Χάλι Μπέρι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάλι Μπέρι
Γέννηση14  Αυγούστου 1966
Κλίβελαντ
ΚατοικίαΛος Άντζελες
Oakwood
ΕθνικότηταΑφροαμερικανοί[1][2]
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΣπουδέςBedford High School και Cuyahoga Community College
Ιδιότηταηθοποιός τηλεόρασης, ηθοποιός ταινιών, μοντέλο[3][4], τηλεοπτικός παραγωγός, διαγωνιζόμενη σε καλλιστεία, ηθοποιός φωνής, παραγωγός ταινιών[5], ηθοποιός και σκηνοθέτης κινηματογράφου
ΣύζυγοςΝτέιβιντ Τζάστις (1993–1997), Eric Benét (2001–2005) και Ολιβιέ Μαρτίνεζ (2013–2016)
ΤέκναMaceo Martinez
ΓονείςJerome Jesse Berry και Judith Ann Hawkins
Σημαντικά έργαΟ Χορός των Τεράτων, X-Men και John Wick: Κεφάλαιο 3
ΒραβεύσειςΌσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου (2001)[6], National Board of Review Award for Best Actress (2001), Screen Actors Guild Award for Outstanding Performance by a Female Actor in a Miniseries or Television Movie (2000), NAACP Image Award for Entertainer of the Year (2000), NAACP Image Award for Outstanding Actress in a Television Movie, Mini-Series or Dramatic Special (2000), βραβείο Έμμυ Ζώνης Υψηλής Τηλεθέασης Καλύτερου Α' γυναικείου ρόλου σε μίνι σειρά ή τηλεταινία (2000), NAACP Image Award for Outstanding Actress in a Television Movie, Mini-Series or Dramatic Special (1994), BET Award for Best Actor & Actress (2002), NAACP Image Award for Outstanding Actress in a Motion Picture (2002), Βραβείο Σωματείου Ηθοποιών για Ξεχωριστή Ερμηνεία από Γυναίκα Ηθοποιό σε Κύριο Ρόλο (2002), Βραβείο Εικόνας NAACP Καλύτερου Β' γυναικείου ρόλου σε ταινία (2003), BET Award for Best Actor & Actress (2004), Χρυσό Βατόμουρο Χειρότερου Α' γυναικείου ρόλου (2004), BET Award for Best Actor & Actress (2008), NAACP Image Award for Outstanding Actress in a Motion Picture (2011), Χρυσές Σφαίρες (2000), Βραβεία Έμμυ (2000), Αργυρή Άρκτος καλύτερης γυναίκας ηθοποιού (2002), Βραβεία Σωματείου Ηθοποιών (2000), Crystal Award (2002), Αργυρή Άρκτος, αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ[7] και Hasty Pudding Woman of the Year (2006)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Χάλι Μπέρι (Maria Halle Berry, 14 Αυγούστου 1966) είναι Αμερικανίδα ηθοποιός και πρώην μοντέλο. Η Μπέρι έλαβε Βραβείο Έμμυ, Χρυσή Σφαίρα, Screen Actors Guild Award και NAACP Image Award για την τηλεταινία Introducing Dorothy Dandridge.[8] Το 2002 κέρδισε το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου και έλαβε υποψηφιότητα για Βραβείο BAFTA για την ερμηνεία της στην ταινία Ο Χορός των Τεράτων (2001). [9] Μέχρι σήμερα, είναι η πρώτη και μοναδική Αφροαμερικανίδα ηθοποιός που έχει κερδίσει το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου.

