Google Photos

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Φωτογραφίες Google)
Google Photos
Γενικά
ΔημιουργοίΛάρρυ Πέιτζ[1]
Ημερ. Δημιουργίας28 Μαΐου 2016
Είδοςαποθηκευτικό νέφος
Διανομή
Λειτουργικά
Ανάπτυξη
Υπευθ. ανάπτυξηςGoogle
Σύνδεσμοι
Επίσημος ιστότοπος
https://photos.google.com/
Να μην συγχέεται με το Google Images.

Οι Φωτογραφίες Google (Google Photos) είναι υπηρεσία διαμοιρασμού φωτογραφιών και βίντεο που αναπτύχθηκε από την Google. Ανακοινώθηκε τον Μάιο του 2015 και προέκυψε από το Google+, το κοινωνικό δίκτυο της εταιρείας.[2]

Το Google Photos δίνει στους χρήστες δωρεάν, απεριόριστο αποθηκευτικό χώρο για φωτογραφίες μέχρι 16 megapixel και βίντεο μέχρι ανάλυση 1080p. Η υπηρεσία αναλύει αυτόματα τις φωτογραφίες, εντοπίζοντας διάφορα οπτικά χαρακτηριστικά και θέματα. Οι χρήστες μπορούν να ψάξουν για οτιδήποτε στις φωτογραφίες, με την υπηρεσία να επιστρέφει αποτελέσματα από τρεις μεγάλες κατηγορίες: Άτομα, Μέρη και Πράγματα. Η Google Photos αναγνωρίζει πρόσωπα, ομαδοποιώντας όμοια μαζί. γεωγραφικά ορόσημα (όπως ο Πύργος του Άιφελ) · και το θέμα, συμπεριλαμβανομένων των γενεθλίων, των κτιρίων, των ζώων, των τροφίμων και πολλά άλλα.

Οι διαφορετικές μορφές εκμάθησης μηχανών στην υπηρεσία Φωτογραφίες επιτρέπουν την αναγνώριση των περιεχομένων φωτογραφιών, δημιουργούν αυτόματα λευκώματα, ζωοποιούν παρόμοιες φωτογραφίες σε γρήγορα βίντεο, αναπαράγουν προηγούμενες μνήμες σε σημαντικούς χρόνους και βελτιώνουν την ποιότητα των φωτογραφιών και των βίντεο. Τον Μάιο του 2017, η Google ανακοίνωσε αρκετές ενημερώσεις για τα Google Photos, συμπεριλαμβανομένων των υπενθυμίσεων και προτεινόμενης κοινής χρήσης φωτογραφιών, κοινών βιβλιοθηκών φωτογραφιών μεταξύ δύο χρηστών και φυσικών άλμπουμ, με τις φωτογραφίες να προτείνουν αυτόματα συλλογές με βάση πρόσωπο, τοποθεσία, ταξίδι ή άλλη διάκριση.

Οι φωτογραφίες Google λειτουργούν ως αντίγραφο ασφαλείας όταν αποστέλλονται φωτογραφίες ή με όρους "Κοινόχρηστες". Αυτό είναι ένα απλό εργαλείο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας όταν οι φωτογραφίες μοιράζονται μεταξύ κοινωνικών μέσων ή άλλων πλατφορμών ή εφαρμογών.

Η Google Photos έλαβε σημαντική αναγνώριση μετά την αποσύνδεση της από το Google+ το 2015. Οι κριτικοί άρεσαν την ενημερωμένη υπηρεσία "Φωτογραφίες" για την τεχνολογία αναγνώρισης, την αναζήτηση, τις εφαρμογές και τους χρόνους φόρτωσης. Παρ 'όλα αυτά, δημιουργήθηκαν ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, συμπεριλαμβανομένου του κινήτρου της Google για την κατασκευή της υπηρεσίας, καθώς και της σχέσης της με κυβερνήσεις και πιθανών νόμων που απαιτούν από την Google να παραδώσει ολόκληρο το ιστορικό φωτογραφιών του χρήστη. Η Google Photos έχει δει ισχυρή υιοθέτηση χρηστών. Έφτασε τα 100 εκατομμύρια χρήστες μετά από πέντε μήνες, 200 εκατομμύρια μετά από ένα έτος και 500 εκατομμύρια από το Μάιο του 2017, με την Google να ανακοινώνει ότι πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια φωτογραφίες φορτώνονται στην υπηρεσία καθημερινά, με το συνολικό σύνολο όλων των περιεχομένων που έχουν μεταφορτωθεί πάνω από 13,7 petabytes αποθήκευσης..[3]

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Google Photos έχει δύο ρυθμίσεις αποθήκευσης: "Υψηλή ποιότητα" και "Πρωτότυπη ποιότητα". Η υψηλή ποιότητα περιλαμβάνει απεριόριστο αποθηκευτικό χώρο φωτογραφιών και βίντεο για φωτογραφίες έως 16 megapixel και βίντεο μέχρι ανάλυση 1080p (τα μέγιστα ψηφίσματα για τους μέσους χρήστες smartphone το 2015). Η αρχική ποιότητα διατηρεί την αρχική ανάλυση και την ποιότητα των φωτογραφιών και των βίντεο, αλλά χρησιμοποιεί την ποσότητα αποθήκευσης στον λογαριασμό Google των χρηστών.

