Χέρμοντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χέρμοντ
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΌντιν[1]
ΑδέλφιαΜπαλντρ
Χοντ
Μπράγκι
Θωρ
Meili
Βίνταρ
Βάλι
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Στην Σκανδιναβική μυθολογία ο Χέρμοντ ο Γενναίος (Hermód ή Hermóðr) παρουσιάζεται ως θεός μόνο στην εξιστόρηση ενός περιστατικού, όταν στέλνεται ως αγγελιοφόρος του Οντίν να μάθει ποια λύτρα θα ζητούσε η Χελ για να δεχτεί να επιστρέψει τον Μπαλντρ στο Άσγκαρντ.

Ο Χέρμοντ αποκαλείται εκεί ‘γιος’ του Οντίν στα περισσότερα χειρόγραφα. Επίσης σε άλλο σημείο αποκαλείται αδερφός του Μπαλντρ.

Σύμφωνα λοιπόν με την ιστορία ο Χέρμοντ ίππευσε το Σλέιπνιρ, το άλογο του Οντίν, για εννιά νύχτες μέσω βαθιών και σκοτεινών κοιλάδων ως την γέφυρα Γκγιουλλ, που καλυπτόταν από χρυσό. Η γέφυρα φυλασσόταν από την παρθένα Μοντγκούντ, η οποία είπε στον Χερμόντ πως ο Μπαλντρ είχε ήδη διασχίσει τη γέφυρα.

Φτάνοντας στην πύλη της Χελ ο Χέρμοντ κατέβηκε από το άλογο, έσφιξε την ζώνη της σέλας του, ανέβηκε ξανά και παρακίνησε το Σλέιπνιρ να πηδήξει την πύλη. Όταν εισήλθε στην αίθουσα της Χελ είδε τον Μπαλντρ να κάθεται στην πιο τιμημένη θέση. Ικέτευσε την Χελ να απελευθερώσει τον Μπαλντρ αναφέροντας τον θρήνο των Εσίρ. Τότε η Χελ ανακοίνωσε πως θα τον αφήσει μόνο αν όλα τα πράγματα, νεκρά ή ζωντανά, έκλαιγαν γι αυτόν .

Ο Μπαλντρ έδωσε στον Χέρμοντ το δαχτυλίδι Ντράουπνιρ με το οποίο είχε αποτεφρωθεί για να το δώσει στον Οντίν. Η Νάννα του έδωσε δώρα και ένα λινό φόρεμα για την Φρίγκα και ένα δαχτυλίδι για τη Φούλα. Μετά από αυτά ο Χέρμοντ επέστρεψε στον πάνω κόσμο με το μήνυμά του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]