Κατά την δεκαετία του 2000 έγινε μία από τις υψηλά αμοιβόμενες ηθοποιούς στο Χόλιγουντ και ασχολήθηκε με την παραγωγή των ταινιών στις οποίες συμμετείχε. Η Μπέρι είναι επίσης αντιπρόσωπος της Revlon. Πριν γίνει ηθοποιός, ασχολήθηκε με το μόντελινγκ και συμμετείχε σε αρκετούς διαγωνισμούς ομορφιάς. Βγήκε πρώτη αναπληρωματική Miss USA και το 1986 κατέλαβε την 6η θέση στον διαγωνισμό Miss World.[8] Έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ρομαντική κωμωδία Boomerang (1992), μαζί με τον Έντι Μέρφι, και στην ταινία Ο Πυρετός της Ζούγκλας (1991). Ακολούθησαν πρωταγωνιστικοί ρόλοι σε άλλες ταινίες όπως στην οικογενειακή κωμωδία Οικογένεια Φλίνστοουνς (1994), στην πολιτική κωμωδία-δράμα Bulworth (1998) και στην ταινία Introducing Dorothy Dandridge (1999), για την οποία κέρδισε μεταξύ άλλων Βραβείο Έμμυ και Χρυσή Σφαίρα Α' Γυναικείου Ρόλου σε Μίνι Σειρά ή Ταινία.

Παράλληλα με την νίκη της στα Όσκαρ, η Μπέρι ενσάρκωσε αρκετούς πρωταγωνιστικούς ρόλους κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 2000, όπως τον ρόλο της Ορόρο Μονρό/Storm στην ταινία X-Men (2000), στο θρίλερ δράσης Swordfish (2001) και τον ρόλο της Bond Girl Jinx στην ταινία κατασκοπείας Πέθανε Μια Άλλη Μέρα (2002). Μετά εμφανίστηκε στις συνέχειες της ταινίας X-Men, X-Men 2 (2003) και X-Men: Η Τελική Αναμέτρηση (2006).

Την δεκαετία του 2010, εμφανίστηκε στην ταινία επιστημονικής φαντασίας Cloud Atlas (2012), στο θρίλερ The Call (2013) και στην ταινία X-Men: Ημέρες ενός Ξεχασμένου Μέλλοντος (2014).

Έχει επίσης κερδίσει το Χρυσό Βατόμουρο Χειρότερης Ηθοποιού το 2005 για την ταινία Catwoman και παρέλαβε η ίδια το βραβείο, μία από τους λίγους ηθοποιούς που το κάνουν.[10]

Η Μπέρι ήταν παντρεμένη με τον παίκτη του μπέιζμπολ David Justice και με τον τραγουδιστή-στιχουργό Eric Benét. Έχει μια κόρη από την σχέση της με το μοντέλο Gabriel Aubry και έναν γιο από την σχέση της με τον ηθοποιό Olivier Martinez.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μπέρι γεννήθηκε ως Maria Halle Berry ; το όνομά της άλλαξε σε Halle Maria Berry όταν η ίδια ήταν 5 ετών. Οι γονείς της επέλεξαν το μεσαίο όνομά της από το Halle's Department Store, το οποίο ήταν τότε ένα μέρος ορόσημο στην πόλη κταγωγής της, το Κλίβελαντ του Οχάιο. Η μητέρα της, Judith Ann (γενν. Hawkins), η οποία έχει αγγλική και γερμανική καταγωγή, ήταν νοσοκόμα σε ψυχιατρική κλινική. Ο πατέρας της, Jerome Jesse Berry, ήταν Αφρο-Αμερικανός βοηθός γιατρού στην ψυχιατρική κλινική που δούλευε η μητέρα της ; αργότερα έγινε οδηγός λεωφορείου. Η γιαγιά της Μπέρι, Nellie Dicken, γεννήθηκε στο Derbyshire της Αγγλίας ενώ ο παππούς της, Earl Ellsworth Hawkins, γεννήθηκε στο Οχάιο. Οι γονείς της Μπέρι πήραν διαζύγιο όταν η ίδια ήταν τεσσάρων ετών ; η ίδια και η μεγαλύτερη αδερφή της, Heidi Berry-Henderson, μεγάλωσαν με την μητέρα τους.

Η Μπέρι έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις ότι αποξενώθηκε από τον πατέρα της ήδη από την παιδική ηλικία της, δηλώνοντας το 1992: "Δεν έχω μάθει νέα του από τότε που έφυγε. Ίσως δεν είναι εν ζωή." Ο πατέρας της κακοποιούσε την μητέρα της. Η Μπέρι θυμάται ότι ο πατέρας της χτυπούσε την μητέρα της καθημερινά, την έσπρωχνε στις σκάλες και χτυπούσε στο κεφάλι της ένα μπουκάλι κρασί.

