Διεθνές Αεροδρόμιο Χίθροου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Χίθροου)


Συντεταγμένες: 51°28′39″N 0°27′41″W / 51.4775°N 0.4614°W / 51.4775; -0.4614

Ο πύργος του ραντάρ του διεθνούς αερολιμένα Χίθροου

Ο αερολιμένας του Χίθροου (αγγλ. Heathrow) (IATA: LHR, ICAO: EGLL) βρίσκεται στο Λονδίνο και είναι ένας από τους πιο πολυσύχναστους στον κόσμο.

Είναι ο μεγαλύτερος αερολιμένας του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς επίσης και ο πιο πολυσύχναστος παγκοσμίως από την άποψη της κυκλοφορίας των επιβατών. Βρίσκεται στην στην περιοχή Hillingdon, 24km δυτικά του κεντρικού Λονδίνου.

Το Χίθροου έχει δύο παράλληλους δίαυλους και τέσσερα τερματικά (2, 3, 4, 5). Το τερματικό 5 άνοιξε στις 14 Μαρτίου 2008 και υπάρχουν σχέδια για επαναξιοποίηση και επανοικοδόμηση άλλων τερματικών καθώς επίσης και κατασκευή τρίτου διαύλου (το σχέδιο αυτό έχει προσωρινά αναβληθεί λόγω της πανδημίας κορωνοϊού).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Χίθροου άρχισε το 1929 ως μικρό αεροδρόμιο. Η ανάπτυξή του σε μεγάλο αεροδρόμιο ξεκίνησε το 1944 και προοριζόταν για αεροπλάνα μεγάλων αποστάσεων. Την εποχή που το αεροδρόμιο έφτανε στην ολοκλήρωσή του, τελείωσε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Η κυβέρνηση συνέχισε την ανάπτυξη του αεροδρομίου, ως επιβατικού αερολιμένα, με το όνομα London Airport και αργότερα Χίθροου.

Το Χίθροου σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Χίθροου χρησιμοποιείται από 90 αεροπορικές εταιρείες με 170 προορισμούς παγκοσμίως. Το αεροδρόμιο είναι ο βασικός κόμβος της British Airways και είναι βάση για την Virgin Atlantic Airways. Το 1950 το Χίθροου είχε 6 αεροδιαδρόμους. Όμως εξαιτίας της ανάγκης για μακρύτερους αεροδιαδρόμους το Χίθροου έχει μόνο 2 αεροδιαδρόμους.

Μεταφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρένο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν τρία τρένα για το κεντρικό Λονδίνο:

  • Heathrow Express: πτήση χωρίς στάση χωρίς στάση προς Λονδίνο Paddington.
  • Elizabeth Line: στάση προς Abbey Wood και Shenfield μέσω Paddington και κεντρικού Λονδίνου - 6 τρένα την ώρα, δύο από τον τερματικό σταθμό 5 και τέσσερα από τον τερματικό σταθμό 4.[1]
  • Μετρό Λονδίνου (γραμμή Piccadilly): το αεροδρόμιο εξυπηρετείται από τέσσερις σταθμούς: οι αεροσταθμοί 2 και 3, ο αεροσταθμός 4 και ο αεροσταθμός 5 εξυπηρετούνται από επιβατικούς σταθμούς.[2]

Αυτοκίνητο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Heathrow είναι προσβάσιμο μέσω του κοντινού αυτοκινητόδρομου M4 ή του A4 (αεροσταθμοί 2-3), του M25 (αεροσταθμοί 4 & 5) και του A30 (αεροσταθμός 4).[3] Όλοι οι τερματικοί σταθμοί διαθέτουν χώρους αποβίβασης και παραλαβής, καθώς και πολυώροφους χώρους στάθμευσης για βραχυπρόθεσμη[4] και μακροπρόθεσμη διαμονή.[5] Όλοι οι χώροι του σταθμού Heathrow προορίζονται μόνο για την αποβίβαση επιβατών.[6] Υπάρχουν και άλλοι χώροι στάθμευσης κοντά στο αεροδρόμιο που δεν ανήκουν στην Heathrow Airport Holdings: ο πιο αναγνωρίσιμος είναι ο Εθνικός Χώρος Στάθμευσης, αν και υπάρχουν πολλές άλλες επιλογέςΑυτοί οι χώροι στάθμευσης συνδέονται με τους τερματικούς σταθμούς με λεωφορεία.

Ποδήλατο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν ποδηλατόδρομοι σε ορισμένους από τους τερματικούς σταθμούς (κυρίως για off-roading).[7] Δωρεάν χώροι στάθμευσης ποδηλάτων διατίθενται στους χώρους στάθμευσης 1 και 1Α, στον αεροσταθμό 4 και βόρεια και νότια του χώρου μετεπιβίβασης του αεροσταθμού 5. Επί του παρόντος είναι παράνομο να περνά κανείς με ποδήλατο από την κύρια σήραγγα για να έχει πρόσβαση στην κεντρική περιοχή και στους τερματικούς σταθμούς 2 και 3.

Ταξί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ταξί είναι διαθέσιμα σε όλους τους τερματικούς σταθμούς.[8]

Πρόσβαση στο ξενοδοχείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το δίκτυο λεωφορείων Hotel Hoppa παρέχει μεταφορές προς όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία της περιοχής.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Elizabeth Line - A New Tube Line At Paddington Station». www.indigopaddington.com. Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2024. 
  2. «London Heathrow Airport». skytoday.co. Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2024. 
  3. «London airport transfer». www.nobletransfer.com. Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2024. 
  4. «Heathrow Short Stay Parking». www.heathrow.com. Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2024. 
  5. «Heathrow Long Stay Parking». www.heathrow.com. Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2024. 
  6. «Official Heathrow Parking». www.heathrow.com. Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2024. 
  7. «How To Get Between Terminals at London Heathrow Airport [LHR]». upgradedpoints.com. Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2024. 
  8. «Heathrow taxis and minicabs». www.heathrow.com. Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2024. 


Αυτοκινητόδρομοι στο Ηνωμένο Βασίλειο