Η υπηρεσία προσφέρει εφαρμογές για τα λειτουργικά συστήματα Android και iOS και έναν ιστότοπο. Οι χρήστες δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των φωτογραφιών τους στην υπηρεσία σύννεφο, η οποία γίνεται προσβάσιμη για όλες τις συσκευές τους.

Η υπηρεσία "Φωτογραφίες" αναλύει και οργανώνει τις εικόνες σε ομάδες και μπορεί να εντοπίσει χαρακτηριστικά όπως παραλίες, παράθυρα ή "χιονοθύελλα στο Τορόντο". Από το παράθυρο αναζήτησης της εφαρμογής, οι χρήστες εμφανίζουν πιθανές αναζητήσεις για ομάδες φωτογραφιών σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: Άτομα, μέρη και πράγματα. Η υπηρεσία αναλύει φωτογραφίες για παρόμοια πρόσωπα και τις συγκεντρώνει μαζί στην κατηγορία "Άνθρωποι". Μπορεί επίσης να παρακολουθεί πρόσωπα καθώς μεγαλώνουν. Η κατηγορία "Μέρη" χρησιμοποιεί δεδομένα γεωγραφικής ταξινόμησης, αλλά μπορεί επίσης να καθορίσει τοποθεσίες σε παλιότερες φωτογραφίες αναλύοντας για σημαντικά ορόσημα (π.χ. φωτογραφίες που περιέχουν τον Πύργο του Άιφελ). Η κατηγορία "Πράγματα" επεξεργάζεται φωτογραφίες για το θέμα τους: γενέθλια, κτίρια, γάτες, συναυλίες, τρόφιμα, βαθμολογήσεις, αφίσες, στιγμιότυπα κ.λπ. Οι χρήστες μπορούν να καταργήσουν με μη αυτόματο τρόπο τα σφάλματα κατηγοριοποίησης.

Οι παραλήπτες κοινών εικόνων μπορούν να προβάλλουν τις συλλογές ιστού χωρίς να χρειάζεται να κάνουν λήψη της εφαρμογής. Οι χρήστες μπορούν να σπρώξουν τα δάχτυλά τους στην οθόνη για να προσαρμόσουν τις ρυθμίσεις επεξεργασίας φωτογραφιών της υπηρεσίας, σε αντίθεση με τη χρήση ρυθμιστικών. Οι εικόνες μπορούν εύκολα να μοιραστούν με κοινωνικά δίκτυα (Google+, Facebook, Twitter) και άλλες υπηρεσίες. Η εφαρμογή δημιουργεί συνδέσμους ιστού που μπορούν να έχουν πρόσβαση τόσο οι χρήστες του Google Photos όσο και οι χρήστες που δεν το χρησιμοποιούν.

Ενημερώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Δεκέμβριο του 2015, η Google πρόσθεσε κοινόχρηστα λευκώματα στα Google Photos. Οι χρήστες συγκεντρώνουν φωτογραφίες και βίντεο σε ένα άλμπουμ και στη συνέχεια μοιράζονται το άλμπουμ με άλλους χρήστες του Google Photos. Ο παραλήπτης "μπορεί να συμμετάσχει για να προσθέσει τις δικές του φωτογραφίες και βίντεο και επίσης να λάβει ειδοποιήσεις όταν προστεθούν νέες φωτογραφίες". Οι χρήστες μπορούν επίσης να αποθηκεύουν φωτογραφίες και βίντεο από κοινόχρηστα άλμπουμ για να τα προσθέσουν στη δική τους ιδιωτική συλλογή.

