ, το χόκεϊ επί πάγου, το σκανδιναβικό σκι και το πατινάζ (τα τελευταία δύο περιείχαν και ορισμένες υποκατηγορίες). Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, όπως και η θερινή έκδοση τους, διοργανώνονταν κάθε τέσσερα χρόνια. Η μόνη περίοδος όπου δεν διεξήχθησαν Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν κατά την πενταετία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με τους αγώνες να ξαναλαμβάνουν χώρα το 1948 έπειτα από οκταετή διακοπή. Μέχρι το 1992, οι Θερινοί και οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες λάμβαναν χώρα την ίδια χρονιά. Το 1986 η ΔΟΕ αποφάσισε ότι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα λαμβάνουν χώρα δύο χρόνια πριν τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, και το 1994 έγιναν οι επόμενοι χειμερινοί ολυμπιακοί αγώνες μετά το 1992.

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν εξελιχθεί κατά την εκατονταετή υποψηφιότητά τους. Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες έχει προστεθεί το αλπικό σκι, το λουτζ, το σύντομο πατινάζ ταχύτητας, το ελεύθερο σκι, το σκέλετον και το σνόουμπορντ. Άλλα αθλήματα, όπως το κέρλινγκ και το έλκηθρο, έχουν διακοπεί και επανεισαχθεί αργότερα, ενώ άλλα αθλήματα όπως η στρατιωτική περίπολος πλέον έχουν παύσει οριστικά να είναι μέρος του ολυμπιακού προγράμματος, αν και το σύγχρονο Χειμερινό Ολυμπιακό άθλημα του διάθλου προέρχεται από αυτό.[7] Το σκι ταχύτητας, το μπάντι και το σκιτζόρινγκ είναι άλλα γνωστά χειμερινά αθλήματα που δεν παίζονται στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η άνοδος και τελική καθιέρωση της τηλεόρασης ενίσχυσε το προφίλ των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων. Η ΔΟΕ κέρδισε σημαντικά έσοδα από δικαιώματα μετάδοσης των Αγώνων και διαφημίσεις. Αυτό επέτρεψε σε εξωτερικά συμφέροντα, όπως τηλεοπτικές εταιρείες και εταιρικούς χορηγούς, να ασκήσουν επιρροή στους αγώνες. Η ΔΟΕ έχει επικριθεί πολλές φορές για τους Αγώνες. Έχει επικριθεί για τα σκάνδαλα στο εσωτερικό της ΔΟΕ, τη χρήση αναβολικών από τους αθλητές, αλλά και από τα πολιτικών σκοπιμοτήτων μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Οι χώρες εκμεταλλεύονται τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς και τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες για να διακηρύξουν την ανωτερότητα των πολιτικών τους συστημάτων.

Χώρες διεξαγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν φιλοξενηθεί σε τρεις ηπείρους και δώδεκα χώρες. Έχουν λάβει χώρα τέσσερις φορές στις ΗΠΑ (1932, 1960, 1980, και 2002), τρεις φορές στη Γαλλία (1924, 1968, και 1992) και δύο φορές το καθένα στην Αυστρία (1964 και 1976), τον Καναδά (1988 και 2010), την Ιαπωνία (1972 και 1998), την Ιταλία (1956 και 2006), τη Νορβηγία (1952 και 1994) και την Ελβετία (1928 και 1948). Επίσης, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν λάβει χώρα μία φορά στη Γερμανία (1936), τη Γιουγκοσλαβία (1984), τη Ρωσία (2014) και τη Κορέα (2018). Η ΔΟΕ επέλεξε το Πεκίνο της Κίνας για τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022, ενώ το Μιλάνο και η Κορτίνα ντ'Αμπέτσο θα φιλοξενήσουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2026 για τρίτη φορά στην Ιταλία.[8] Ως τις 2018, καμία πόλη στο Νότιο Ημισφαίριο δεν έχει υποβάλλει πρόταση διοργάνωσης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, επειδή οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες λαμβάνουν χώρα τον Φεβρουάριο, όταν είναι η κορύφωση του καλοκαιριού στο νότιο ημισφαίριο.