Η Μπέρι μεγάλωσε στο Οχάιο και αποφοίτησε από το Bedford High School όπου ήταν μαζορέτα, άριστη μαθήτρια, αρθρογράφος στην σχολική εφημερίδα και βασίλισσα του χορού των αποφοίτων. Εργάστηκε στο παιδικό τμήμα στο Higbee's Department store. Μετά φοίτησε στο Cuyahoga Community College. Την δεκαετία του 1980, συμμετείχε σε αρκετούς διαγωνισμούς ομορφιάς, κερδίζοντας το Miss Teen All American το 1985 και το Miss Ohio USA το 1986. Έγινε η Miss USA το 1986 και παρέλαβε τον τίτλο από την προηγούμενη νικήτρια Christy Fichtner από το Texas. Στην συνέντευξη του διαγωνισμού Miss USA το 1986, δήλωσε πως όνειρό της ήταν να γίνει ηθοποιός ή να ασχοληθεί με τα μέσα ενημέρωσης. Η συνέντευξή της έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία από την κριτική επιτροπή. Ήταν η πρώτη Αφρο-Αμερικανίδα υποψήφια για τον τίτλο Miss World το 1986, όπου κατέκτησε την έκτη θέση ενώ η Giselle Laronde από το Τρινιδάδ στέφθηκε Miss World. Σύμφωνα με το Current Biography Yearbook, η Μπέρι "... κυνήγησε μια καριέρα μοντέλου στο Σικάγο ... οι πρώτες εβδομάδες της Μπέρι στην Νέα Υόρκη ήταν κάτι λιγότερο από φυσιολογικές : κοιμόταν σε ένα καταφύγιο για άστεγους και αργότερα σε ένα YMCA".

Ακτιβισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μαζί με τον Πιρς Μπρόσναν, την Σίντι Κρόφορντ, την Τζέιν Σέϊμουρ, τον Ντικ Βαν Ντάϊκ, την Téa Leoni και την Ντάρυλ Χάννα, η Μπέρι πολέμησε το 2006 ενάντια στο φυσικό αέριο στο Cabrillo Port Liquefied το οποίο προτάθηκε για να εφαρμοστεί στις ακτές του Μαλιμπού. Η Μπέρι είχε δηλώσει, :"Νοιάζομαι για τον αέρα που αναπνέουμε, νοιάζομαι για την θαλάσσια ζωή και για το οικοσύστημα των ωκεανών." Τον Μάιο του 2007, ο κυβερνήτης Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ έθεσε βέτο για αυτό το φυσικό αέριο. Τα Hasty Pudding Theatricals της έδωσαν το 2006 το βραβείο Woman of The Year. Η Μπέρι συμμετείχε στην καμπάνια υπέρ της υποψηφιότητας του Μπαράκ Ομπάμα τον Φεβρουάριο του 2008. Τον Απρίλιο του 2013, εμφανίστηκε σε ένα βίντεο κλιπ για την καμπάνια "Chime for Change" της Gucci που έχει στόχο να συγκεντρώσει χρήματα και να ευαισθητοποιήσει πάνω στα ζητήματα των γυναικών όσον αφορά την εκπαίδευση, την υγεία και την δικαιοσύνη. Τον Αύγουστο του 2013, η Μπέρι στάθηκε μαζί με την επίσης ηθοποιό Τζένιφερ Γκάρνερ μπροστά από την Εθνοσυνέλευση της Καλιφόρνια προκειμένου να ζητήσει μια χρηματοδότηση η οποία θα προστάτευε τα παιδιά των celebrities από τους φωτογράφους. Η χρηματοδότηση εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Δημόσια εικόνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μπέρι κατέκτησε την πρώτη θέση το 2003 στην λίστα του περιοδικού People με τους "50 Πιο Όμορφους Ανθρώπους στον Κόσμο" και την πρώτη θέση στην λίστα του περιοδικού FHM με τις "100 Πιο Σέξι Γυναίκες στον Κόσμο". Το περιοδικό Esquire την ονόμασε "Η Πιο Σέξι Γυναίκα Εν Ζωή" τον Οκτώβριο του 2008, για το οποίο η ίδια δήλωσε : "Δεν ξέρω ακριβώς τι σημαίνει αυτό, αλλά όταν είμαι 42 ετών και έχω μόλις αποκτήσει ένα παιδί, νομίζω ότι θα δεχτώ τον τίτλο." Το περιοδικό Men's Health την κατέταξε στην θέση No. 35 στην λίστα με τις "100 Πιο Καυτές Γυναίκες Όλων Των Εποχών". Το 2009, ψηφίστηκε στην θέση #23 στην λίστα του περιοδικού Empire με τους "100 Πιο Σέξι Κινηματογραφικούς Αστέρες". Την ίδια χρονιά, ο ράπερ Hurricane Chris κυκλοφόρησε ένα τραγούδι με τον τίτλο "Halle Berry (She's Fine)", στο οποίο εκθείασε την ομορφιά της Μπέρι. Σε ηλικία 42 ετών (το 2008), έλαβε τον τίτλο της “Πιο Σέξι Μαύρης Γυναίκας” από την έρευνα TV One Access του Access Hollywood. Γεννημένη από Αφρο-Αμερικανό πατέρα και λευκή μητέρα, η Μπέρι έχει αναφέρει ότι το διαφυλετικό της υπόβαθρο ήταν "επώδυνο και περίπλοκο" όταν ήταν νεότερη σε ηλικία αλλά έλαβε από νωρίς την απόφαση να θεωρεί τον εαυτό της ως μια μαύρη γυναίκα επειδή ήξερε ότι έτσι θα την έβλεπαν οι άλλοι.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον Μάρτιο του 1989 μέχρι τον Οκτώβριο του 1991 ήταν σε σχέση με τον οδοντίατρο Τζον Ρόναν. Τον Φεβρουάριο του 1992 γνώρισε τον παίκτη του baseball, Ντέιβιντ Τζάστις και σύντομα έγιναν ζευγάρι. Παντρεύτηκαν την πρωτοχρονιά του 1993 αλλά τρία χρόνια αργότερα, τον Φεβρουάριο του 1996, χώρισαν. Το διαζύγιο τους εκδόθηκε επίσημα στις 24 Ιουνίου 1997.

