Φρεντερίκ Μπαζίλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φρεντερίκ Μπαζίλ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Frédéric Bazille (Γαλλικά)
Γέννηση6  Δεκεμβρίου 1841[1][2][3]
Μονπελιέ[4][5]
Θάνατος28  Νοεμβρίου 1870[1][2][6]
Μπον-Λα-Ρολάντ[4][5]
Αιτία θανάτουπεσών σε μάχη
Τόπος ταφήςProtestant cemetery in Montpellier
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία[7]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά[8]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταζωγράφος[9][4][10]
Αξιοσημείωτο έργοView of the Village
Studio in the Rue de Furstemberg
Réunion de famille
Περίοδος ακμής1860[11] - 1870[11]
Οικογένεια
ΓονείςGaston Bazille
ΑδέλφιαMarc Bazille
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΓαλλοπρωσικός πόλεμος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φρεντερίκ Μπαζίλ (Frédéric Bazille, 6 Δεκεμβρίου 184128 Νοεμβρίου 1870) ήταν Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος. Γεννήθηκε στο Μονπελιέ από πλούσια μεσοαστική προτεσταντική οικογένεια. Στα 18 του ξεκινά ιατρικές σπουδές και τρία χρόνια μετά πηγαίνει να τις συνεχίσει στο Παρίσι. Ταυτόχρονα όμως αρχίζει να παρακολουθεί μαθήματα στο ατελιέ του Σαρλ Γκλαιρ, όπου συναντά τους ήδη παρακολουθούντες Μονέ, Ρενουάρ και Σισλέ. Γίνονται γρήγορα φίλοι, μάλιστα ενισχύεται οικονομικά από τον Μονέ. Περνούν πολύ χρόνο ζωγραφίζοντας μαζί, στα δάση Φονταινεμπλώ, στην Ονφλέρ και μοιράζονται το ίδιο εργασρήριο, με τον Μονέ στα 1865 και με τον Ρενουάρ, την επόμενη χρονιά. Προηγουμένως είχε παραιτηθεί των ιατρικών του σπουδών (1864), χάριν της ζωγραφικής.

Από το 1866 κι έπειτα, εκθέτει στο Σαλόν, αλλά και σε άλλες διάσημες εκθέσεις, πίνακες με τοπία και πορτραίτα φίλων, μελών της οικογένειάς του. Ζωγραφίζει με στυλ που επηρεάστηκε πολύ από τον Μανέ και τον Γκυστάβ Κουρμπέ. To 1869 ο πίνακάς του, Ψαράς Με Δίχτυ δέχτηκε σκληρή επίθεση. Φιλοτέχνησε ήρεμα τοπία κι οικογενειακές σκηνές, με απαλά, μουντά χρώματα, πράγμα που τον κατέστησε από τους πιο διάσημους αντιπροσώπους του Πρώιμου Ιμπρεσιονισμού.

Το 1870, με το ξέσπασμα του Γαλλοπρωσσικού Πολέμου, κατατάσσεται εθελοντικά ως απλός στρατιώτης και σκοτώνεται στο Μπον-Λα-Ρολάντ, πριν ακόμα ο Ιμπρεσιονισμός επικρατήσει ευρύτερα. Ήταν μόλις 29 ετών.

Φωτοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]