Επιδόσεις των χωρών στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι σήμερα, δώδεκα χώρες έχουν συμμετάσχει σε όλους τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίες είναι οι εξής: Αυστρία, Καναδάς, Φινλανδία, Γαλλία, Βρετανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Νορβηγία, Πολωνία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένες Πολιτείες. Έξι από αυτές τις χώρες έχουν κερδίσει μετάλλια σε όλους τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες – η Αυστρία, ο Καναδάς, η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η μόνη χώρα που έχει κερδίσει χρυσό μετάλλιο σε όλους τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Νορβηγία έχει τα περισσότερα μετάλλια από οποιαδήποτε άλλη χώρα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Αν συμπεριλάβουμε τα κράτη που δεν υπάρχουν πια, τότε η χώρα με τα περισσότερα μετάλλια στον θεσμό αυτό είναι η Γερμανία (συμπεριλαμβανομένων των πρώην χωρών της Δυτικής Γερμανίας και της Ανατολικής Γερμανίας), ακολουθούμενη από τη Νορβηγία, τη Ρωσία (συμπεριλαμβανομένων των μεταλλίων που πήραν οι αποστολές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης) και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιδόσεις Ελλάδας και Κύπρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ελλάδα και η Κύπρος συμμετέχουν σταθερά στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, η Ελλάδα σταθερά από τη διοργάνωση του 1936 (εκτός από τη διοργάνωση του 1960) και η Κύπρος από τη διοργάνωση του 1980 και έπειτα. Αμφότερες οι χώρες δεν έχουν κερδίσει ποτέ κανένα μετάλλιο, καθώς το κλίμα της Ελλάδας και της Κύπρου δεν είναι αρκετά ψυχρό τον χειμώνα, ακόμα και στις ορεινές περιοχές, για να στηρίξει επαρκώς την ανάπτυξη των χειμερινών αθλημάτων, ενώ επίσης, ως αποτέλεσμα αυτού του παράγοντα, οι Ελληνικές και Κυπριακές αποστολές είναι πάντα ολιγομελείς.

Διοργανώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης με τις διοργανώτριες χώρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης με τις χώρες που έχουν διοργανώσει τους Αγώνες. Με πράσινο χρώμα οι χώρες που τους έχουν διοργανώσει μία φορά, ενώ με μπλε αυτές που τους έχουν διοργανώσει από δύο ή περισσότερες φορές.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Jeux Olympiques – Programme, médailles, résultats et actualités». 19 Ιουλίου 2018. 
  2. "French and English are the official languages for the Olympic Games".[1]
  3. «Biathlon Results - Chamonix 1924». International Olympic Committee. Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2014. 
  4. «Olympic Games Medals, Chamonix 1924». International Olympic Committee. Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2014. 
  5. Official Report (1924), p 646: Le Programme ... II. — Epreuves par équipes - 12. Ski : Course militaire (20 à 30 kilomètres, avec tir). (The Programme ... II. — Team events - 12. Skiing : Military Race (20 to 30 kilometres, with shooting)).
  6. Official Report (1924), p 664: CONCOURS DE SKI - Jurys - COURSE MILITAIRE. (Skiing Competitions - Juries - Military Race)
  7. The official website of the Olympic Movement now treats Men's Military Patrol at the 1924 Games as an event within the sport of Biathlon.[3][4] However, the 1924 Official Report treats it as an event and discipline within what was then called Skiing and is now called Nordic Skiing.[5][6]
  8. «Winter Olympics: Italy's Milan-Cortina bid chosen as host for the 2026 Games». BBC. 24 June 2019. https://www.bbc.com/sport/winter-olympics/48748380. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]