Παντρεύτηκε τον δεύτερο σύζυγο της και τραγουδιστή, Έρικ Μπενέτ, στις 24 Ιανουαρίου 2001, έπειτα από δύο χρόνια σχέσης. Ούτε αυτός ο γάμος όμως κράτησε πολύ αφού χώρισαν το 2003. Το διαζύγιο εκδόθηκε επίσημα στις 3 Ιανουαρίου 2005.

Τον Νοέμβριο του 2005 ξεκίνησε τη σχέση της με το μοντέλο Γκαμπριέλ Ομπρί, με τον οποίο γνωρίστηκαν σε μια φωτογράφιση του οίκου Versace. Τον Μάρτιο του 2008, γεννήθηκε η κόρη τους, Νάλα-Αριέλα. Τον Απρίλιο του 2010, το ζευγάρι ανακοίνωσε το χωρισμό του.

Το 2010 ξεκίνησε τη σχέση της με τον επίσης ηθοποιό Ολιβιέ Μαρτίνεζ. Αρραβωνιάστηκαν τον Μάρτιο του 2012 και παντρεύτηκαν στις 13 Ιουλίου 2013. Τον Οκτώβριο του 2013, γεννήθηκε ο γιος τους, Μασέο-Ρόμπερτ. Έπειτα από δύο χρόνια γάμου, χώρισαν το 2015.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Jessie Carney Smith: «Notable Black American Women»
  2. (Αγγλικά) BlackPast.org.
  3. www.biography.com/people/halle-berry-9542339.
  4. books.google.ca/books?id=NY6lg_It-XgC&pg=PA18.
  5. Ανακτήθηκε στις 22  Μαΐου 2019.
  6. ev0000003/2002/1.
  7. Ανακτήθηκε στις 6  Ιουνίου 2021.
  8. 8,0 8,1 «Halle Berry Biography». People. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2012. 
  9. «Awards for Halle Berry». IMDb. Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2012. 
  10. Gina Piccalo (1 Νοεμβρίου 2007). «Halle Berry: A career so strong it survived Catwoman». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαρτίου 2009. Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2012.