Τον Ιούνιο του 2016, η Google ενημέρωσε τις φωτογραφίες για να συμπεριλάβει λευκώματα που έχουν δημιουργηθεί αυτόματα. Μετά από μια εκδήλωση ή ένα ταξίδι, οι Φωτογραφίες θα ομαδοποιήσουν τις καλύτερες φωτογραφίες μαζί και θα προτείνουν τη δημιουργία ενός άλμπουμ μαζί τους, μαζί με τους χάρτες για την εμφάνιση γεωγραφικών ταξιδιών και ακίδων εντοπισμού για ακριβείς τοποθεσίες. Οι χρήστες μπορούν επίσης να προσθέσουν λεζάντες κειμένου για να περιγράψουν φωτογραφίες. Τον Οκτώβριο, η Google ανακοίνωσε πολλές σημαντικές ενημερώσεις. Το Google Photos θα αντικαταστήσει τώρα τις παλιές αναμνήσεις με τα άτομα που προσδιορίζονται στις πρόσφατες φωτογραφίες των χρηστών. θα επισημάνει περιστασιακά τις καλύτερες φωτογραφίες όταν ένας χρήστης έχει πάρει πρόσφατα πολλές εικόνες ενός συγκεκριμένου θέματος. θα κάνει τώρα κινούμενα σχέδια από βίντεο καθώς και φωτογραφίες (κινούμενα σχέδια φωτογραφιών υπάρχουν από την αρχή), εμφανίζοντας τις πιο αξέχαστες στιγμές στα βίντεο. και θα βρει τώρα όλες τις πλάγιες φωτογραφίες και θα βοηθήσει τον χρήστη να τους γυρίσει εύκολα σε κανονικό προσανατολισμό. Για όλες αυτές τις λειτουργίες, η μηχανική μάθηση της Google κάνει τη δουλειά, χωρίς να απαιτείται αλληλεπίδραση χρήστη. Τον Νοέμβριο, η Google κυκλοφόρησε μια ξεχωριστή εφαρμογή - PhotoScan - για να μπορούν οι χρήστες να σαρώνουν εκτυπωμένες φωτογραφίες στην υπηρεσία. Η εφαρμογή, η οποία κυκλοφορεί για iOS και Android, χρησιμοποιεί μια διαδικασία σάρωσης στην οποία οι χρήστες πρέπει να συγκεντρώνουν την κάμερα πάνω από τέσσερις κουκίδες που επικαλύπτουν την εκτυπωμένη εικόνα, έτσι ώστε το λογισμικό να συνδυάζει τις φωτογραφίες για ψηφιακή εικόνα υψηλής ανάλυσης με λιγότερα πιθανά ελαττώματα. Αργότερα εκείνο το μήνα, η Google πρόσθεσε μια λειτουργία "Deep blue", η οποία επιτρέπει στους χρήστες να αλλάζουν το χρώμα και τον κορεσμό του ουρανού χωρίς να υποβαθμίζουν την ποιότητα της εικόνας ή να αλλάζουν κατά λάθος τα χρώματα άλλων αντικειμένων ή στοιχείων στις φωτογραφίες.

Τον Φεβρουάριο του 2017, η Google ενημέρωσε την καρτέλα "Άλμπουμ" στην εφαρμογή Android για να περιλαμβάνει τρεις ξεχωριστές ενότητες. ένα για το ρολόι κάμερας του τηλεφώνου, με διαφορετικές προβολές για επιλογές ταξινόμησης (όπως άτομα ή τοποθεσία). ένα άλλο για φωτογραφίες που έχουν ληφθεί μέσα σε άλλες εφαρμογές. και ένα τρίτο για τα πραγματικά λευκώματα φωτογραφιών. Τον Μάρτιο, η Google πρόσθεσε μια αυτόματη λειτουργία ισορροπίας λευκού στην υπηρεσία. Η εφαρμογή Android και ο ιστότοπος ήταν οι πρώτοι που έλαβαν τη λειτουργία, με μεταγενέστερη εγκατάσταση στην εφαρμογή iOS. Αργότερα τον Μάρτιο, οι ενημερώσεις για την υπηρεσία επέτρεψαν τη μεταφόρτωση φωτογραφιών σε ποιότητα "ελαφρύς προεπισκόπηση" για άμεση προβολή σε αργά κυψελοειδή δίκτυα πριν από την μεταφόρτωση υψηλότερης ποιότητας αργότερα, ενώ πραγματοποιήθηκαν ταχύτερα Wi-Fi. Η λειτουργία επεκτείνεται επίσης στην κοινή χρήση φωτογραφιών, στην οποία θα αποστέλλεται εικόνα χαμηλής ανάλυσης πριν ενημερωθεί με έκδοση υψηλότερης ποιότητας. Τον Απρίλιο, η Google πρόσθεσε σταθεροποίηση βίντεο. Η λειτουργία δημιουργεί ένα διπλότυπο βίντεο για να αποφευχθεί η αντικατάσταση του αρχικού κλιπ.

Τον Μάιο του 2017, η Google ανακοίνωσε αρκετές ενημερώσεις για το Google Photos. Η "Προτεινόμενη κοινή χρήση" υπενθυμίζει στους χρήστες να μοιράζονται τις φωτογραφίες που έχουν τραβήξει μετά το γεγονός και επίσης να ομαδοποιεί φωτογραφίες με βάση πρόσωπα και να προτείνει παραλήπτες με βάση την αναγνώριση προσώπου. Η "Κοινόχρηστη Βιβλιοθήκη" επιτρέπει σε δύο χρήστες να μοιράζονται ένα κεντρικό αποθετήριο για όλες τις φωτογραφίες ή συγκεκριμένες κατηγορίες εικόνων. Τα "Φωτογραφικά Βιβλία" είναι φυσικές συλλογές φωτογραφιών, που προσφέρονται είτε ως λευκώματα softcover ή hardcover, με τις φωτογραφίες να υποδηλώνουν αυτόματα συλλογές που βασίζονται σε πρόσωπο, τοποθεσία, ταξίδι ή άλλη διάκριση. Προς το τέλος του μήνα, η Google εισήγαγε μια λειτουργία "Αρχείο" που επιτρέπει στους χρήστες να αποκρύπτουν φωτογραφίες από την κύρια προβολή χρονικής γραμμής χωρίς να τις διαγράφουν. Το αρχειοθετημένο περιεχόμενο εξακολουθεί να εμφανίζεται στα σχετικά λευκώματα και στην αναζήτηση. Τον Ιούνιο, τα νέα χαρακτηριστικά κοινής χρήσης που ανακοινώθηκαν το Μάιο ξεκίνησαν να κυκλοφορούν στους χρήστες

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Google Photos είναι ο αυτόνομος διάδοχος των λειτουργιών φωτογραφιών που ενσωματώθηκαν στο Google+, το κοινωνικό δίκτυο της εταιρείας. Η Google ξεκίνησε το κοινωνικό δίκτυο για να ανταγωνιστεί το Facebook, αλλά η υπηρεσία δεν έγινε ποτέ τόσο δημοφιλής και το Facebook παρέμεινε ο προτιμώμενος ιστότοπος του Διαδικτύου για κοινωνική δικτύωση και κοινή χρήση φωτογραφιών. Ωστόσο, το Google+ πρόσφερε εργαλεία αποθήκευσης φωτογραφιών και οργανωτικά εργαλεία που ξεπέρασαν τις δυνατότητες του Facebook, αν και το Google+ δεν διέθετε τη βάση χρηστών για να το χρησιμοποιήσει. Αφήνοντας την κοινωνική δικτύωση, η υπηρεσία Photos άλλαξε τη σύνδεσή της από μια πλατφόρμα κοινής χρήσης σε μια ιδιωτική πλατφόρμα βιβλιοθήκης.

Στις 12 Φεβρουαρίου 2016, η Google ανήγγειλε ότι η εφαρμογή Picasa θα τερματιστεί στις 15 Μαρτίου 2016 και στη συνέχεια το κλείσιμο της υπηρεσίας Picasa Web Albums την 1η Μαΐου 2016. Η Google δήλωσε ότι ο κύριος λόγος για την αποχώρησή της από το Picasa ήταν ότι ήθελε να επικεντρώσει τις προσπάθειές της "αποκλειστικά σε μια ενιαία υπηρεσία φωτογραφιών" · η διαδικτυακή φωτογραφική μηχανή Google Photos.

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Οκτώβριο του 2015, πέντε μήνες μετά την έναρξη της υπηρεσίας, η Google ανακοίνωσε ότι η Google Photos είχε 100 εκατομμύρια χρήστες, οι οποίοι είχαν ανεβάσει 3,72 petabytes φωτογραφιών και βίντεο.

Τον Μάιο του 2016, ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του Google Photos, η Google ανακοίνωσε ότι η υπηρεσία είχε πάνω από 200 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες. Άλλες στατιστικές που αποκάλυψαν είχαν τουλάχιστον 13,7 petabyte φωτογραφιών / βίντεο που έχουν μεταφορτωθεί, έχουν χρησιμοποιηθεί 2 τρισεκατομμύρια ετικέτες (24 δισεκατομμύρια αυτοί που είναι εγωιστές) και 1,6 δισεκατομμύρια κινούμενα σχέδια, κολάζ και εφέ έχουν δημιουργηθεί με βάση το περιεχόμενο των χρηστών.

Τον Μάιο του 2017, η Google ανακοίνωσε ότι η Google Photos έχει πάνω από 500 εκατομμύρια χρήστες, οι οποίοι ανεβάζουν πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια φωτογραφίες κάθε μέρα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Error: Unable to display the reference properly. See the documentation for details.
  2. «Google announces unlimited picture and video storage with new Photos app». www.theverge.com. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2017. 
  3. «Google Photos: One year, 200 million users, and a whole lot of selfies». www.blog.google/products/photos. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2017.